Hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten

Als je jezelf niet vertrouwt, saboteer je jezelf. Dit voorkomt dat je het succes bereikt dat je verdient. Lees daarom verder als je wilt weten hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten.
Hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten

Laatste update: 07 februari, 2022

Er zijn miljoenen mensen in de wereld met een enorm potentieel voor zowel geluk als succes. Ze bereiken het echter ook niet. Je hebt ongetwijfeld iemand gekend die, ondanks dat hij intelligent, waardig en deugdzaam was, zijn eigen kansen saboteerde uit angst. Dit komt omdat een gebrek aan zelfvertrouwen hen ervan weerhoudt het leven te leiden dat ze willen.

Zoals Henry Ford ooit al zei: “Of je nu denkt dat je het kunt of je denkt dat je het niet kunt – je hebt gelijk.” Met andere woorden, de overtuigingen die je over jezelf hebt, kunnen je laten zinken of zwemmen.

Om deze reden is het essentieel om je bewust te worden van zelfsabotage en aan je zelfrespect te werken. Op deze manier kun je stoppen met je felste criticus te zijn en je grootste bewonderaar worden.

Onzekere man met allemaal vraagtekens

Hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten

Het wordt nogal vermoeiend om die veelgebruikte zinnen te horen die je uitnodigen om van jezelf te houden en jezelf te accepteren en om voor je dromen te vechten en in jezelf te geloven, maar zonder je te vertellen hoe je het moet doen. In feite, hoe ga je nu van jezelf houden, nadat je jarenlang je gebreken hebt gehaat? Hoe kun je dat doen als je diep in je interieur je niet echt een waardevol mens voelt?

Er is geen toverstaf die je zelfvertrouwen in een oogwenk kan vergroten. De enige met de sleutel om die deur te openen, ben jij. Om dit te bereiken, moet je bovendien verschillende wijzigingen genereren. Met motivatie en doorzettingsvermogen kun je echter je zelfvertrouwen vergroten en zul je zien hoe het je leven ingrijpend verandert. Hier zijn enkele richtlijnen.

Verander je innerlijke dialoog

Via je gedachten stuur je berichten naar jezelf. Je verwijt jezelf, feliciteert jezelf en beoordeelt jezelf op je daden. Deze innerlijke dialoog is vaak automatisch en je realiseert je niet hoeveel negatieve communicatie je gedurende de dag naar jezelf stuurt.

Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten, moet je de manier waarop je tegen jezelf praat veranderen. Begin toegeeflijk, begripvol en liefdevol met jezelf te zijn. Praat met jezelf over wat je goed doet en focus op je fouten als kansen (Spaanse link) voor groei. Want als je jezelf constant naar beneden praat en jezelf mentaal straft, is het onmogelijk voor je om in jezelf te geloven.

Vrouw kijkt naar haar spiegelbeeld terwijl ze lacht

Denk aan een kind wiens ouders voortdurend op hun fouten wijzen en hen een negatief label toekennen. De kleine zal zich onzeker voelen en zonder zelfvertrouwen  opgroeien. Als  de ouders daarentegen hun successen versterken en hen ondersteunen en begeleiden bij hun mislukkingen, zal het kind zich veilig en geliefd voelen. Dit gebeurt op dezelfde manier met je gedachten.

Maak een lijst met bevestigingen en herhaal ze elke dag voor de spiegel voor jezelf. Leg erin vast wat je wilt bereiken, met behulp van de eerste persoon en de tegenwoordige tijd. Bijvoorbeeld “Ik ben een zelfverzekerd persoon.”

Of: “Ik vertrouw op mijn capaciteiten en ik leef zonder angst.” Het brein gelooft wat je het vertelt. Daarom zal het elke dag herhalen van deze zinnen helpen om je nieuwe manier van denken over jezelf te versterken.

Doe alsof wat je wilt werkelijkheid is

Een van de meest effectieve instrumenten om verandering teweeg te brengen, is door te doen alsof wat je wilt al een realiteit is. Daarom moet je je gaan gedragen zoals een persoon met een hoog zelfrespect zou doen. Bijvoorbeeld:

  • Loop rechtop en kijk recht vooruit als je over straat loopt.
  • Ga uitdagingen aan en voer ze uit alsof je volledig op je capaciteiten vertrouwt. Want als je blijft hangen in gevoelens van onzekerheid, geef je jezelf nooit de kans om je potentieel te ontwikkelen. In plaats daarvan, door nieuwe uitdagingen aan te gaan, zul je ontdekken dat je veel meer in staat bent dan je dacht en je zelfvertrouwen zal toenemen.
  • Begin met het stellen van grenzen, zelfs als je bang bent. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn dat anderen je zullen afwijzen als je hun verzoeken afwijst of je mening geeft. Doe het. Zeg tegen jezelf dat het niet uitmaakt of ze boos worden. Het is jouw recht om voor jezelf te zorgen.
Zelfverzekerde ondernemende man

Zelfvertrouwen is opgebouwd

Ten slotte, wees evenwichtig en volhardend in je acties. Onthoud dat alle verandering tijd nodig heeft en dat je een periode van aanpassing nodig hebt totdat deze acties van nature in je opkomen.

Je baant je pad door het te bewandelen en je bouwt je zelfvertrouwen op door het te oefenen. Praat op een positieve en constructieve manier tegen jezelf, geef jezelf de nodige kansen om je potentieel te ontwikkelen en zet jezelf altijd bovenaan je prioriteitenlijst.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lakhani, K. R. (2018). La tolerancia al fracaso es la clave del desarrollo. Integración & comercio, (44), 136-139.
  • Pillaca Tinco, H. (2016). Expresión corporal y autoestima.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.