Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

Uiteindelijk hangt je geluk van jou af. Als je de verantwoordelijkheid aan anderen geeft, dwaal je uiteindelijk af van de persoon die je echt wilt zijn. Bovendien zal je zelfrespect kelderen en word je je eigen strengste criticus.
Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

Laatste update: 06 september, 2021

Jij bent de enige persoon die verantwoordelijk is voor je eigen geluk. Wanneer je dit beseft, vraag je anderen niet langer om een wereld voor je te creëren op basis van je eigen behoeften. Je zoekt niet elke keer hun bevestiging, en je wilt ook niet dat ze je van je verdriet redden.

In feite heb je geleerd dat het beter is om jezelf te redden. Dit maakt je sterker en moediger en je geeft anderen niet de schuld van je eigen pijn. Je zet wrok opzij. Je bent dapper genoeg om je eigen verdriet te genezen en je blijft leren van je fouten.

Het is echter niet gemakkelijk om dit niveau van acceptatie en toewijding aan jezelf te bereiken. Over het algemeen vinden we het allemaal om te begrijpen dat niemand verplicht is om ons gelukkig te maken.

Misschien komt het uit de kindertijd, omdat ouders de neiging hebben om deze mythe in stand te houden. Toch is niets minder waar. Als je volwassen wordt, valt de taak om gelukkig en vervuld te zijn alleen op je eigen schouders.

Tenzij je hebt geleerd dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk, zul je geluk blijven zoeken in de armen van anderen en niet die van jezelf. Je zult beloningen bij anderen zoeken. Je zult willen dat ze je problemen oplossen, voorkomen dat dingen pijn doen en je eindeloze vreugde bezorgen. In feite delegeer je de belangrijkste taak in je leven aan anderen: de taak om gelukkig te zijn.

Tal Ben-Shahar is een professor aan Harvard en een expert op het gebied van geluk en leiderschap. Hij stelt dat tevredenheid een continu proces van zelfkennis is. Het is een verantwoordelijke handeling waarbij je leert de realiteit te creëren die je wilt. Inderdaad, je dagelijkse leven zit vol met opties en alleen jij zou je eigen pad moeten kiezen.

“Als je trouw bent aan wie je bent, gebeuren er geweldige dingen.”

 -Deborah Norville-

Een uitgestoken hand

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

Carl Gustav Jung introduceerde een interessant concept in zijn theorie, dat van de daemon. Deze entiteit werd door de Romeinen erkend als een genie en door de Egyptenaren als Ba, het meest spirituele deel van de mens. Volgens Jung wacht de daemon in je onbewuste en komt dan tevoorschijn om je ware zelf vorm te geven.

Het is de daemon die je creatieve drive stimuleert. Hij geeft je moed, intuïtie en vitaliteit. Het probleem is echter dat de meeste mensen dit innerlijke genie het zwijgen opleggen. In feite negeer je het omdat het je soms verwarrende berichten geeft of radicale veranderingen suggereert. Hij kan bijvoorbeeld een advocaat suggereren dat deze een artistieke carrière beginnt.

Als je elke dag naar een baan gaat die gewoon de rekeningen betaalt, staat je daemon te trappelen om je te vertellen dat je aan deze routine moet ontsnappen. Het wil je uit je comfortzone halen en jezelf uitdagen.

Dit komt omdat de daemon wil dat je vrij, onafhankelijk en verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Het wil niet dat je ondergeschikt bent aan anderen of gedisciplineerd bent. Je moet echter extreem stoutmoedig zijn om dit soort geluk te bereiken.

Een lachende vrouw

Jouw geluk, jouw verantwoordelijkheid

Er zijn enkele onderzoeken naar de oorsprong van geluk, zoals een onderzoek uitgevoerd door Dr. Sonya Lyubomirsky van de Universiteit van Missouri. In dit onderzoek legde ze uit dat geluk afhangt van drie factoren. Ten eerste is er je genetische voetafdruk. Dan zijn er nog je omgevingsomstandigheden. Tot slot de dingen die je doet.

Niettemin lijkt het erop dat er andere elementen zijn in het bereiken van geluk. Er zijn mensen die, zelfs in de moeilijkste omstandigheden, toch gelukkig kunnen zijn. Als je ze vraagt hoe ze het voor elkaar krijgen, zullen ze je meestal vertellen dat ze hebben geleerd dat zij de enigen zijn die verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk. Ze zijn zich ervan bewust dat alles van één ding afhangt, hun houding.

Zorg dagelijks voor je geest

Kun je ondanks je omstandigheden gelukkig zijn? Is het mogelijk om opgewekt te blijven ondanks liefdesverdriet, werkloosheid of ziekte? John Milton, de gevierde 17e-eeuwse Engelse dichter en essayist, zei ooit dat hemel en hel tegelijkertijd in de geest kunnen wonen. In feite lijkt het erop dat niets meer waar kan zijn dan deze oude quote van de auteur van Paradise Lost.

De controle over je geest krijgen is niet gemakkelijk. Het is iets waar je elke dag aan moet werken. Het belangrijkste is dat je moet onthouden dat jouw geluk niet de verantwoordelijkheid van anderen is. Anderen de schuld geven van je gebrek aan geluk, zorgt dat je niet in staat bent om vooruit te komen.

Een man met uitgestrekte armen

Om deze reden moet je een actieve rol spelen bij het opbouwen van je eigen geluk. Neem de touwtjes in handen. Creëer je eigen realiteit op basis van positieve gedachten en emoties.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Baumeister, R. F., Vohs, K. D., Aaker, J. L., & Garbinsky, E. N. (2016). Some key differences between a happy life and a meaningful life. In Positive Psychology in Search for Meaning (pp. 49–60). Taylor and Francis Inc.
  • Lyubomksky, S., Sheldon, K. M., & Schkade, D. (2005, June). Pursuing happiness: The architecture of sustainable change. Review of General Psychology. https://doi.org/10.1037/1089-2680.9.2.111

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.