Geluk is een geestesgesteldheid

Geluk is een geestesgesteldheid
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Is geluk een geestesgesteldheid? In de hedendaagse maatschappij lijkt het alsof geluk de gemeenschappelijke doelstelling is. Hoe hard we er ook naar streven, toch lijkt het ons steeds te ontsnappen.

Er bestaan honderden boeken en bijeenkomsten die beweren dat ze de formule voor geluk bezitten. Ze zijn allemaal echter heel vaag. Vele ervan stellen bovendien dat het geluk van buitenaf komt. Ze geloven dat het geluk zich op de top van een berg bevindt die je moet beklimmen. De waarheid is echter dat geluk inderdaad een geestesgesteldheid is.

Geluk hangt af van de omstandigheden en daarom dus ook van individualiteit. Dat is ook de reden dat geluk voor elke persoon verschillend zal zijn.

Het is een vergissing geluk buiten ons te zoeken

Alles om je heen spoort jou aan om buiten jezelf op zoek te gaan naar geluk. Als je een nieuwe auto koopt, dan zal je gelukkig zijn. Vind je een nieuwe partner, dan zal je gelukkig zijn. Dit is de reden waarom het zo verleidelijk is om in de appel van de reclame te bijten. Het gevaar hierbij is dat reclame het over vreugde heeft en niet over geluk.

Geluk is blijvender. Het verdwijnt ook niet zo gemakkelijk en zo snel als de bubbels in een glas champagne. Bovendien is het ook een echo die bestand is tegen emoties. Wat er ook gebeurt, het blijft binnenin jou aanwezig. Misschien is het een speciaal vermogen om de stukjes in je leven op te rapen en eruit te leren.

“Niet in staat om geluk binnenin onszelf te vinden gaan we er wanhopig naar op zoek buiten ons, in dingen, in ervaringen, in steeds vreemdere manieren van denken of handelen. We raken dus steeds verder verwijderd van geluk door het te zoeken waar het gewoonweg niet te vinden is.”

-Matthieu Ricard-

De kracht van onze gedachten

Als geluk een geestesgesteldheid is, dan zijn je gedachten de belangrijkste acteurs. Vaak motiveren jouw emoties of de omstandigheden jouw gedachten. Ze volgen ook vaak de verhaallijn niet ten gunste van jouw belangen.

Het goede nieuws is echter dat je in die verhaallijn kan tussenkomen. Je hoeft alleen maar je gedachten te observeren. Om dit doel te bereiken is het misschien een goed idee om meditatie te beoefenen.

Observeer het grote aantal automatische gedachten die je door de dag heen hebt. Stel vast hoeveel van die gedachten klachten, beoordelingen, spijt of zelfkritiek zijn. Het is heel belangrijk dat je je hiervan bewust wordt. Het zal jou namelijk een deel van jezelf laten ontdekken en herontdekken dat je wellicht vergeten bent of nooit aan gewerkt hebt.

Je kan fouten of mislukkingen als kansen beginnen bekijken. Dan zal je een grote stap zetten om tot het besef te komen dat geluk een geestesgesteldheid is.

Ontslagen worden kan bijvoorbeeld misschien dat duwtje zijn dat je nodig had om van werk te veranderen. Misschien was dat wat je altijd al had willen doen. De sleutel is om positieve gedachten te versterken en niet de negatieve.

Je geestesgesteldheid en geluk

Je goed voelen betekent ook niet dat er geen negatieve gedachten in je geest opkomen. Het zal daarentegen een plaats zijn waar het voor die negatieve gedachten moeilijker wordt om te groeien. Matthieu Ricard heeft er al op gewezen.

Vele mensen beschouwen hem als ‘de gelukkigste mens ter wereld’. Hij zegt dat we aan de zee kunnen denken. Dit zal ons helpen om het te begrijpen. Het oppervlak van de zee verandert door de wind of door de golven. De diepten van de zee blijven rustig.

“Met geluk bedoel ik hier een diep gevoel van bloeien dat ontstaat vanuit een uitzonderlijk gezonde geest. Dit is niet alleen een aangenaam gevoel, een vluchtige emotie of een gemoedstoestand maar een optimale staat van zijn. Geluk is ook een manier om de wereld te interpreteren, want het kan misschien moeilijk zijn om de wereld te veranderen, het is echter altijd mogelijk om de manier te veranderen waarop we naar de wereld kijken.”

-Matthieu Ricard-

Geluk is een geestesgesteldheid

Vele mensen denken dat geluk welzijn is. Voor anderen is het evenwicht. Het is niet van voorbijgaande aard maar eerder iets blijvend. Om dit mogelijk te maken moet jij jouw eigen definitie van geluk vinden.

De eerste stap is uit de buurt blijven van de geluksadverteerders die jou vertellen wat je nodig hebt. Geluk is meer dan dingen kopen. Het heeft alles te maken met op een wijze manier beslissingen nemen en keuzes maken. Geluk is immers uiteindelijk een geestesgesteldheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bejar, H. (2015). La identidad ensamblada: la ordenación de la felicidad. Papeles Del CEIC. International Journal on Collective Identity Research2015(2), 133. Retrieved from http://www.ehu.eus/ojs/index.php/papelesCEIC/article/view/13234
  • Cuadra, H., & Florenzano, R. (2003). El bienestar subjetivo: hacia una psicología positiva. Revista de Psicología12(1), ág-83.
  • Fernández-Berrocal, P., Extremera Pacheco, N., Goleman, D., Raga, D. G., & Mora, F. (2012). La Inteligencia Emocional y el estudio de la felicidad. Revista Interuniversitaria de Formación de Profesorado66(23,3), 9–29. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.energy.2015.01.034

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.