Een liefde voor het leven

Een liefde voor het leven

Laatste update: 18 juli, 2016

Sommige stelletjes verdienen bewondering, ze weten hoe ze steeds meer op elkaar verliefd kunnen worden en blijven goed met elkaar omgaan. Ze lijken in staat veranderingen en problemen te kunnen overwinnen zonder uit elkaar te hoeven gaan en tegelijkertijd zijn ze in staat hun liefde voor elkaar volledig in stand te houden.

Dit zijn zeldzame voorbeelden in een maatschappij waarin relaties maar zelden langer dan zeven jaar overeind blijven. In de meeste gevallen slijt de liefde weg en gaat de relatie over in conflicten of een scheiding.

“Een geslaagd huwelijk vereist dat je meerdere keren verliefd wordt en altijd op dezelfde persoon.”

–Mignon McLaughlin-

Wat is het geheim van stelletjes die een leven lang bij elkaar blijven?

Wanneer we aan een nieuw liefdesverhaal beginnen, willen we graag dat dit ‘dat ene’ verhaal is dat een leven lang zal duren. Vaak is het echter zo dat we ons kort daarna alweer afvragen hoe en waarom de liefde tot zijn eind komt, ongeacht al onze moeite.

Om te begrijpen waarom een stel de tand des tijds niet overleeft, is het nuttiger om je te richten op hoe een relatie werkt wanneer deze stabiel, bevredigend en blijvend is, dan op zoek te gaan naar de oorzaak van de scheiding.

Verliefd Stel

Er bestaat geen model dat op iedereen van toepassing is om de liefde een leven lang in stand te houden. Wat de meeste langdurige stellen echter met elkaar gemeen hebben is het vermogen om om te gaan met veranderingen in de andere persoon, alsook belangrijke, kritische gebeurtenissen die onvermijdelijke sporen achterlaten in het leven van een stel.

Kritische gebeurtenissen kunnen bijvoorbeeld zijn: moeite met het vinden van een baan of het overlijden van een belangrijk persoon. Zelfs een positieve gebeurtenis kan de dynamiek van een stel veranderen: succes op professioneel vlak, trouwen of het krijgen van een kind.

In deze gevallen probeert onze geest weerstand te bieden tegen deze veranderingen en is het moeilijk om ons aan deze nieuwe omstandigheden aan te passen. We kunnen dus vaststellen dat een langdurig stel gekenmerkt wordt door een eigenschap die hen onderscheidt van andere stelletjes, namelijk: veerkrachtigheid.

Wat is een veerkrachtig koppel?

Als de veerkrachtigheid van een persoon verborgen gaat in het vermogen om nadelige en stressvolle omstandigheden te overwinnen en hier kracht uit te halen, dan wordt de veerkrachtigheid van het stel gekenmerkt door het gedeelde vermogen om flexibel en dynamisch te reageren op veranderingen.

Het is een opkomende eigenschap van het stel, niet van de individuele persoon, en komt voort uit de manier waarop ze met elkaar omgaan.

Soms zijn mensen die zelf niet erg veerkrachtig zijn toch in staat langdurige relaties in stand te houden en vice versa. Veerkrachtige mensen kunnen in een romantische relatie soms erg kwetsbaar worden.

Steun

Eigenschappen van langdurige stelletjes

  • Ze hebben dezelfde waarden: een veerkrachtig koppel heeft vanaf het begin al een sterke band. Ze zijn het eens over de prioriteit die gegeven moet worden aan seks, geld, werk, familie, vriendschap etc.
  • Ze zijn bereid om hun verschillen te accepteren zonder hier een openbare aangelegenheid van te maken.
  • Langdurige stelletjes leggen elkaar nauwelijks beperkingen en regels op die de individuele vrijheid van hun partner begrenst.
  • Veerkrachtige koppels geven elkaar veel vrijheid. Ze bemoedigen en ondersteunen de persoonlijke ontwikkelingen van beide personen in de relatie.
  • Grote onafhankelijkheid van andere familieleden: veerkrachtige koppels vormen samen een familie en beperken de invloed die hun ouders en andere familieleden hebben op hun relatie, terwijl ze tegelijkertijd wel nog steeds volledig deel uitmaken van de familie waar ze uit voortkomen. Onstabiele koppels behouden daarentegen een ongezonde band met hun ouders.
  • Seks en passie: bij veerkrachtige stelletjes wordt het seksleven na verloop van tijd steeds beter en deze stelletjes weten hoe ze om moeten gaan met periodes waarin er, fysiologisch gezien, misschien sprake is van een lager libido. Een veerkrachtig koppel heeft natuurlijk seks met elkaar. Een minder stabiel koppel heeft seks zonder passie of zonder zelfs te genieten van het moment. Hoewel leeftijd inderdaad invloed heeft op de mate van seksuele activiteit zorgt een langdurig koppel ervoor dat de geslachtsgemeenschap in dit geval intenser en beter wordt, in de zin dat er sprake is van wederzijdse bevrediging.
Liefde

Veerkrachtigheid, de elixer van een levenslange liefde, is niet een pil die je in kunt nemen wanneer je dit nodig hebt. En het is ook geen remedie voor stelletjes die crisis ervaren. Het is het resultaat van een oprechte en voortdurende verbintenis, gebaseerd op wederzijds respect en het besef dat bij elkaar blijven een keuze is die elke dag weer opnieuw gemaakt wordt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.