De oud Griekse remedie tegen depressie en angst

Het lichaam en de geest waren erg belangrijk voor de oude Grieken, die bekend staan om hun wijsheid en kennis. De remedie tegen depressie en angst die we hier bespreken, is door hen bedacht.
De oud Griekse remedie tegen depressie en angst

Laatste update: 28 januari, 2021

De oud Griekse remedie tegen depressie en angst is gebaseerd op een interessante holistische benadering, een bekende levensstijl die bekend staat als “bios pythagorikos.”

Deze levensstijl houdt verband met gezonde gewoonten, voeding, lichaamsbeweging en in het bijzonder mentale ontwikkeling. Het verzorgen van lichaam en geest zijn belangrijke elementen voor het welzijn van de mens, volgens de Griekse cultuur.

We kunnen deze principes tegenwoordig enigszins ouderwets vinden, maar als samenleving zijn we op een punt beland waar we het nodig hebben om weer terug te gaan naar de basis. We moeten ons dagelijks leven minder ingewikkeld maken, onze zorgen vergeten, ons ontdoen van overmatige stimuli en ons concentreren op onze prioriteiten.

Griekse filosofie

In een wereld waarin technologie elk van onze individuele universums verplettert, is het interessant om het doel van de filosofie erbij te pakken. Denkers zoals Plato, Aristoteles en Pythagoras schreven niet alleen over moraliteit, ethiek en esthetiek.

We hebben ook van hen geleerd over de kunst van het “goede leven.” In die zin is het uiteindelijke doel van filosofie om onze geest te oefenen en te leren voor onszelf te denken. Dit is een essentieel concept dat ons op de lange termijn in staat stelt te investeren in ons welzijn.

“Positieve gezondheid vereist kennis van de primaire constitutie van de mens en van de vermogens van verschillende voedingsmiddelen, zowel van natuurlijke als van welke voortkomen uit menselijke vaardigheden. Maar alleen voeding is niet genoeg voor gezondheid. Er moet ook beweging zijn, waarvan de effecten eveneens bekend moeten zijn.”

-Hippocrates-

De oud Griekse remedie voor depressie en angst

Wat is de Griekse remedie tegen angst en depressie?

Nicholas Kardaras is een klinisch psycholoog die bekend staat om zijn werk op het gebied van geestelijke gezondheid, verslaving en de impact van technologie in onze tijd.

Een van zijn meest succesvolle boeken is Hoe Plato en Pythagoras je leven kunnen redden: het oude Griekse recept voor gezondheid en geluk. In dit boek, dat werd gepresenteerd tijdens een American Psychological Association (APA) -congres, stelde hij de volgende ideeën voor:

  • Tegenwoordig zijn depressie en angst twee belangrijke gezondheidsproblemen geworden. Verder schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat tegen 2030 dit de belangrijkste gezondheidsproblemen zijn.
  • Recente studies zoals die uitgevoerd aan King’s College London geven aan dat tussen 30% en 40% van depressie en angst genetisch is en dat 60% tot 70% wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren.
  • Dr. Nicholas Kardaras wees ook op een ander interessant feit. Deze psychische stoornissen manifesteren zich niet alleen vanwege onze industriële, stedelijke levensstijl. We verliezen ook onze existentiële prioriteiten en ons doel. Tegenwoordig zoeken we geluk in verouderde producten.

We isoleren ons elke dag meer en meer. Hoewel we een zeer verbonden samenleving zijn, voelen we ons eenzamer dan ooit.

Eenzaamheid en depressie en angst

Studies zoals die uitgevoerd door Dr. Stephen Ilardi, een psycholoog van de Universiteit van Kansas, hebben heel interessante feiten onthuld. Depressie manifesteert zich niet in groepen zoals het Kaluli-volk in Papoea-Nieuw-Guinea. Hun levensfilosofie is heel eenvoudig en ze zijn erg gelukkig.

We hebben de oude Griekse remedie voor depressie binnen ons bereik, die waar Pythagoras in zijn tijd over sprak, bekend als de ‘bios pythagorikos’. Laten we eens kijken waar dit allemaal over gaat.

Een dieet rijk aan omega-3 vetzuren als onderdeel van de Griekse remedie tegen depressie en angst

Voedingsmiddelen zoals walnoten, olijfolie, zalm en chiazaden bevatten omega-3-vetzuren. Interessant is dat veel nieuwe studies hebben aangetoond dat dit vetzuur fungeert als een authentiek neuroprotectief middel.

Regelmatige lichaamsbeweging

Gymnasiums in het oude Griekenland waren instellingen die zich toelegden op fysieke en spirituele instructies. Daarom was de ene discipline gerelateerd aan de andere. Tegenwoordig verwaarlozen we vaak het belang van lichaamsbeweging, het actief blijven en contact maken met onze omgeving, de natuur en onszelf.

Zonlicht

Dit is een van de belangrijkste sleutels van de Griekse remedie tegen depressie. Als we erover nadenken, zien we de zon tegenwoordig niet eens zo veel. We worden omringd door kunstlicht op ons werk vol met elektronische apparaten.

Dit type licht heeft direct invloed op ons vermogen om te rusten en daardoor op onze gezondheid. Dus we moeten zoveel mogelijk zonnebaden.

Zonnebaden

Doe dingen die je afleiden van negatieve gevoelens

De Grieken koesterden alles wat leidde tot plezier en ontspanning en richtten zich op de dingen waardoor ze hun zorgen vergaten. Hiermee zeggen we niet dat je hedonisme moet beoefenen. Je moet echter wel leren genieten van de tijd die je kunt besteden aan wat je leuk vindt. Je moet jezelf toestaan ​​om vrij, blij en creatief te zijn.

Dialectiek als remedie tegen depressie en angst

Dialectiek is de kunst van confronteren, luisteren, debatteren, relativeren, leren, het vernieuwen van ideeën en het ontdekken van doelen. Meer dan wat dan ook betekent het ons verrijken met sociale contacten die ons kunnen verlichten met hun perspectieven, mensen die ons kunnen uitdagen met hun energie, vitaliteit en optimisme.

De Griekse remedie tegen depressie en angst is een uitnodiging om een ​​nieuwe levensstijl te leiden. Het kan ons helpen ons welzijn te vergroten. Wellicht ook interessant voor jou

Brein in brand: de link tussen ontsteking en depressie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Brein in brand: de link tussen ontsteking en depressie

Brein in brand is een theorie die uitgaat van een verband tussen ontsteking en depressie. Talrijke studies tonen een dergelijk verband aan.  • Kardaras, Nicholas (2011) How Plato and Pythagoras Can Save Your Life. New York: Conari

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.