De drang naar goedkeuring en je ware essentie

De drang naar goedkeuring en je ware essentie

Laatste update: 15 augustus, 2016

De competitieve maatschappij waar we in leven zorgt ervoor dat we een sterke behoefte voelen om leuk gevonden te worden door de mensen om ons heen, om te overleven, om te krijgen wat we willen zonder buiten de grenzen te treden van wat de ‘norm’ is.

Deze behoefte om leuk gevonden te worden kan op elk moment toeslaan en door middel van elk soort medium; het is tegenwoordig bijvoorbeeld heel gewoon geworden om jezelf bloot te geven op de sociale media met als enige doel om ‘leuk’ gevonden te worden.

De beste voorbeelden hiervan zijn Facebook en Instagram, waar mensen voortdurend op zoek zijn naar ‘likes’ van anderen. En veel mensen besteden zelfs abnormaal grote hoeveelheden van hun tijd aan betekenisloze taakjes en het met iedereen delen van hun privéleven om een paar likes te krijgen.

Verleiding om leuk gevonden te worden

De term verleiding wordt meestal alleen seksueel gebruikt als manier om iemand die we leuk vinden naar ons toe te trekken, maar eigenlijk kan de term ‘verleiding’ ook worden gebruikt om te verwijzen naar de manier waarop we mensen in het algemeen en in elk deel van ons leven proberen te behagen.

Verleiding is iets dat eigenlijk iedereen gedurende zijn leven ontwikkelt. Als we helemaal terug gaan naar toen we nog baby’s waren, kunnen we zien dat we toen al verleiding gebruikten om te krijgen wat we wilden.

Verleiding is een aangeboren vermogen dat ons kan helpen om te overleven. Een baby gebruikt zijn glimlach en tederheid om de mensen om hem heen te verleiden, om de mensen die voor hem zorgen naar zich toe te trekken; zodat hij met slechts een klein gebaar de aandacht en uitkomst kan krijgen waar hij naar verlangt, wat dit ook inhoudt.

Baby

“De meeste mensen zijn andere mensen. Hun gedachten bestaan uit andermans mening, hun levens zijn imitaties, hun hartstochten zijn citaten.”

-Oscar Wilde-

Andere varianten van verleiding kunnen we terugzien in meerdere dagelijkse situaties, zoals sollicitatiegesprekken, relaties met onze ouders, familie, vrienden en onze partner, door onszelf op een bepaalde manier te gedragen, zoals zeggen wat je weet dat iemand anders wilt horen, lachen en de beste kant van jezelf laten zien op het juiste moment.

We houden ons volledig bezig met de drang om leuk gevonden te worden en het krijgen van datgene waar we onze zinnen op hebben gezet, dat we het soms niet eens doorhebben. Dit gebeurt automatisch wanneer we geconfronteerd worden met de mogelijkheid van een wisselwerking waarin we misschien persoonlijk voordeel kunnen behalen.

De behoefte om leuk gevonden te worden overwinnen

Wanneer de drang om leuk gevonden te worden een noodzaak begint te worden, dusdanig dat we er alles voor zouden doen om alleen maar door iedereen leuk te worden gevonden, dan raken we onszelf kwijt en laten we onze essentie en eerlijkheid in het stof achter.

We vergeten volkomen wat we eigenlijk echt willen, omdat ons streven om leuk gevonden te worden ervoor zorgt dat we onszelf voortdurend aanpassen aan de omstandigheden van andere mensen. Tegelijkertijd weten we dat het onmogelijk is om door iedereen leuk te worden gevonden. Als dat dus echt is wat we proberen te bereiken, dan zal dit ons hele leven lang een bron van voortdurende frustratie zijn. 

Essentie

Wanneer je probeert om door iedereen leuk gevonden te worden, dan kun je niet meer jezelf zijn, omdat je jezelf moet aanpassen om aan de idealen van anderen te voldoen. We laten onszelf niet zien zoals we werkelijk zijn en dus verliezen we onze essentie en onze persoonlijke charme, terwijl die charme er juist voor zal zorgen dat mensen ons leuk vinden en ons zullen accepteren om wie we zijn, zonder valse verwachtingen te creëren; valse verwachtingen die uiteindelijk toch wel achterhaald zullen worden en er zodoende voor zullen zorgen dat onze relaties stukgaan, omdat duidelijk wordt dat ze gebaseerd zijn op leugens.

Onze persoonlijke charme, het vinden van onze ware essentie, zijn juist de dingen die ons zullen verrijken en onze band met anderen hechter zullen maken vanuit een plek van oprechtheid en vertrouwen. Hierdoor kunnen we stabiele en bevredigende banden opbouwen, zonder barrières die ons ervan weerhouden te laten zien wie we werkelijk zijn.

Vrijheid

Het vinden van onze essentie houdt in dat we onze fouten en tekortkomingen accepteren en dat we onze krachten en potenties erkennen en waarderen.

We worden sneller leuk gevonden en kunnen anderen beter verleiden wanneer we onszelf toestaan om onze ware zelf te laten zien, wanneer we accepteren wie we zijn en we over de zelfverzekerdheid bezitten om onszelf geweldig te voelen zonder de behoefte om leuk gevonden te worden. Tenslotte ben jij zelf de belangrijkste persoon die jezelf leuk moet vinden en van jezelf moet houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.