Accepteren is niet hetzelfde als aanpassen

Accepteren is niet hetzelfde als aanpassen

Laatste update: 20 augustus, 2016

Vaak hebben we de neiging overmatig te lijden onder situaties die niet geheel door ons te controleren zijn. En soms hebben we het zelfs moeilijker omdat we weigeren te accepteren wat er gebeurd is, dan vanwege de negatieve gebeurtenis zelf.

Het is zo dat emoties volledig noodzakelijk zijn en het is niet aan te raden ze te onderdrukken. Verdriet is onze manier om te herstellen en anderen te laten weten dat het niet goed met ons gaat. Angst is er om ons te beschermen tegen bepaalde risico’s en gevaren. Walging weerhoudt ons ervan om ziektes te krijgen.

Emoties zijn, wanneer we ze kunnen aanpassen aan de situatie die zich voordoet, ontzettend nodig en ze helpen ons te overleven. De problemen ontstaan wanneer de emotie ophoudt zijn doel te dienen en zich tegen ons keert. Het is alsof we onszelf laten struikelen en onze emoties onze ergste vijand worden.

Of we ons goed of slecht voelen wordt bepaald door de manier waarop we ons richten op de gebeurtenissen die zich voordoen. Zoals Boeddha zei: “Pijn is onvermijdelijk, maar lijden is optioneel.” Jij kunt bepalen hoe en hoeveel je wilt lijden. En om dit te doen moet je in ieder geval begrijpen dat de wereld vol onzekerheden is en dat we maar weinig dingen kunnen controleren. Dit hoort simpelweg bij het spel.

Verdriet

Zijn we conformisten?

Totaal niet. Zoals de titel van dit artikel zegt: accepteren is niet hetzelfde als aanpassen. Veel mensen denken dat als ze niet genoeg zeuren, als ze niet huilen en schreeuwen en boos worden op de wereld wanneer iets misgaat, dit betekent dat ze zich aanpassen, wat van zwakte zou getuigen. En eigenlijk is het juist andersom.

Het getuigt juist van zwakte wanneer we onze energie en waardevolle tijd verspillen aan iets dat we niet kunnen controleren, aan iets dat we niet kunnen veranderen. Ik blijf volhouden dat emoties er zeker wel toe doen, maar alleen tot op bepaalde hoogte. Voorbij dit punt worden ze alleen maar nutteloos.

Het hebben van wensen, doelen, projecten en dromen is essentieel en ontzettend belangrijk om gelukkig te kunnen zijn en de betekenis van het leven te ontdekken. We zouden ons niet moeten aanpassen aan iets dat we niet leuk vinden. We zouden moeten proberen het te veranderen. Op dezelfde manier moeten we datgene najagen wat we echt op waarde schatten. We moeten het vinden en ervan genieten.

Jezelf aanpassen is dan ook niet wat ik bedoel. Als je iets wil, ga er dan achteraan en vergeet ondertussen niet te genieten, maar het is belangrijk dat je begrijpt dat dingen soms mis kunnen gaan en dat we dit soms gewoonweg niet kunnen controleren, hoe hard we ergens ook voor vechten. En dit is waar acceptatie belangrijk wordt.

Het leven is niet perfect

Big deal! Het is niet perfect, nooit geweest ook en het zal het ook nooit zijn. Dit is wat we moeten accepteren. Acceptatie betekent begrijpen dat de dingen soms in je voordeel zullen zijn en soms niet. En dat is normaal, het hoort erbij. Het geeft niets, want als alles perfect zou zijn, dan zouden we nooit zoveel waardering kunnen voelen voor die keren dat iets wel heel leuk is.

Om van overwinningen te kunnen genieten, moet je mislukkingen ervaren. Het is daarom ontzettend belangrijk om tegen jezelf te zeggen: “Ik probeer alles goed te laten gaan en zal hiervoor mijn best doen, maar als het niet goed gaat, dan is dat jammer. Er zijn dingen waar ik niets aan kan doen en ik ga me er niet drukker om maken dan nodig is. Ik krijg wel weer andere kansen.”

Het is niet voldoende om het simpelweg te herhalen. Je moet het echt geloven, want het is de realiteit. Je zult duizenden hindernissen op je pad tegenkomen en dit kun je maar beter zo snel mogelijk accepteren. Dit zal je namelijk veel onnodig lijden besparen.

Leren accepteren…

Acceptatie

De wereld is niet altijd hoe jij wilt dat hij is. Het maakt niet uit hoe boos, verdrietig of angstig je hierom wordt. De dingen zijn gewoonweg niet altijd hoe jij wilt dat ze zijn. Accepteer je dit, dan zal je emotioneel gezien veel rustiger en ontspannen zijn en zal je de situatie veel helderder kunnen bekijken. Op deze manier voorkom je dat je emoties de overhand nemen en je visie vertroebelen.

Mensen gedragen zich niet naar jouw verwachtingen. Iedereen is een individu met een eigen mentaliteit die kan doen wat hij wil. Verwacht niets van anderen. Wacht op niets van ze. Laat je verrassen door mensen en geniet van wat ze voor je doen en wat ze je kunnen bieden.

Mensen maken fouten en jij dus ook. Probeer je fouten goed te maken en probeer anderen dit ook te laten doen. Veroordeel anderen niet als ze falen en veroordeel ook jezelf niet, want fouten maken hoort er nu eenmaal ook bij. En dankzij fouten leren we en komen we vooruit.

“Doe anderen geen pijn met de dingen die jou pijn bezorgen.”
-Boeddha-

Accepteren betekent dat je je realiseert dat alles goed is zoals het is en dat wat moet gebeuren simpelweg zal gebeuren. We zouden onszelf altijd genoeg ruimte moeten geven om te veranderen en te handelen om een situatie te verbeteren met een serene en liefdevolle houding die gericht is op de toekomst.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.