Waarderen wat je hebt: de beste manier om dankbaarheid te tonen

Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat dankbaar zijn goed is voor zowel je lichamelijke als je mentale gezondheid. Het effect is zelfs zo groot dat we eigenlijk allemaal een paar minuten per dag de tijd zouden moeten nemen om te waarderen wat we hebben.
Waarderen wat je hebt: de beste manier om dankbaarheid te tonen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Elke ochtend word je wakker en glijd je weer in je meer of minder georganiseerde routine. De meeste dagen gaan vrij traag voorbij en zitten vol problemen en kleine doelen die je op de zeer korte termijn moet bereiken. Met andere woorden, vaak heb je helemaal geen kans om oprecht te waarderen wat je hebt of om oprecht dankbaarheid te tonen.

Je houdt maar erg weinig tijd over om na te denken over al die dromen die je inmiddels al vervuld hebt. In plaats daarvan duwen je huidige verplichtingen je voorwaarts. Je bent gefrustreerd over de doelen die je nu wilt bereiken. Je verlangt naar een leven ver aan de horizon of onbereikbare dingen die je graag wilt bezitten.

De wens om je eigen leven en de levens van de mensen om je heen te verbeteren is altijd aanwezig in jezelf. Tegelijkertijd heb je nauwelijks oog voor al die doelen die je al hebt bereikt.

In die paar uur van de dag die je voor jezelf hebt, wil je waarschijnlijk een beetje sporten, wat tijd doorbrengen met vrienden, of ontspannen. Hierdoor kun je gemakkelijk vergeten om te waarderen wat je hebt. Terwijl dit een zeer gezonde oefening is die zeker wat van je tijd verdient.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat dankbaarheid allerlei lichamelijke en mentale gezondheidsvoordelen biedt. Het effect is zelfs zo groot dat we eigenlijk allemaal een paar minuten per dag de tijd zouden moeten nemen om te waarderen wat we hebben.

Hoe je kunt waarderen wat je hebt

In onze cultuur zien mensen dankbaarheid vaak als een verplichting. We hebben geregeld het gevoel dat we iemand dankbaar moeten zijn omdat hij iets voor ons gedaan heeft. Dankbaarheid is echter zoveel meer dan dat. Dankbaarheid is een mentale toestand.

Je kunt dankbaar zijn voor de mensen die je hebben geholpen. Misschien ben je zelfs dankbaar voor degenen die je leven moeilijk hebben gemaakt. Dankzij hen werd je immers geconfronteerd met obstakels waar je iets van kon leren. Het is goed om dankbaar te zijn voor zowel je sterke punten als je tekortkomingen.

Wees dankbaar voor wat je hebt en ook dankbaar voor wat je hebt verloren. De dingen die je hebt verloren, hebben je namelijk de kans gegeven om te groeien.

Laten we eens kijken naar de voordelen waar je van kunt genieten door meer dankbaarheid in je leven te brengen. Ook laten we je zien hoe je dankbaarheid kunt ontwikkelen.

Meisje houdt handen tegen elkaar

Dankbaarheid en de wetenschap

Meerdere onderzoeken van de Universiteit van Californië en het Mindfulness Awareness Research Center zijn tot enkele verrassende conclusies gekomen met betrekking tot dankbaarheid. Ze ontdekten namelijk dat het ontwikkelen van deze psychologische toestand en oprecht dankbaar zijn vaak de moleculaire structuur van de hersenen verandert.

Wanneer je dankbaar bent, activeer je de gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor moreel denken. Dit brengt ook de emotionele centra en het beloningssysteem in de hersenen in actie.

Het activeert tevens de prefrontale cortex. Dit deel van je hersenen is betrokken bij complex cognitief gedrag. Tot slot neemt het ook deel aan processen van besluitvorming, sociaal gedrag en persoonlijkheidsexpressie.

Een ander deel van de hersenen dat wordt geactiveerd, is de anterieure cingulate cortex. Dit gebied is verantwoordelijk voor emoties en empathie.

Wat voor invloed heeft dit op jou?

De onderzoeksteams onderwierpen mensen aan verschillende tests. Deze tests hielden in dat ze gedurende enkele weken bewust dankbaarheid moesten tonen. Dit leidde tot zeer positieve resultaten.

De veranderingen in de hierboven genoemde gebieden van de hersenen werd weerspiegeld door een toename van het gevoel van welzijn van de deelnemers. Dit was op verschillende manieren zichtbaar.

Zo gaven de deelnemers aan dat ze over het algemeen minder last hadden van gezondheidsproblemen. Ook hadden ze minder last van depressie en angst en bevestigden ze zelf dat ze aanzienlijk productiever waren. Dit kwam met name doordat ze beter konden slapen, en daardoor opgewekter wakker werden.

Het lijkt er dus op dat het uiten van dankbaarheid een praktijk is die je kan helpen om zowel gezonder als gelukkiger te worden.

Blije vrouw met ballonnen

Enkele manieren om dankbaarheid te ontwikkelen

Word elke dag wakker dankbaar voor wat je allemaal hebt. Erkenning is de basis van dankbaarheid. Vaak zijn we echter geneigd om de dingen gewoon maar voor lief te nemen.

Het is waar dat de drang om meer te hebben je kan motiveren. Dit mag echter geen invloed hebben op de mate waarin je je huidige leven waardeert. Dat vormt namelijk de basis van je zelfvertrouwen.

Veel van de emoties die je ervaart komen voort uit deze waardering. Dankbaarheid is dus een van de meest positieve emoties die je kunt ontwikkelen.

Een goede oefening om dankbaarheid te stimuleren, is door een brief of een bericht te schrijven aan iemand die je ergens mee heeft geholpen. Het maakt niet uit of het al een hele tijd geleden is dat diegene je hielp. Daarnaast kun je ook een paar minuten per dag de tijd nemen om na te denken over waar je dankbaar voor bent.

Nog een goed idee is om een ​​dagboek bij te houden waarin je dagelijks drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Dit kan je helpen om te waarderen wat je hebt.

Dit zijn een paar eenvoudige manieren om jezelf eraan te herinneren waarde te hechten aan wat je hebt wanneer je gefrustreerd raakt door de gedachte aan wat je allemaal niet hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.