Mindfulness in 5 stappen: verander je leven in 15 dagen

Mindfulness in 5 stappen: verander je leven in 15 dagen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Grote veranderingen komen voort uit kleine schokken, kleine dagelijkse aanpassingen die de kracht hebben om ons leven ten goede te veranderen. Mindfulness kan ons hierbij helpen, en deze vijf stappen zullen ons helpen om ons meer bewust te worden van het huidige moment en om in slechts korte tijd plaats te maken voor echte veranderingen.

Het is duidelijk dat als het om geluk gaat, er helaas geen wonderen bestaan. Maar je hebt WEL wilskracht en ruimdenkendheid, zodat je dag na dag, beetje bij beetje, meer oog zult hebben voor alles wat er om je heen gebeurt. Om de kansen die zich aan je voordoen te kunnen zien, om door die deuren te lopen die er voor je opengaan.

Wees blij, want elke plaats is HIER en elk moment is NU.

Een van de voornaamste factoren die ons ervan weerhouden om onze kansen te zien en benutten, is zonder twijfel het hebben van een dwalende geest. Volgens veel onderzoeken brengen we tussen de 30 en 40% van onze tijd door op de automatische piloot.

We zitten heel ons leven vast in een sleur, waarin we slechts passagiers zijn en geen chauffeurs, waardoor het lot ons geluk bepaalt.

Maar dit is toch niet goed genoeg. Maak een verandering! We nodigen je uit om deze vijf stappen in je leven toe te passen en al in slechts vijftien dagen te zien wat voor resultaten dit kan opleveren.  

Mindfulness in 5 stappen

1. Wees ontvankelijk voor je emoties: de beste tijd om daar aandacht aan te besteden is NU

Mindfulness is, meer dan wat dan ook, een levensfilosofie, een hulpmiddel om volledig bewustzijn te ontwikkelen in het heden.

• Niets zou zinvol zijn als we niet op onze emoties zouden letten. We kunnen emoties als teleurstelling, woede en irritatie niet verplaatsen naar een apart deel van onze hersenen.

• We moeten deze emoties beheersen en ernaar handelen, de controle over die innerlijke wereld overnemen en dit niet uitstellen.

2. Mindfulness leert je om te stoppen met oordelen

Leer om door het leven te gaan zonder te oordelen. Mensen hebben het recht om zelf te bepalen wat voor leven zij willen leiden.

• Jouw leven is van jou, wees er verantwoordelijk voor en oordeel niet over levens die jij niet leidt. Zoiets eenvoudigs als dit kan je helpen om een ​​staat van vrede en balans te bereiken, zelfs vandaag nog.

3. Wees ontvankelijk, luister en leer aanwezig te zijn

De sereniteit van een stapel stenen met een bloem ernaast

Doe het! Schakel nu het onophoudelijke geluid van je gedachten uit.

• Open nu je ogen, maar kijk niet alleen. Probeer in plaats daarvan alles om je heen met meer vrede ‘te zien’.

• Verlaag het tempo van je leven, stop en adem.

• Leer nu te luisteren. Je hebt lang genoeg geluiden ‘gehoord’, maar nu is het tijd om vanuit je hart, vanuit het centrum van je geest te voelen, te zien en te luisteren.

“Wees gelukkig, gezond en laat al die liefde door je hart stromen”

Maharishi

Daarnaast kun je ook leren om meer aanwezig te zijn in het huidige moment door beter met je tijd om te gaan. Als je graag een voller en completer leven wilt leiden, dan is het belangrijk om aanspraak te maken op de juiste mentale filters en al je energie en middelen te richten op het leven waar je naar verlangt. 

4. Zet ‘IK MOET … ZIJN’ opzij om ‘IK BEN’ te oefenen

Het grootste gedeelte van ons leven zijn we bezig met wat anderen van ons verwachten. We dwingen onszelf om erbij te horen, om te zijn wat anderen willen dat we zijn… Dit is allemaal niets meer dan een bron van onnodig lijden, die ons langzaam ongelukkig maakt.

Maak de nodige veranderingen. Vervang ‘Ik moet … zijn’ voor ‘Ik ben’.

• Meditatie kan erg nuttig zijn om ons eraan te herinneren wie we zijn en in het heden in contact te komen met ons ware zelf.

Een essentieel hulpmiddel voor mindfulness is meditatie. Maar er bestaan ook genoeg cursussen die je kunnen helpen om een staat van mindfulness te bereiken. Voor de Spaans sprekende mensen onder ons kan de online cursus ‘Mindfulness para la vida cotidiana‘ van Félix Torán bijvoorbeeld erg behulpzaam zijn.

Mindfulness in 5 stappen met deze cursus van Felix Toran

5. Oefen acceptatie

Het beoefenen van acceptatie in ons dagelijks leven betekent niet dat we gewoon maar toegeven aan alles wat er om ons heen gebeurt.

• Het betekent allereerst dat we leren om onszelf en de emoties die we voelen te accepteren.

• Acceptatie stelt ons ook in staat het leven van anderen te begrijpen en te respecteren.

Bovendien is acceptatie de taal van het hart. Het staat voor tolerantie en begrip. Alleen door acceptatie in de praktijk te brengen zullen we in staat zijn om werkelijke veranderingen in ons leven teweeg te brengen.

Tot slot kun je deze 5 stappen zien als lenzen waar je doorheen kijkt om een scherper beeld van de wereld te krijgen.

Mindfulness is het beste kader om ons dichter bij een vollediger en authentieker geluk te brengen. Aarzel dan ook niet om gebruik te maken van de hulpmiddelen van mindfulness en laat je op deze weg begeleiden door experts op dit gebied.  Wellicht ook interessant voor jou

Mindfulness en zeven tips om te beginnen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Mindfulness en zeven tips om te beginnen

Mindfulness is leven in het hier en nu, je bewust zijn van het heden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld door meditatie.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.