Redenen om tijd alleen door te brengen

Redenen om tijd alleen door te brengen

Laatste update: 04 januari, 2017

Over het algemeen lijken we als mensen een vrij negatief idee te hebben van alleen zijn. We maken zelfs gebruik van elektronica en sociale netwerken om onszelf meer verbonden te voelen met de wereld om ons heen. Veel mensen proberen momenten waarop ze alleen moeten zijn koste wat kost te vermijden.

Tijd alleen doorbrengen is echter helemaal niet zo erg als je zou denken. Daarom vertel ik je in dit artikel wat de beste redenen zijn om tijd alleen door te brengen. Je zult zien dat dit veel aangenamer kan zijn dan je misschien denkt.

Je ontdekt nieuwe manieren om plezier te maken

Denk je echt dat het zo erg is om een middagje alleen een film te moeten kijken? Dan zal het je misschien verbazen hoe goed je je hierdoor kunt voelen. Eenzaamheid biedt je de kans om dingen te doen waar anderen misschien geen zin in hebben, maar die jij al een tijdje in gedachten hebt.

Fietsen

Laat het idee dat je om gelukkig te kunnen zijn elk moment van je leven moet delen met anderen los. Hetgeen je geluk op dit soort momenten vooral saboteert, is denken aan hoe anderen je zullen zien. Wil je dat ik je het grootste geheim verklap? Ze zullen niet eens met je bezig zijn. Wees objectief en je zult erachter komen dat wat ik zeg waar is. We leven allemaal ons eigen leven en doen onze eigen dingen.

Probeer gedurende je leven niet meer aandacht te besteden aan anderen dan aan jezelf. Maak je je druk om wat anderen over je zullen denken wanneer je in je eentje gaat leren om te surfen? Vertrouw mij maar, in dit soort situaties gaat iedereen volledig op in zijn eigen wereld, is iedereen zijn eigen techniek aan het ontwikkelen of van zijn eigen golven, zee en alles om hem heen aan te genieten. Richt je op jezelf en laat de rest van de wereld zijn eigen weg volgen.

Tijd alleen doorbrengen zorgt ervoor dat je meer projecten kunt hebben

Ben jij een van die mensen die denkt dat de beste ideeën alleen in hem op kunnen komen in het gezelschap van anderen? Dit is namelijk niet helemaal waar. Wanneer je alleen bent, heb je de kans om je fantasie volledig de vrije loop te laten. Er is niemand om je te vertellen dat je dromen onmogelijk zijn, waardoor je gaat denken over hoe je deze dromen werkelijkheid kunt maken.

Misschien denk je dat je wanneer je alleen bent onmogelijk een interessant project kunt bedenken. Als dit zo is, kijk dan eens naar het leven van grote uitvinders, beeldhouwers, poëten of zakenmannen. Deze mensen hebben de basisideeën van hun projecten allemaal in hun eentje opgesteld. Hoewel ze op een later moment misschien verbeteringen aanbrachten met behulp van andere mensen, kwam het idee in eerste instantie voort uit hun eigen vermogen om grenzeloos te dromen.

Je zult gerichter zijn

Herinner je je huiswerk nog? Ik weet zeker dat je het met me eens zult zijn als ik zou zeggen dat werken in een groep altijd veel lastiger was. Elk kleine ideetje moest besproken worden voordat het in praktijk kon worden gebracht en er was nooit echt sprake van teamwork.

Om deze reden wordt je veel productiever wanneer je alleen bent. Door geen afleidingen te hebben, kun je aandacht besteden aan de dingen die werkelijk noodzakelijk zijn. Ik heb het niet alleen over verplichtingen op het werk; ik heb het ook over je hobby’s en dromen. Wanneer je ervoor kiest om tijd alleen door te brengen, kun je volledig zelf bepalen hoe je je op je zaken richt.

Je ontmoet nieuwe mensen

Hoe breed is jouw vriendenkring? Ben je tevreden of denk je dat dit aspect wel wat verbetering kan gebruiken? Het is normaal om jezelf mee te laten slepen door de meningen van je vrienden. Hoewel het hebben van vrienden je het gevoel kan geven dat je ergens deel van uit maakt, kan het je ook beperken.

Als je jezelf echter niet de kans geeft om nieuwe mensen te ontmoeten, dan zul je zo ook de deuren naar nieuwe mogelijkheden gesloten houden. Tijd alleen en buiten je comfortzone doorbrengen stelt je in staat om nieuwe deuren te openen.

Je gaat depressie tegen

Samen Zijn
Tijd alleen doorbrengen om depressie tegen te gaan? Ja, het is waar. De oorzaak van depressie kan meestal gevonden worden in de omgeving om ons heen. Daarom kan soms een beetje tijd alleen doorbrengen de meest effectieve oplossing zijn voor dit probleem.

Wanneer je het gevoel hebt alsof de mensen om je heen jou alleen maar pijn doen of als je sterk de behoefte hebt om ergens anders te zijn, dan wordt het tijd om even afstand te nemen van je omgeving en de mensen om je heen. Hierdoor kun je dingen gemakkelijk in perspectief plaatsen en erachter komen welke mensen nu echt belangrijk zijn in je leven. Bovendien kun je tegelijkertijd ook profiteren van alle andere voordelen die ik al heb besproken.

Tijd alleen doorbrengen om naar jezelf te luisteren

Langzamerhand heb ik geleerd om tijd alleen door te brengen en heb ik geprofiteerd van alle voordelen die dit kan bieden. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat je, wanneer je even afstand neemt van alles, eindelijk naar jezelf kunt luisteren en meer over jezelf te weten kunt komen. Je kunt luisteren naar je dromen en je behoeftes begrijpen zonder beïnvloed te worden door het lawaai van buitenaf.

–Afbeeldingen met dank aan Pascal Campion–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.