Gebruik je innerlijke dialoog om gelukkig te zijn

Je innerlijke dialoog kan je ergste vijand zijn. Ontdek in dit artikel echter hoe je je leven ten goede kunt keren met behulp van je innerlijke dialoog.
Gebruik je innerlijke dialoog om gelukkig te zijn
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 10 februari, 2024

In zijn laatste boek Nada es tan terrible (Niets is zo verschrikkelijk) biedt Rafael Santandreu een praktische handleiding voor persoonlijke transformatie en zelftherapie door middel van innerlijke dialoog. Het is een zeer grondig en origineel werk dat je waardevolle strategieën geeft op basis van cognitieve psychologie.

Santandreu valt op door zijn vermogen om je de oorsprong van je eigen ongeluk en de manier waarop je gedachten je realiteit vormen te laten begrijpen.

Rafael Santandreu

Ons interview met Rafael Santandreu

In ons interview met Rafael Santandreu gaan we dieper in op het belang van hoe je de dingen die je overkomen interpreteert, zelfs de ergste dingen. Als psycholoog en therapeut die gespecialiseerd is in korte strategische therapie, nodigt hij je uit om jezelf te ondervragen en binnenin jezelf te kijken om te begrijpen hoe je je menselijk potentieel beperkt.

In zijn meest recente boek deelt Satandreu interessante filosofische benaderingen om je te laten zien hoe de basis van geluk en positieve psychologie je eigen gedachten zijn.

Nada es tan terrible bevat originele en innovatieve lessen om je te helpen groeien. Het helpt je innerlijke vreugde te wekken. Het is een reis meer dan waard.

”De sterkste en gelukkigste mensen maken gebruik van een gepolijste, slimme en bewuste innerlijke dialoog.”

-Rafael Santandreu-

Cognitieve psychologie: gebaseerd op het aanpassen van innerlijke dialogen?

Dat klopt. Epictetus zegt: “We worden niet gestoord door wat er met ons gebeurt, maar door onze gedachten over wat er met ons gebeurt.” Dit betekent bijvoorbeeld dat je niet verdrietig bent omdat je vriendin je verlaten heeft. Je bent verdrietig omdat je denkt: “Ik ben alleen! Ik zal nooit gelukkig zijn! Ik heb haar nodig!”

Eigenlijk zouden de meeste van dit soort tegenslagen ons niet zo moeten treffen. Vanwege een zeer negatieve innerlijke dialoog leiden ze echter tot angst of depressie.

Hebben de sterkste en gelukkigste mensen een speciale innerlijke dialoog?

Ja, dat hebben ze. Ze zijn geen fatalisten. Ja, ze kunnen geïrriteerd raken door de tegenslagen in het leven, maar ze staan deze tegenslagen niet toe hen ervan te weerhouden om gelukkig te zijn.

Een van mijn pijlers van emotionele kracht was Stephen Hawking, de wetenschapper in de rolstoel. Hawking kon door zijn toestand helemaal niet bewegen.

Hij zei echter dat zijn ziekte een trivialiteit was. Hij dacht dat zolang hij zelf nog waardevolle dingen kon doen en voor anderen, hij gelukkig kon zijn. Daardoor werd hij een van de belangrijkste wetenschappers aller tijden en ook een heel gelukkig persoon.

Kunnen we allemaal leren om zo te zijn?

Ik verzeker je dat als je de persoonlijke filosofie van Hawking toepast, je emotionele toestand zal veranderen. Je zult niet zo door kleine dingen worden getroffen en je hebt veel mentale ruimte om van het leven te genieten. Alles draait om je innerlijke dialoog en je overtuigingen over het leven.

Ga het geluk achterna

Uit welke overtuigingen bestaat deze nieuwe levensfilosofie?

Een van de fundamentele principes is om het geloof dat je veel dingen nodig hebt om gelukkig te zijn te bestrijden. Het enige wat we eigenlijk iedere dag nodig hebben is water en voedsel.

Al het andere kunnen we missen. Het hebben van een partner of een baan bijvoorbeeld is niet belangrijk om gelukkig te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is te stoppen met klagen en waarderen wat je wel hebt.

Moeten we gezond zijn om het goed te hebben?

Niet echt. Gezondheid is het eerste wat we verliezen naarmate we ouder worden. Ik verzeker je dat je nog steeds gelukkig kunt zijn, zelfs met bijvoorbeeld een chronische ziekte. Kijk nog maar eens naar Stephen Hawking. Nogmaals, het gaat erom wat je jezelf vertelt.

Na het verliezen van een geliefde worden veel mensen depressief. Ik verzeker je dat depressie een product is van hun eigen innerlijke dialoog met de dood. Ik geloof dat de dood iets goeds is, zelfs mooi. Waarom? Omdat alle natuurlijke dingen goed en noodzakelijk zijn.

Het maakt niet uit of je een lang of kort leven leidt. Het belangrijkste is om een geweldig leven te leiden. Mensen worden depressief als hun geliefden sterven. De wereld is echter vol met mensen om van te houden. Het zijn je broeders en zusters. Houd van hen zoals je van de belangrijkste mensen in je leven houdt die hier niet langer zijn.

Is er volgens de cognitieve psychologie een ‘juiste’ manier om tegenslagen het hoofd te bieden?

Ja. Mijn boeken zijn bijvoorbeeld een verzameling filosofische principes die je zullen overtuigen dat je hoe dan ook gelukkig kunt zijn. Je zult veel argumenten vinden die je laten zeggen: “Er is niets dat me ongelukkig kan maken!”

Je innerlijke dialoog

Epictetus, de filosoof waar je het over had, was zelfs een slaaf

Precies. Hij werd als slaaf geboren! Zijn ouders waren slaven en hij werd verkocht nadat hij was geboren. Zijn meester, Epafroditus, bracht hem naar Rome. Ondanks dat alles was hij gelukkig. Hij zei tegen zichzelf: “Zolang er waardevolle dingen te doen zijn voor mezelf en anderen, zal ik gelukkig zijn.”

Net als Stephen Hawking. Zoals je ziet, de sleutel tot geluk is je innerlijke dialoog. Als je je dialoog beheerst, zul je leren gelukkig te zijn.

Is het een dagelijks iets, die innerlijke dialoog?

Ja. Cognitieve psychologie zal je vragen om wat je elke dag tegen jezelf zegt als er iets negatiefs gebeurt, elke dag te herzien.

Bijvoorbeeld, je staat vast in het verkeer. Zeg niet tegen jezelf: “Dit is waardeloos! Waarom moet mij dit nou weer overkomen?” Zeg in plaats daarvan liever dit tegen jezelf: “Het maakt niet uit dat ik hier vaststa. Ik kan veel goede dingen doen terwijl ik wacht. Ik kan gaan zingen of zelfs mijn moeder even bellen.”

Moet je na elke kwestie, groot of klein, je innerlijke dialoog checken?

Inderdaad. De volgende keer dat je in de file staat, zul je verrast zijn om te zien hoe weinig het je beïnvloedt. Een ander voorbeeld is als iemand iets naars tegen je zegt. Werk eraan zodat het geen invloed op je heeft. “Het is niet nodig dat iedereen mij leuk vindt. Het maakt niet uit of iemand mij beledigt. Het is hun probleem, niet het mijne.”

Hoe lang duurt het voordat die innerlijke dialoog ons beter doet voelen?

Tijdens de eerste maand dat je hier hard aan werkt, zul je al geweldige resultaten zien. Na drie maanden zul je je 80% beter voelen. Na een jaar of twee voel je je misschien wel 100% beter. Je moet er echter wel elke dag aan werken. Je zult je gelukkiger voelen, vaker ook gelukkiger durven te zijn en de goede dingen in het leven gaan waarderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.