De stille geest: het geheim voor ontspanning

De stille geest: het geheim voor ontspanning
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De stille geest is gewichtloos, transparant, vrij en net zo glimmend als zeewater. Egoïsme verdwijnt, druk van buitenaf wordt weggeblazen en je innerlijke, obsessieve storm van negatieve gedachtes wordt minder sterk.

Niks is zo gezond als het ontspannen van onze geest en gedachten, en het vinden van kalmte tussen alle chaos.

Gordon Hempton, een bekend akoestisch ecoloog, vertel ons “stilte een ‘wezen’ is dat met uitsterving bedreigd wordt.” Daar bovenop is stilte en rust van enorm belang voor onze overleving. Dat benadrukt deze expert op het gebied van natuur, geluid en welzijn.

De laatste aanname lijkt misschien een beetje overdreven, maar als je er goed over nadenkt bevat hij toch een harde kern van waarheid.

De stille geest en het vermogen om te luisteren

“Rust is de waarneming van kalmte en een kalme geest.”

-Debasish Mridha-

Mensen verliezen hun vermogen om te luisteren. We hebben het hierbij niet alleen over het vermogen om te horen wat onze omgeving ons vertelt of wat externe stimuli bij ons teweeg brengen.

Het feit is dat mensen tegenwoordig nauwelijks naar zichzelf luisteren. Stilte dwingt ons volgens Professor Gordon Hempton om aanwezig en eerlijk te zijn. Het is een manier om onze zielen en geesten bloot te leggen. Zo stellen we we onze harten open voor de waarheid.

Hieruit kunnen we concluderen dat een stille geest een manier is om onze innerlijke wereld te vergroten. Het is een manier om dat wat zich buiten ons begeeft, te verbinden met wie wij zijn.

Het toont waarin en hoe we onze gezondheid en welzijn zouden moeten investeren. Dat is iets waar we eigenlijk dagelijks mee bezig zouden moeten zijn.

Meisje omringd door zwevende ballen

Je geest is de voornaamste oorzaak van uitputting

Laten we het gewoon onder ogen komen: je geest is net een dier met een ongekende hoeveelheid energie. Hij is onvermoeibaar, rusteloos en verscheurt alles. Het raakt in de knoop met alles en kan op sluwe wijze je grootste vijand worden.

Je geest begrijpt niet wat ontspanning is. Hij maakt je zonder probleem ‘s nachts wakker en houdt je op door je nutteloze gedachtes en obsessies naar voren te brengen.

Onze geest raakt verwikkeld in een soort nevel. We verdwalen hierdoor uiteindelijk in een oceaan van angst en depressie.

Meester Eckhart, een bekende Dominicaans katholiek en Duitse filosoof uit de dertiende eeuw, had hier iets over te zeggen. Hij dacht dat het omarmen van stilte de enige manier is om je innerlijke leed te kalmeren.

Volgens hem is de kalmte en stilte om ons heen net als een reinigend vuur. Het is een stil huis waar je ziel kan leren meer intuïtief te zijn, waar je inzicht vernieuwd wordt en je kennis zichzelf verdiept.

Eckharts conclusies hebben een soort mythische ondertoon, laat dat duidelijk zijn. Door de geschiedenis heen hebben religie en spiritualiteit echter vaak het belang van stilte benadrukt.

Boeddha legde bijvoorbeeld ook uit dat het beoefenen van een stille geest dé manier was om uitputting, leugens en egoïsme te beëindigen.

De stille geest is in feite niet eentje die afstand neemt van de realiteit of deze vermijdt. In tegendeel: een stille geest is juist altijd alert en wakker. Hij zoekt bovenal een diepgaand begrip voor de aard van realiteit, zowel extern als intern.

“Stilte is de enige vriend die je nooit zal verraden.”

-Confucius-

Een stille geest

De stille geest en ontspannen gedachte

Het is duidelijk dat onze geest ons kan uitputten. Mensen ontspannen hun geest dan ook door activiteiten zoals meditatie, mindfulness en yoga.

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat meditatie echt aan te raden is. Misschien heb je het zelfs wel eens — zonder succes — geprobeerd  en besloten dat dit toch niet geschikt was voor jou.

We zijn in dit geval geen voorstander meditatie met gesloten ogen desondanks de bekendheid van deze methode. Er zijn veel manieren om stilte te vinden. Zodoende zijn er ook meerdere manieren om een stille geest te beoefenen en hier voordelen uit te halen.

De sleutel tot het bovengenoemde, zoals bij zoveel dingen in het leven, ligt in het ontdekken van wat het beste past bij onze behoeftes en persoonlijkheid. Hieronder volgen een paar grondregels om over na te denken.

Meisje in een weiland

6 grondregels voor het beoefenen van een stille geest

Wees niet langer bang voor stiltes

Hoe raar het ook lijkt, dit is toch echt de eerste stap. Het zal moeilijk voor zijn om toe te geven dat je bang bent voor stilte, maar het is voor velen wel degelijk de waarheid.

Iets zo simpel als ergens naar toe gaan waar in de wijde omgeving geen mens te vinden is, het simpelweg zitten in zo’n gebied, kan voor velen erg angstaanjagend zijn. Kom je angst dus onder ogen! Stel jezelf bloot aan stilte en doof je angst op die manier uit.

Stilte neemt niks van ons weg

Het voelt voor ons vaak alsof stilte iets van ons afneemt. Dat “iets” omvat echter dikwijls oppervlakkige dingen die we achter ons aan slepen. Deze dingen halen streken uit met onze geest.

We moeten zonder angst toestaan dat stilte ons omarmt. We zullen moeten leren van de nabijheid van stilte te genieten en los te laten van onnodige gewichten in onze levens.

Een uur afzondering per dag

Om vorm te geven aan stille geest, moeten we (opnieuw) leren om alleen te zijn. De afzondering die we vrijwillig kiezen voor een bepaalde hoeveelheid tijd is gezond, reinigend en verjongend in elk opzicht.

Leef je in jezelf in

Om je rusteloze, hongerige geest met al zijn negatieve gedachtes te kalmeren, moet je leren om empathie voor jezelf te hebben.

Richt je blik naar binnen om dit te bereiken. Zoek de ‘stem’ binnenin je die zegt: “Alles is in orde. Doe maar rustig en stop met het denken van die nare gedachtes. Focus. Alles zal vanaf nu beter zijn. Waardeer gewoon de stilte.

Op de rem trappen betekent niet dat je tijd verspilt

Nog een opvallend onderdeel van de strategie is dat je moet leren dingen rustig aan te doen. Begrijp dus dat je door op de rem te trappen geen tijd aan het verspillen bent. Je leven op een rustiger tempo beleven, jezelf toestaan om het moment te waarderen, bevordert mentale rust.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat de stille geest dus niet alleen een abstract concept is. Het is niet onmogelijk of alleen bereikbaar voor degenen die al jaren lang mediteren. Dit soort ontspannen denken vergt een sterke wilskracht, zelfcontrole en een gezonde hoeveelheid zelfliefde. Overtuig jezelf dat je geest niet je grootste vijand is en dat ook niet hoort te zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.