Vijf vragen om een sterke relatie op te bouwen

Vijf vragen om een sterke relatie op te bouwen

Laatste update: 06 september, 2016

Tegenwoordig is het zeer moeilijk om niet gevoelig te zijn voor de boodschap die allerlei tv-programma’s en nieuwsberichten op ons overbrengen over hoezeer het nodig is om een partner te hebben. En hoewel het absoluut niet waar is dat we een partner nodig hebben om gelukkig te zijn, zien veel mensen een romantische relatie wel als een van de grootste vormen van genot en cadeautjes die ze in dit leven kunnen ontvangen.

Wanneer we aan een nieuwe relatie beginnen met iemand, denken maar enkelen van ons eraan om bepaalde vragen te stellen voordat ze de volgende stap zetten. Het is echter zeer logisch, verstandig en intelligent om die vragen te stellen, om een referentie te gebruiken en de ervaringen die we in het verleden hebben meegemaakt richting te geven.

Door die vragen te stellen, kunnen we voorkomen dat we keer op keer dezelfde fouten maken en kunnen we helpen om deze nieuwe relatie een kans te geven om voor beide partijen gunstig te zijn.

Wat zijn de vijf vragen die we zouden moeten stellen voordat we aan een nieuwe relatie beginnen?

1. Ben je emotioneel over je vorige relatie heen?

Het beste wat je kunt doen voordat je waar dan ook aan begint, is om stap voor stap vooruit te gaan. Natuurlijk moet je wanneer je aan een nieuwe relatie begint de zekerheid hebben dat je volledig over je vorige relatie heen bent en dat er geen losse draden meer bestaan die geen conclusie hebben. Hierdoor zullen je geest en hart namelijk kalm zijn.

Het is waar dat we niet allemaal op dezelfde manier over een relatie heen komen, maar je bent het vast wel met me eens als ik zeg dat het noodzakelijk en van fundamenteel belang is dat je aan een nieuwe relatie begint zonder last te hebben van wrok, emoties en gevoelens uit het verleden. Bovendien verdient je nieuwe partner dat je al dit persoonlijke werk al hebt verricht voordat je in de relatie stapt.

2. Wil je werkelijk een nieuwe relatie opbouwen?

Een van de meest typische fouten die vaak gemaakt worden, is dat men aan een nieuwe relatie begint zonder hier goed op voorbereid te zijn, doordat ze zichzelf hebben laten beïnvloeden door hun sociale kring of door de drang om niet alleen te willen zijn.

Deze vraag is belangrijk om er zeker van te zijn dat je goed voor je eigen ware behoeftes zorgt, terwijl je jezelf bindt aan het hart van iemand anders. Je zou zo oprecht mogelijk moeten zijn, de voor- en nadelen in gedachten moeten houden, duidelijke kennis en begrip moeten hebben van de situatie waar jijzelf en die andere persoon zich werkelijk in bevinden. Neem de tijd om bekend te raken met zijn/haar behoeftes en verlangens. Wat gaat er in hem/haar schuil en waar is hij/zij naar op zoek?

3. Heb je werkelijk tijd voor een nieuwe relatie?

Elke relatie vereist tijd en emotionele energie en, nog belangrijker, ware toewijding aan je partner. Het is goed om te onthouden dat de eerste fase van een relatie in elk aspect veel meer van ons vereist.

Het is ook gezond om absoluut zeker te zijn dat beide partners bereid zijn om de tijd die nodig is om hun eigen unieke emotionele welzijn te bereiken volledig te investeren. Als je twijfelt over het antwoord op deze vraag, ‘wat als…’ of als je simpelweg niet beschikbaar bent, dan is het zeker niet het juiste moment om aan een nieuwe romantische relatie te beginnen. Geef jezelf de tijd; alles gebeurt wanneer het hoort te gebeuren.

4. Vertrouw je deze persoon volledig?

Een relatie wordt opgebouwd tussen twee mensen, niet alleen door één iemand. In de beste relaties is er sprake van een basis waarin vertrouwen, liefde en respect de sterren zouden moeten zijn die altijd branden en vrijwel nooit afwezig zijn. Om een sterke relatie op te bouwen, is het dus belangrijk dat beide partners deze drie hoofdingrediënten in gedachten houden en bereid zijn hier elke dag aan te werken.

Om dit te kunnen doen, is het vooral van belang om jezelf af te vragen of je de persoon waar je een gezonde en oprechte relatie mee wilt opbouwen werkelijk vertrouwt. Wanneer er sprake is van wantrouwen, dan bestaat hetgeen wij een relatie noemen in werkelijkheid helemaal niet.

5. Is het ware liefde?

Deze laatste vraag is een van de vragen die het moeilijkst te beantwoorden zijn wanneer we eraan denken om een nieuwe relatie op te bouwen. Relaties beginnen met compleet verschillende achtergronden.

Ze kunnen ontstaan vanuit vriendschap, passie of simpelweg een connectie of overeenkomst tussen twee mensen. Denk erover na en geef jezelf zekerheid door te reflecteren op de origine en de achtergrond van je ware gevoelens. Het is noodzakelijk om zeker te zijn van wat je hart voelt en jezelf niet gewoon mee te laten slepen door lichamelijke aantrekking, vriendschap of simpelweg een kortstondige illusie.

Het klopt dat onze ervaringen de beste leermeesters en gidsen zijn die we kunnen hebben wanneer we opnieuw beginnen aan het fascinerende en kostbare project dat een romantische relatie veronderstelt. Houd de lessen die je hebt geleerd in vorige relaties in gedachten. Dit zal je helpen om duidelijk te zijn over je liefde en om op gezonde wijze in een nieuwe relatie te stappen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.