Ik ben een authentieke persoon; ik houd niet van valse schijn

Ik ben een authentieke persoon; ik houd niet van valse schijn

Laatste update: 25 januari, 2017

Ik ben een authentieke persoon, coherent met mijn principes, en ik probeer niet beter dan iemand over te komen. Ook probeer ik niet om iemand anders dan ik ben te zijn om anderen tevreden te stellen. Ik ben wat je ziet en ik spreek maar één taal: de taal van oprechtheid.

Authenticiteit van de geest, het brein en de wil komt niet vaak voor en de reden hiervoor is simpel. Mensen doen zich soms anders voor dan ze zijn voor goedkeuring of integratie in hun dagelijkse relaties.

Een authentieke persoon heeft een lange weg achter de rug waarbij zij zich langzaam heeft kunnen ontdoen van veel dingen die afbreuk deden aan zijn geluk: de angst om alleen te zijn, onzekerheden, vooroordelen, de wens om anderen te behagen…

Het leven is een lange weg waarbij we ons steeds moeten herinneren wie we echt zijn. En zulke fundamentele zuilen zoals van jezelf houden, integriteit en respect voor jezelf en anderen zijn het soort kwaliteiten die ons zouden moeten definiëren.

Het is niet altijd makkelijk om deze oprechte houding te behouden. Soms leidt het tot een conflict als we onszelf echt laten zien of een soort wrijving waarmee we ons tegengesteld voelen van wat we zijn.

Authenticiteit gaat boven alles over respect. “Ik ben mezelf, maar ik respecteer wie jij bent.” We leven in een wereld waar iedereen een plaats heeft en waarin een van de dingen die ons het meeste kunnen kwetsen valse schijn is.

Een authentieke persoon zoekt naar de essentie van dingen

Vogel

Het zoeken van de essentie van dingen betekent dat je op zoek bent naar authenticiteit boven alles. En dit doen we door vanuit ons hart te leven en te weten hoe we dingen die er echt toe deden kunnen observeren.

Een authentieke persoon zoekt de essentie van het dagelijks leven, is trouw aan zichzelf en bouwt tegelijkertijd aan zijn lot, omdat het vrije wezens zijn die de ketenen van hun verleden hebben gebroken en van alles dat vals of negatief was.

We weten ook dat in de laatste jaren de term “authentieke persoon” erg populair is geworden. Zo populair zelfs, dat een aantal mensen sceptisch naar deze woorden kijkt, alsof iedereen van nature niet “echt en authentiek” is.

Vanwege deze reden en om de definitie wat te verfijnen, is het de moeite waard om deze kleine aanpassingen in overweging te nemen.

  • In een artikel uit het tijdschrift Psychology Today uit 2015 werd uitgelegd dat een authentieke of oprechte persoon boven alles een persoonlijkheid is die geen gebruik maakt van valsheid en zich daar ook ongemakkelijk bij voelt.
  • Het is ook interessant om de overwegen dat het mensen zijn die iedere dag van binnenuit leven: ze zorgen voor, analyseren, reflecteren op en waarderen hun gedachten en houdingen en ze doen hetzelfde voor ieder ding dat in hen opkomt.
  • Het zijn onafhankelijke mensen en ze reageren alleen op innerlijke verwachtingen. Ze zullen nooit zoeken naar de goedkeuring van anderen om iets te doen en ze zullen hun geluk nooit “gevangen laten worden in de zak van andere mensen”.
  • Een authentieke of oprechte persoon leert van zijn fouten of vergissingen, neemt verantwoordelijkheid hiervoor en accepteert het zodat hij zijn weg weer kan vervolgen. Hij begrijpt de waarde van inspanning en persoonlijke triomf.
  • Hun gevoel van eigenwaarde is sterk en zeker. Het is echter niet makkelijk te komen waar ze zijn; vaak gaat het om een lange weg van verwarring en lessen om eindelijk de waarde van essenties, waarheid, vrijheid, bescheidenheid, zelf-liefde en geluk te ontdekken.
Vrouw bij Raam

Valse schijn: een persoonlijkheid achter een masker

Net als we aan het begin al hebben gezegd, heeft bijna iedereen wel eens een situatie meegemaakt waarbij hij zich anders voor moest doen dan hij is. Een tiener doet het om te integreren in een sociale groep en volwassenen doen het soms omdat ze zich verplicht voelen of om iemand anders niet te kwetsen, om de rust op dat moment te bewaren. Als er iets is dat authentieke mensen niet uit kunnen staan, dan zijn het valse mensen die klagen over hun eigen valsheid.

Het is opmerkelijk hoe ingewikkeld het is om een mens te zijn. Sommige mensen vormen hun persoonlijkheid rond wat anderen van hen verwachten. Anderen ontwijken hun vrienden en familie, maar vervalsen oprechte affectie… Waarom doen we dat?

Soms is het verplicht om valse schijn en maskers te gebruiken omdat het deel uitmaakt van het socialiseren, maar door hiermee voor een langere tijd door te gaan, lopen we het risico dat we onszelf niet meer herkennen. Een authentieke persoon kan die fase mee hebben gemaakt, maar uiteindelijk heeft hij besloten dat hij het niet meer gaat doen en dat het niet meer past bij zijn principes, bij de essentie van wie hij is.

We moeten eraan denken dat een deel van onze levenslessen bestaat uit het vormen van ons imago met integriteit en om het te consolideren naar onszelf en de buitenkant: dit ben ik.

Stel wat anderen denken en van je verwachten in perspectief: het is gewoon lucht, geluid, een lege kom. Waar het om gaat is je authentieke essentie en je integriteit. Wees authentiek, vrij.

Man met Vogels

–Afbeeldingen dankzij Tugba Sayin en Pascal Campion–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.