Hoe kun je jezelf zijn?

Hoe kun je jezelf zijn?

Laatste update: 19 november, 2017

Hoe kun je jezelf zijn? Of nog beter, hoe is het om jezelf te zijn? We kunnen het omschrijven als natuurlijk, spontaan. Het is hoe we zijn als we niet bang zijn, als we alleen zijn of samen met mensen die we vertrouwen.

Niet alleen verminderen angsten de authenticiteit van mensen, maar soms leven we om verschillende redenen niet volgens hoe we echt zijn, aan de hand van onze waarden, vaardigheden, levensvisie enzovoort. Er zijn veel factoren die ons kunnen beïnvloeden en ervoor zorgen dat we niet onszelf kunnen zijn. Het gaat hier om bepaalde tradities, het ontbreken van zelfkennis of dingen alleen doen om anderen te behagen.

Het is belangrijk om na te denken over of we leven naar onze ware essentie of dat we een personage creëren dat we aan anderen laten zien. Ieder van ons heeft op een gegeven moment in meer of mindere mate geleefd volgens een facade. Maar geluk en welzijn kun je niet ervaren als je niet leeft volgens je ware ‘zelf’.

Zelfkennis

We moeten onszelf kennen om te leven volgens onze essentie. Om hiertoe in staat te zijn, moeten we duidelijk zijn als het gaat om deze drie punten.

1. Waar ben ik goed in? Waardoor val ik op? Wat zijn mijn beste vaardigheden? Door onze sterke punten te leren kennen kunnen we ons richten op een pad dat ons naar welzijn en succes zal leiden.

2.Wat zijn mijn waarden? Wat is het belangrijkste voor mij in het leven? Wat wil ik in mijn leven bereiken? Als we bewust leven en ons leven niet laten leiden door toeval, zullen we een vollediger leven leiden, omdat we kiezen voor wat we echt willen.

3.Waardoor wordt mijn motivatie geactiveerd? Waar geniet ik het meeste van? Om ons te helpen meer te weten te komen over waar we van genieten, kunnen we terugkijken naar onze kindertijd. We kunnen hier activiteiten vinden die we nog niet hebben opgepakt, maar die ons heel blij maken als we besluiten ermee te beginnen.

Door onszelf beter te leren kennen vinden we de hulpmiddelen die ons meer zekerheid bieden, maar vaak wordt het gebrek aan spontaniteit veroorzaakt door andere factoren.

Drie vijanden van spontaniteit

1. Een verbeterde versie van jezelf willen laten zien. Als we het best mogelijke beeld van onszelf willen laten zien en we ons te veel zorgen maken over het naar de zin maken van anderen, zal het tegendeel waarschijnlijk gebeuren. We zullen de slechtste versie van onszelf laten zien, omdat je niet natuurlijk kan zijn als je jezelf onder druk zet om op de beste manier voor de dag te komen.

Persoonlijke acceptatie is de sleutel tot verbetering. We zijn allemaal uniek en onvervangbaar, en we beschikken allemaal over goede en slechte eigenschappen. Wij zijn degenen die beslissen. Waar geven we het meest om? Er goed uitzien of gelukkig zijn? Laten we hier eens over nadenken. Als we een goed beeld van onszelf laten zien, wat krijgen we hiervoor terug? Anderen zullen een goede indruk van ons krijgen, maar we zullen meestal toch ontevreden blijven omdat we onze ware ik niet kunnen laten zien.

We zouden nooit een masker moeten opzetten alleen om het anderen naar de zin te maken. We zouden het meest moeten geven om ons eigen welzijn, en dat kunnen we doen door onszelf te laten zien zoals we zijn.

2. Jezelf richten op de indruk die je zal maken. Als de nadruk van onze aandacht op onszelf ligt, voelen wij ons onzeker en zullen we niet natuurlijk overkomen omdat we ons zorgen maken over wat anderen van ons denken.

Spontaniteit ontstaat als de focus niet gericht is op het beeld van onszelf dat we willen laten zien, maar als we genieten van wat er om ons heen gebeurt zonder na te denken of we er goed of slecht uitzien.

3. Nervositeit. Spanning is ook iets dat natuurlijkheid om zeep kan helpen, en dit kan voortvloeien uit verschillende dingen. De meest voorkomende oorzaak is er goed uit willen zien omdat je bang bent voor afwijzing. Het is belangrijker om te genieten van wat er om ons heen gebeurt, want dat is wanneer we het meest authentiek en spontaan zijn, omdat we op die momenten geen last hebben van angst en onzekerheid. We moeten onszelf accepteren zoals we zijn, en ons niet te veel richten op hoe we zouden moeten zijn zodat anderen ons leuk vinden.

Afbeelding dankzij Mr.Theklan en Alba Soler