Open relaties: negen verrassende feitjes
Open relaties, of relaties die niet monogaam zijn, worden steeds populairder of minstens steeds meer als normaal gezien. Desondanks bestaan er nog altijd enkele stereotyperende gedachten rondom dit soort relaties en zijn deze relaties nog altijd vrij mysterieus. Hierdoor is het voor veel mensen moeilijk om dit soort relaties alleen al te tolereren, laat staan om ze te accepteren in het leven van anderen.
Hoe dan ook is een open relatie iets waar veel stelletjes voor kiezen. Recent onderzoek op dit gebied schijnt op een zeer interessante manier nieuw licht op dit soort relaties.
Wat kan de studie naar open relaties ons vertellen?
De volgende punten zijn enkele van de meest opvallende en interessante conclusies die recente studies op het gebied van open relaties naar voren brengen:
- Open relaties komen vaker voor bij homoseksuele koppels dan bij heteroseksuele koppen en vaker bij homoseksuele mannen dan bij lesbiennes.
- Tot wel veertig procent van de mannelijke bevolking en vijfentwintig procent van de vrouwelijke bevolking zou bereid zijn om een open relatie te overwegen. Hierbij moeten we aangeven dat veel mensen bereid zouden zijn om een open relatie aan te gaan als dit openlijk werd geaccepteerd door de maatschappij.
- Mensen kunnen een natuurlijke neiging hebben naar monogamie of juist een natuurlijke afkeer ervan. Sommige mensen zijn volledig monogaam, sommige juist helemaal niet en anderen zitten er een beetje tussenin.
- Het stigma rondom open relaties is erg sterk en aanhoudend. Het is zelfs zo dat mensen die een open relatie hebben worden gezien als mensen die zwakker zijn op het gebied van onder andere toewijding, vertrouwen, jaloezie, vrijgevigheid, opleiding of succes. Dit leidt tot iets dat het ‘halo-effect’ genoemd wordt, waarbij deze negativiteit ook wordt betrokken op andere kenmerken en gedragingen die helemaal niets te maken hebben met hun relatie. Het stigma is zo sterk dat zelfs de mensen die een open relatie hebben zichzelf over het algemeen zien als ondergeschikt aan monogame mensen.
- Niet alle open relaties worden echter als even slecht gezien. Zo worden swingers (stelletjes die seksueel zijn met andere mensen, zoals in een trio of door groepsseks) gezien als minder moreel, minder verantwoordelijk en minder volwassen dan mensen die meerdere relaties hebben met verschillende mensen. Stelletjes die een open relaties hebben waarin ze soms seks hebben met andere mensen zitten hier ergens tussenin.
- Mensen die een open relatie hebben, zijn doorgaans verantwoordelijker op het gebied van seksuele gezondheid. Ze hebben vaak minder behoefte om alcohol te drinken of drugs te gebruiken en treffen meer voorzorgsmaatregelen om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.
- Studies tonen aan dat swingers van mening zijn dat ze intensere emoties en een bevredigender seksleven hebben dan de algemene bevolking.
- Mensen die een open relatie hebben, hebben minder last van jaloezie dan mensen in een monogame relatie, met name in het geval van homoseksuele stellen. Dit is niet zo verrassend, aangezien een open relatie inhoudt dat je accepteert dat degene waar jij seks mee hebt ook seks heeft met andere mensen. Jaloezie komt echter ook voor binnen open relaties, hoewel dit misschien wel minder vaak is.
- Tot slot brengen meerdere studies de interessante conclusie naar voren dat de kwaliteit van open relaties even goed, zo niet beter is dan de kwaliteit van monogame relaties, in termen van bevrediging, intimiteit, vertrouwen, toewijding of communicatie. Hierbij is het echter wel belangrijk om wat voor soort open relatie het gaat.