Tien redenen om uit je comfortzone te stappen

Tien redenen om uit je comfortzone te stappen

Laatste update: 14 december, 2016

Veel mensen denken dat de comfortzone bestaat uit al die aangename situaties die ons omringen en ons plezier brengen in het leven. Dit is echter helemaal niet zo. De comfortzone bestaat uit alle situaties, goed en slecht, waaraan we al gewend zijn geraakt en die onze routine opmaken. Die routine, hoe aangenaam deze ook mag zijn, zorgt ervoor dat we het vermijden om de dingen in twijfel te trekken, kritisch na te denken en beslissingen te nemen.

Dit is het enige comfort dat het ons eigenlijk biedt: het gemak van daadloos bewegen. De comfortzone is als een bubbel waarmee we onszelf beschermen zodat alles hetzelfde blijft. Zelfs als we klagen en het ondraaglijk lijkt te zijn, verblijven we in deze bubbel, vanwege angst en omdat het zo ontzettend makkelijk is om hier een gewoonte van te maken.

De prijs die we betalen is ontzettend hoog. Niet uit onze comfortzone stappen is alsof we het leven afwijzen, alsof we groei afwijzen. We verblijven er, net als een plant, terwijl de jaren voorbijgaan en ons leven steeds meer verarmt. Hier zijn tien goede redenen voor je om iets belangrijks voor jezelf te doen: uit je comfortzone stappen.

1. Je hebt veel meer potentie dan je denkt

Dit is geen cliché. Het is werkelijk verrassend wat we uiteindelijk over onszelf ontdekken wanneer we iets durven te doen dat ons uit onze gewoontes sleurt, wanneer we bepalen om achter een doel aan te gaan waarvan we niet geloofden dat we het konden bereiken. In elk menselijk wezen schuilen talenten en vaardigheden, slapend, wachtend op een kans om zich te laten zien.

De weg van de minste weerstand legt zichzelf op als de routine, omdat het daar precies voor is gemaakt. Alleen uitzonderlijke situaties vragen om het beste van ons. En het is hier dat we ontdekken dat we veel meer kunnen dan we hadden gedacht.

2. Je zult flexibeler worden

Alice in Wonderland

Wanneer je maar op één gezichtspunt gefixeerd bent, dan zul je zonder dit door te hebben veel kanten van de werkelijkheid niet langer zien, terwijl veel van deze kanten voordeliger en interessanter zijn. Door uit je comfortzone te stappen, zul je nieuwe manieren ontdekken om naar jezelf en het leven te kijken.

Dit vertaalt zich in een verhoogde flexibiliteit wat betreft jouw waardering van dingen en jouw manier van leven. Met andere woorden: je wordt flexibeler. En een verhoogde flexibiliteit vertaalt zich in een groter vermogen om moeilijke situaties te besturen.

3. Je zult meer vertrouwen hebben in wie je bent

Wanneer je ontdekt dat daadkracht het enige was dat je miste en dat je eigenlijk in staat bent om veel meer dingen te doen dan je dacht, zal het vertrouwen dat je in jezelf hebt onmiddellijk groter worden en zul je al die dingen die je eerst niet durfde te doen ineens gewoon beginnen te doen.

Onzekerheid voedt zich precies met de gewoonte om dingen niet te proberen. Als je stopt met zo veel nadenken en in plaats daarvan gewoon doet, zul je je veel eerder realiseren dat je in feite veel verder kunt gaan dan je je had voorgesteld. En je zult een grotere waardering hebben voor wie je bent.

4. Je zult met veel van je angsten afrekenen

Onze grootste angsten komen voort uit besluiteloosheid en daadloosheid. Angst creëert zijn eigen vicieuze cirkel: aangezien je bang bent, zul je het niet proberen en zul je blijven waar je bent. En aangezien je het niet probeert, zal de angst overnemen en groeien.

Vaak, zo niet altijd, zal simpelweg handelen de angst doen verdwijnen. Over het algemeen wordt angst steeds zwakker als we vooruit blijven bewegen. Het enige moeilijke gedeelte is beginnen; als je begint, zul je zien hoe veel van die grote angsten weg zullen gaan.

5. Je leven zal opwindender aanvoelen

Zeeman

Durven is iets dat ons een gevoel van avontuur en uitdaging biedt in het leven. Routines zijn voorspelbaar en als zodanig vaak saai. Verandering daarentegen brengt de emotionele wereld in beweging. Zeer aangename gevoelens, zoals het vermogen om zich te laten verbazen, nieuwsgierigheid en het verlangen om nieuwe dingen te ontdekken, worden onder het stof vandaan gehaald.

6. Jouw creativiteit en intelligentie zal toenemen

Zelfs grote intellecten stagneren als ze niet voortdurend worden gestimuleerd. Intelligentie is als een spier die moet worden getraind om naar behoren te functioneren. Routine vereist bijna niets van ons, een minimaal gebruik van onze intellectuele capaciteiten.

Hetzelfde gebeurt met creativiteit. Alleen nieuwe situaties lokken nieuwe antwoorden en nieuwe oplossingen uit. Uit je comfortzone stappen is alsof je jouw creativiteit en intelligentie een kans geeft om zichzelf te manifesteren.

7. Je levenslust zal toenemen

Wanneer het leven niet langer een eindeloze herhaling van dezelfde dingen is, dan wordt het een heel stuk interessanter en veel meer de moeite waard. Als je tevredener bent met jezelf en er beetje bij beetje achterkomt dat je tot veel meer in staat bent dan je dacht, zal jouw waardering voor het leven zeker toenemen.

8. Je zult betere relaties ontwikkelen

Om goede relaties te hebben met anderen, moeten we eerst een goede relatie hebben met onszelf. Als je niet tevreden bent met wie je bent of wat je doet, dan zal het moeilijk voor je zijn om waardering te hebben voor het goede aan alle mensen om je heen.

Uit je comfortzone stappen, jezelf ontdekken, angsten overwinnen en blij zijn dat je leeft is iets dat zal resulteren in een betere relatie met anderen. Je zult zien dat conflicten kleiner worden en je zult het geweldige vermogen hebben om het goede in iedereen te zien.

9. Je zult het hier en nu intenser ervaren

Het hier en nu ervaren is een vorm van volledigheid. Wanneer jouw inspanningen, aandacht en enthousiasme gericht zijn op het huidige moment, dan is dat omdat deze gebeurtenis een tijd is van persoonlijke realisatie. Uit je comfortzone stappen laat alleen ruimte voor het huidige moment, niets anders. Je hebt al jouw aandacht en al jouw vastberadenheid nodig om deze nieuwe situatie die zich voor je uitspreidt te besturen.

Stel Zit op Motorkap

10. Je zult onafhankelijker worden

Door het vertrouwen in je eigen mogelijkheden te vergroten, zul je anderen op een andere manier nodig hebben. Ze zullen een geweldige aanvulling zijn op wie jij bent en niet jouw wandelstok, niet jouw toevluchtsoord. Onafhankelijk zijn vergroot je zelfverzekerdheid, terwijl het je tegelijkertijd in staat stelt om de waarde van vrijheid sterker te ervaren.

–Afbeeldingen met dank aan Anne Soline, Art Graphik en Kim Ji-Hyuck–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.