Op wat voor manier zijn volhardende mensen anders?

Volhardende mensen hebben een kwaliteit die verder gaat dan de bedoeling. Dus een persoon die niet opgeeft, oefent een mix van psychologische sterke punten, motivatie en zelfvertrouwen uit. Zoals je je kunt voorstellen, zijn hun hersenen klaar om tegenspoed het hoofd te bieden zodra ze besluiten niet op te geven.
Op wat voor manier zijn volhardende mensen anders?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Volhardende mensen geven niet op, ongeacht de omstandigheden, het probleem of de uitdaging die ze tegenkomen. In zekere zin is deze psychologische competentie wat talent vertaalt in succes. Het doorzettingsvermogen om iets te bereiken maakt de hersenen beter bestand tegen angst of depressie.

Mark Twain zei ooit dat een persoon met nieuwe ideeën klinkt als een grap totdat hun volharding bewijst dat ze gelijk hebben. Op de een of andere manier is die mentale en motiverende focus de vonk die dromen doet ontbranden en projecten van brandstof voorziet.

Niet opgeven zou dus de dagelijkse motivatie moeten zijn in een wereld zo vol obstakels, waar het moeilijk is om persoonlijke doelen overeind te houden.

Er is echter nog een ander interessant element dat verder gaat dan de motiverende factor en het prestatievermogen. In feite hebben neurowetenschappers geprobeerd te begrijpen wat volhardende mensen onderscheidt van mensen die het jarenlang opgeven.

Er zijn educatieve en sociale verklaringen en natuurlijk verschillende persoonlijkheden. Echter, en dit is het meest interessante element, recente studies onthullen dat er een biologische verklaring is.

“Wees niet bang om te falen, maar wees bang dat je het niet probeert.”

-Roy T. Bennett-

De stappen om een berg te beklimmen

Wat maakt volhardende mensen zo bijzonder?

Veel van de mensen die je vandaag bewondert (of het nu een beroemd persoon is of iemand die je echt kent) zijn suggestieve voorbeelden van geduld en doorzettingsvermogen. Hoewel je het misschien niet beseft, hebben velen van hen tegenspoed in elke vorm met grote standvastigheid, nederigheid en zelfs stralende positiviteit aangepakt. Dat is precies waarom ze inspirerend zijn.

Ook zijn er mensen die met succes projecten hebben voltooid waarin aanvankelijk niemand geloofde. Die innerlijke kracht om op jezelf te vertrouwen, om niet op te geven als er alleen maar prikkeldraad is, deuren gesloten zijn en schouderklopjes gevolgd door beleefde weigeringen, is het bewonderen waard.

Bovendien is deze eigenaardige volharding bij mensen die niet opgeven, al tientallen jaren van belang voor het vakgebied van de psychologie. Studies die dateren uit de jaren dertig probeerden een eerste definitie te geven van de eigenschappen die dit type persoonlijkheid definiëren. Ook begrijpen veel benaderingen het als een subtiele combinatie van intelligentie, motivatie en creativiteit.

Bovendien analyseerde een in juli 2021 in het tijdschrift Cell gepubliceerde studie uitvinders, astronauten, succesvolle schrijvers, Nobelprijswinnaars en anonieme mensen die bekend staan om het overwinnen van grote moeilijkheden.

Een persoon die naar beneden kijkt.

Biologische aspecten: het neuromodulerende systeem van volhardende mensen

De bovengenoemde studie, uitgevoerd door de University of Washington School of Medicine en geleid door Dr. Michael Bruchas (Engelse link), geeft aan dat volhardende mensen een voorheen onbekend neuromodulair systeem hebben. Dit systeem werkt op basis van een specifiek neuropeptide: nociceptin en zijn respectievelijke receptoren.

Het hierboven genoemde neuropeptide bevindt zich overal in de hersenen, evenals in die regio’s die verband houden met gedrag. Onderzoekers begrijpen de werking en activering ervan echter niet helemaal.

Verder bleek uit de studie dat deze modulatoren ook inwerken op het dopamine- en serotoninesysteem. In feite houdt hun effect onder andere in dat het gevoel van pijn, zowel fysiek als emotioneel, afneemt.

Deze ontdekking opent ongetwijfeld vele mogelijkheden. Het belangrijkste, volgens de auteurs van deze studie, is het creëren van nieuwe behandelingen voor aandoeningen zoals depressie.

Psychologische aspecten van volhardende mensen: een geërfde en inspirerende persoonlijkheid

De University of Washington School of Medicine voerde een interessant onderzoek uit (Engelse link). Volgens hem is volharding, dat opmerkelijke element van mensen die niet opgeven, genetisch bepaald.

In zekere zin zouden de bovengenoemde biologische basen het kunnen verklaren, maar er zijn meer belangrijke elementen. Soms is het inspirerend om hoger institutioneel onderwijs te volgen of dicht bij mensen te wonen die gewend zijn te vechten voor wat ze willen. Deze mensen inspireren anderen om hetzelfde te doen.

Het is iedereen wel eens overkomen. Het feit dat het voldoende is om een bepaalde hoeveelheid tijd door te brengen met een speciaal, motiverend, positief en volhardend persoon om wat van hun licht op te vangen.

In zekere zin kan men ook hun uitzonderlijke veerkracht en wilskracht leren. Je kunt ook trainen om hun focus te krijgen om te investeren in je welzijn en geluk.

Zoals Benjamin Franklin zei, twee elementen brengen je dichter bij het bereiken van wat je wilde doen: energie en volharding. Wellicht ook interessant voor jou

Tegenslag maakt je niet altijd veerkrachtiger
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Tegenslag maakt je niet altijd veerkrachtiger

Tegenslag maakt je niet altijd veerkrachtiger. Veerkracht is een soort modewoord geworden waar we in dit artikel verder op ingaan.    • Cloninger, C.R.; Svrakic, DM; Przybeck, TR (December 1993). “A psychobiological model of temperament and character”. Archives of General Psychiatry. 50 (12): 975–90. doi:10.1001/archpsyc.1993.01820240059008.
    • Parker, Kyle E., Pedersen, Christian E., Gomez, Adrian M., Spangler, Skylar M., Walicki, Marie C., Feng, Shelley Y., Stewart, Sarah L., Otis, James M., Al-Hasani, Ream, McCall, Jordan G., Sakers, Kristina, Bhatti, Dionnet L., Copits, Bryan A., Gereau, Robert W., Jhou, Thomas, Kash, Thomas J., Dougherty, Joseph D., Stuber, Garret D., Bruchas, Michael R. “A Paranigral VTA Nociceptin Circuit that Constrains Motivation for Reward.” Cell. July 25, 2019.
    • UW Medicine (2019, July 25). “Researchers discover the science behind giving up [Press Release].” Retrieved from https://newsroom.uw.edu/news/researchers-discover-science-behind-giving

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.