5 gewoonten om je gevoel van eigenwaarde te beschermen

5 gewoonten om je gevoel van eigenwaarde te beschermen

Laatste update: 21 september, 2016

We ondermijnen vaak ons gevoel van eigenwaarde zonder het te beseffen, maar er zijn eenvoudige gewoonten die je kunt aanleren om te voorkomen dat je je gevoel van eigenwaarde vernietigt. Zie ze als een aantal belangrijke richtlijnen voor als je een gelukkig en bevredigend leven wilt leiden.

“[…] een gevoel van eigenwaarde is niet gegeven; het is aangeleerd.”
-Nathaniel Branden-

1. Respecteer jezelf

Jezelf respecteren is essentieel voor een sterk gevoel van eigenwaarde. Maar hoe kunnen we onszelf respecteren? Ten eerste moeten we onze behoeften en onze waarden herkennen en aan ze voldoen. We kunnen onszelf niet altijd op de achtergrond houden en altijd eerst aan de behoeften van anderen voldoen. Als we niet weten hoe we onszelf tevreden kunnen houden, zijn we waarschijnlijk ook niet goed in het tevreden houden van anderen.

Druk je gevoelens uit en voel je niet schuldig om dit te doen. Je woede laten zien in de richting van iemand of iets (op een productieve manier) maakt je geen slecht persoon. Waardeer alle facetten van jezelf die je trots maken. Denk vaak over ze na.

2. Oefen acceptatie

Het accepteren van jezelf is erg belangrijk als je echt je leven wilt leven. Als je dat niet doet, zal je op een bepaalde manier in een leugen leven.

Ontspanning

Je leven moet origineel en volledig het jouwe zijn. Probeer niet als ieder ander te zijn. Misschien vergelijk je jezelf wel eens met anderen en lijken ze perfect, maar zijn ze dat echt? Leer van je leven te houden en jezelf te accepteren. Alleen dan zul je in staat zijn om gelukkig en harmonieus te leven.

3. Erken je fouten

Als je je fouten niet erkent, zal je je hele leven met excuus na excuus leven. Alles wat dit zal doen, is een enorme hoeveelheid energie kosten.

Leer van je fouten! Kijk oprecht naar je fout en de excuses die je hebt gemaakt en neem overal verantwoordelijkheid voor. Waar is het misgegaan? Wat is er gebeurd? Ontwijk je verantwoordelijkheid niet met een hoop nieuwe excuses. Profiteer van dit moment om te leren en te verbeteren als persoon. Fouten maken ons niet zwak of kwetsbaar. Integendeel! Ze maken ons sterker en helpen ons om voorbereid te zijn op toekomstige fouten.

4. Wees bedachtzaam op zelfkritiek

Kritisch op onszelf zijn is niet per se slecht, maar wees voorzichtig! Soms kan die kritische stem die in je woont je vernietigen. Dus moet jij hem in plaats daarvan vernietigen.

Wanneer onze kritische stem negatief en ontmoedigend is, staat het onze vooruitgang in de weg en moeten we het tegenhouden.

Je zal dit nooit goed doen. Onze kritische stem fluistert dit zachtjes, in ons achterhoofd. Wanneer hij tevoorschijn komt, denk dan: “En hoe weet ik dat ik dit nooit goed zal doen? Heb ik het wel eens geprobeerd? Heb ik gefaald?” Soms moet je een probleem meer dan één keer tegenkomen, totdat je leert. Als je iets wilt, werk dan hard om het te bereiken. Breng die giftige stem tot stilte.

Je bent nog erger dan zij. Niemand is beter of slechter dan iemand anders – we zijn allemaal verschillend! Het is het beste om te zien hoe we elkaar kunnen aanvullen of elkaar kunnen helpen ergens aan te werken. Vergelijk jezelf nooit met anderen. Leer en werk hard en wees jezelf. Je bent uniek, origineel en anders, net als iedereen.

Ze mogen me niet. Weet je het zeker? Heb je het ze gevraagd? Misschien interpreteer je de signalen die van hen afkomstig zijn verkeerd. En zelfs als ze je niet mogen, who cares! Dan vergaat de wereld toch niet, of wel?

5. Vertrouw niet op goedkeuring van buiten

Een veel voorkomende fout is om altijd te zoeken naar de goedkeuring van anderen. Dit is alleen maar een voorbeeld van diepe onzekerheid.

Beoordeling

Waarom zou ik iets moeten doen om iemand anders tevreden te stellen?

Probeer niet om anderen tevreden te houden. Als je een andere mening hebt, laat het dan weten! Houd in gedachten dat als anderen iets niet goedkeuren, dat dat dan is omdat jij het toelaat.

Wees standvastig in je beslissingen en in je handelen en denken. Anderen zullen het nooit over alles met je met je eens zijn, dus denk erover na en wees jezelf!

Op zoek zijn naar de goedkeuring van anderen, denken dat we niet beter zijn dan iemand anders, non-stop excuses voor onszelf maken, niet zeggen wat we echt denken… klinkt bekend, nietwaar? We hopen dat dit je zal helpen om gelukkiger te zijn en je op de plek zal krijgen waar je wilt zijn. Alleen jij en niemand anders!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.