Hoe je kunt groeien door te falen

Hoe je kunt groeien door te falen

Laatste update: 01 april, 2018

Als kind merken we al dat de blikken die we krijgen wanneer we falen of een fout maken, wel heel erg veel lijken op de blikken die we krijgen wanneer we ons misdragen. Falen wordt dan ook iets dat we afkeuren. In plaats van blij te zijn dat we hebben ontdekt welk pad we niet moeten bewandelen, worden we boos op onszelf. In plaats van in te zien dat we groeien door te falen, vervloeken we onszelf en worden we verdrietig, alsof dat is wat we horen te voelen op zo een moment.

Deze manier van omgaan met mislukking maakt dat we de dingen nog meer verknallen, omdat die negatieve gedachten ons geen ruimte laten om te leren van onze fouten.

Als we niet in staat zijn toe te geven aan mislukking, niet in staat zijn in te zien dat het ook positief kan zijn, zullen we de neiging hebben om op te geven. Maar hoe kunnen we nu profiteren van wat onze fouten ons willen leren als we op deze manier reageren? Hoe kunnen we groeien door te falen als we proberen om alles wat er is gebeurd gewoon maar uit te wissen?

Mensen die mislukking niet accepteren of die niet weten hoe ze er hun voordeel mee kunnen doen, zijn meestal mensen met een gebrek aan zelfacceptatie. Ze neigen naar perfectionisme in alles wat ze doen. En wanneer ze beseffen dat ze niet perfect zijn en hun verwachtingen niet worden vervuld, geven ze gewoon alles op en vervallen ze in totale hopeloosheid.

Deze houding heeft natuurlijk weinig nut. Het enige waar het voor zorgt is dat bekwame mensen stoppen met proberen, uit angst om opnieuw te falen. Het houdt ze in hun comfortzone en voorkomt groei.

Man gefrustreerd omdat hij heeft gefaald

Groeien door te falen

Iemand die nooit faalt, is iemand die het nooit probeert. Deze mensen blijven gewoon in hun comfortzone, waar de risico’s minimaal zijn. Vaak verlangen ze echter wel degelijk naar een opwindender leven, met uitdagingen of doelen om te bereiken. En dan is het niet eens zo belangrijk of die dromen uitkomen of slagen…

… Belangrijker dan het doel, is het pad zelf. Elke ochtend wakker worden met de nodige motivatie om te proberen onze doelen te bereiken.

Wanneer we stoppen met proberen uit angst om te falen, omarmen we die mislukking al. Misschien voelen we zo minder pijn en stress omdat we die angst vermijden die we zouden voelen in een situatie die ons uitdaagt. Maar als we bereid zijn om de uitdagingen en de angst het hoofd te bieden, zal het leven een veel levendigere kleur krijgen.

Falen mag dan ook nooit de reden zijn dat we onze dromen opgeven. Nee, het moet het teken zijn dat ons vertelt dat we groeien. Het moet een aanwijzing zijn dat we nieuwe wegen verkennen en dat we hierdoor zullen verbeteren. Dat we volwassen zullen worden en onze mogelijkheden zullen ontwikkelen.

Het is waar dat falen niet iets is dat we kunnen controleren. Als je succes wilt behalen, kun je daarom het beste van tevoren al aannemen dat je onderweg fouten zult maken. Wat we wel kunnen controleren, is het vermogen om te volharden wat er ook gebeurt. En dat is wanneer we onze energie kunnen investeren en echt positieve resultaten kunnen behalen.

Hoe ga je om met mislukking?

Falen is niet het einde. Het is slechts een tussenstap. Het is de onbetwistbare beweging naar succes of overwinning op dat specifieke gebied van ons leven. Daarom heeft falen meer voordelen dan nadelen. Het enige dat we moeten doen om dit te realiseren is ons ervan bewust zijn dat falen ons niet definieert. Het betekent gewoon dat we de volgende keer dingen op een andere manier moeten doen.

Man springt over kloof heen

De eerste stap om beter met onze fouten om te kunnen gaan, is een gecompliceerde, maar belangrijke: we moeten accepteren wat we niet kunnen veranderen. We moeten niet blijven klagen of mopperen over de opties die we hebben. Onze opties zijn nu eenmaal wat ze zijn. We moeten ze gewoon opnieuw benaderen. Wat het resultaat ook is, onze opties definiëren ons niet, en we zullen ook niet altijd afhankelijk van ze zijn. We worden niet bepaald door onze gedachten noch door ons gedrag. Nee, we zijn veel meer dan dat alles. We zijn complexe wezens, veranderen voortdurend, waarbij we leren en zoeken naar kansen om te verbeteren.

We zijn waardevolle wezens, ongeacht onze fouten, en niemand heeft de waarde die wij hebben.

Je verwachtingen aanpassen

De volgende stap is om onze verwachtingen aan te passen. Het is belangrijk dat je heel duidelijk bent over je ‘echte ik’ en je ‘ideale ik’. Je ‘echte ik’ is de persoon die jij bent, niets meer en niets minder. Dit is de ik die gevormd wordt door jouw persoonlijke eigenschappen, capaciteiten, deugden, gebreken en beperkingen. Je weet hoe je bent. Je weet precies wat je wel of niet kan doen of bereiken.

Je ‘ideale ik’ is de persoon die jij denkt te zijn, maar in werkelijkheid ben je dat niet. Als je hoge verwachtingen van jezelf hebt en meer gelooft in jouw ‘ideale ik’ dan in jouw ‘echte ik’, dan zal je lijden op het moment dat de realiteit je laat zien dat je jouw verwachtingen moet aanpassen.

Om dit te doen, moet ik me altijd realiseren wie ik ben, in gedachten houdend dat ik niet beter of slechter ben dan een ander.

Tot slot, leer om de frustraties die het leven je brengt te tolereren. Je projecten en dromen zullen niet altijd uitpakken zoals je zou willen. Dit betekent echter niet dat je maar moet opgeven. Ook de dingen die je niet leuk vindt moet je soms gewoon accepteren, inclusief je eigen fouten. Besluit om van ze te leren, want wat ze je kunnen brengen zal de brandstof zijn die jouw verlangen om vooruitgang te boeken versterkt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.