5 adviezen om de emotionele intimiteit in je relaties te verhogen

5 adviezen om de emotionele intimiteit in je relaties te verhogen

Laatste update: 23 oktober, 2019

Emotionele intimiteit is een gevoel van nabijheid richting een andere persoon. Het is een echt, wederzijds gevoel op basis van empathie. Wanneer we in een emotioneel intieme relatie zitten, kunnen we persoonlijke gevoelens delen zonder ons beoordeeld of niet geaccepteerd te voelen, of oncomfortabel omdat we niet het zogenaamde juiste doen of denken.

Dit soort intimiteit is typisch voor een ware vriendschap en moet aanwezig zijn in elke persoonlijke relatie die ernaar streeft authentiek te zijn.

Strandwandeling

Emotionele intimiteit kan bestaan tussen vrienden, in relaties met familie en in romantische relaties. Sommige mensen voelen het zelfs met hun huisdier. Het gevoel van gedeelde intimiteit is belangrijk voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid, het geeft ons een veiligheidsgevoel, het versterkt ons gevoel van eigenwaarde en het helpt ons anderen te vertrouwen.

Emotionele intimiteit is belangrijk in relaties, maar het blijkt soms nogal moeilijk om ons dichtbij of intiem te voelen met de mensen met wie we geacht worden ons intiem te voelen. Het volgende advies zal je helpen om een diepere relatie met de belangrijke mensen in je leven te vormen.

Vriendinnen

1. Vind uit waarom je mensen op een afstand houdt

Weet je waarom je mensen op een afstand houdt, in de emotionele betekenis? Er is een reden waarom je mensen wegduwt. Het kan iets zijn dat je je vertrouwen in mensen liet verliezen of een teleurstelling uit het verleden. Misschien is het omdat je bent opgegroeid in een omgeving waar er een duidelijk gebrek aan intimiteit was of omdat je een cynische houding richting anderen hebt ontwikkeld.

Wat de reden ook wezen moge, je moet het achterhalen, zodat je verder kunnen gaan. Er kunnen echte redenen zijn om niet intiem met iemand te willen zijn. Ga in dat geval niet verder. Er kunnen echter andere verborgen redenen zijn die er niets mee te maken hebben en die in de weg van je persoonlijke relaties kunnen staan.

2. Vermeerder beetje bij beetje het fysieke contact

Emotionele intimiteit is een belangrijk fysiek onderdeel in elk type relatie. Kijk eens naar je relaties en de relaties van de mensen om je heen. Mensen met een sterke emotionele intimiteit raken elkaar aan.

Om die emotionele intimiteit beetje bij beetje te blijven verhogen, is het nodig om te beginnen elkaar aan te raken, om te beginnen het vertrouwen te herstellen. En dat contact moet oprecht zijn, niet gedwongen. Het moet worden gedaan in kleine stapjes, want als de intimiteit verloren is gegaan of wanneer er een muur is gebouwd tussen mensen, is het heel moeilijk om deze problemen te overwinnen.

3. Begrijp het verschil tussen fysieke en emotionele intimiteit

De productieve romanschrijfster Barbara Cartland schreef ooit: “Bij mannen leidt seks soms tot intimiteit; bij vrouwen leidt intimiteit soms tot seks.” Hoeveel hiervan is waar?

Misschien is het het feit dat over het algemeen mannen hun gevoelens kunnen losmaken en kunnen voelen dat seks gewoon seks is, terwijl vrouwen kunnen voelen dat seks een brug naar meer intimiteit is.

Step onder Paraplu

Natuurlijk is dit geen onvoorwaardelijke regel, maar het helpt ons om te zien hoe de fysieke en seksuele intimiteit begrepen kan worden vanuit twee verschillende standpunten.

In elk geval is het een vergissing om ervan uit te gaan dat fysieke intimiteit onvermijdelijk leidt tot een emotioneel intiem gevoel, vooral als het niet vergezeld gaat met het bouwen aan de relatie buiten het fysieke aspect om.

In niet-romantische relaties kunnen we hetzelfde principe toepassen. De aanwezigheid van contact tussen mensen betekent niets als dit alleen maar plaatsvindt vanuit verplichting of gewoonte. In ieder geval is het met emotionele intimiteit geen kwestie van fysiek dichtbij zijn. De manier waarop je met anderen in verband staat, bepaalt ook de mate van intimiteit.

4. Deel beetje bij beetje met anderen

Een ander aspect waar beetje bij beetje met anderen aan gewerkt moet worden, is het delen van onze gevoelens, ideeën, wensen, dromen of frustraties met ze. Op deze manier beginnen de mensen elkaar echt te kennen en zich beetje bij beetje open te stellen.

Aan de andere kant, als je meteen de persoonlijke gesprekken in duikt, is het gemakkelijk voor de andere persoon om zich af te sluiten en afstand te nemen, vooral als je je op het negatieve richt. Een goede manier om te beginnen is met het op het juiste moment delen van wat je over iets in het bijzonder denkt. Maak er een gewoonte van de mensen te vertellen hoe je je voelt over dingen, wat je denkt, wat je hoopt… beetje bij beetje en op het juiste moment.

5. Forceer de dingen niet

In het begin zeiden we dat emotionele intimiteit een tweerichtingspad is. Als je probeert om de situatie te forceren, kan je jezelf in een moeilijke situatie plaatsen. Emotionele intimiteit moet zich op een natuurlijke manier kunnen ontwikkelen. Het is ook nodig om te weten hoe je een stap terug kunt doen of dingen kunt afremmen wanneer dat nodig is. Wees niet te veeleisend richting de andere persoon als je niet alles wilt verprutsen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.