Tien minuten trainen per dag kan jou gelukkiger maken

Tien minuten trainen per dag kan jou gelukkiger maken

Laatste update: 13 maart, 2019

Denk jij dat het waar is dat tien minuten trainen per dag jou gelukkiger kan maken? Laten we eens kijken wat de wetenschap hierover zegt!

De wetenschap evolueert voortdurend en gaat steeds verder. Het is nu ook bevestigd dat slechts tien minuten trainen per dag jou gelukkiger kan maken.

Iedereen is zich bewust van de algemene voordelen van sporten en van lichamelijke activiteit. Trainen laat ons lichaam gelukshormonen vrijmaken. Die kunnen ons vrolijker en gelukkiger maken.

Een studie bevestigt dat tien minuten trainen per dag jou gelukkiger zal maken

Deze studie werd uitgevoerd aan de universiteit van Michigan. Een groep onderzoekers bestudeerde de relatie tussen positieve emoties en trainen. Ze richtten zich vooral op geestelijk gezonde mensen.

We weten al dat lichamelijk actieve mensen minder risico lopen om aan angstgevoelens en depressie te lijden. Deze nieuwe studie toonde echter de positieve en gezonde invloed aan van gematigd trainen.

Je hoeft dus met andere woorden geen uren in de sportzaal door te brengen of elke dag gaan wandelen. Deze dingen zijn uiteraard helemaal niet slecht. Je kan echter nog steeds positieve emotionele voordelen halen uit trainingen met veel minder inspanning.

Een studie over de effecten van tien minuten trainen per dag

De ontwikkeling van de studie

De onderzoekers hebben de gegevens van meer dan een half miljoen deelnemers aan 23 studies geanalyseerd die geluk verbonden aan trainen. Al deze studies werden reeds sinds 1980 uitgevoerd.

Eerst hebben ze dus de gegevens ontleed. Ze konden ook bewijzen dat de deelnemers aan de verschillende onderzoeken tot een breed bereik van socio-economische en etnische groepen behoorden.

Door mensen met een zittend leven te vergelijken met actieve mensen hebben ze aangetoond dat slechts tien minuten trainen per dag of één per week hen hielp om zich gelukkiger te voelen.

Ze kwamen tot de ontdekking dat een persoon die gedurende één uur en 45 minuten per week traint, 20% meer kans heeft om gelukkig te zijn. Dit percentage stijgt als de persoon langer traint. We zien dus dat dit percentage tot 29% stijgt bij de mensen die twee tot drie uren per week trainen en tot 52% bij de mensen die meer dan drie uren per week trainen.

Dit betekent dus dat tien minuten trainen per dag jou inderdaad gelukkiger kan maken. Om ervoor te zorgen dat dit effect blijft voortduren, moet je van regelmatig trainen een gewoonte maken.

Nog meer interessante feiten

De resultaten van de studie schokten de onderzoekers onder leiding van professor Weiyun Chen. In de publicatie van het onderzoek in The Journal of Happiness Studies gaf Chen de volgende verklaring. De mensen die op een gematigde manier trainen, zijn vaak gelukkiger.

De onderzoekers legden de nadruk op het gevoel van welzijn dat door een gezond lichaam en door de sociale interacties als gevolg van de training opgewekt wordt. Andere deskundigen hebben bevestigd dat trainen helpt om gewicht te verliezen. Het stimuleert dus ook het zelfvertrouwen en verbetert het lichaamsbeeld.

Meer interessante feiten over de effecten van bewegen

Andere voordelen van trainen

Trainen helpt ons ook om ons op één activiteit tegelijk te richten. Dit vermindert geestelijke ruis en negatieve gedachten.

Wanneer we trainen, maken we ook serotonine, dopamine en endorfines vrij. Deze drie neurotransmitters zijn respectievelijk verbonden met kalmte, vreugde en een euforische toestand.

“De roem zit niet in het winnen hier of het winnen daar. De roem is genieten van het beoefenen, elke dag genieten, genieten van hard werken, proberen om een betere speler te zijn dan voorheen.”

-Rafael Nadal-

Heb jij je ooit kunnen voorstellen dat tien minuten trainen per dag jou gelukkiger kan maken? Waar wacht je nog op? Begin vandaag te trainen! Wellicht ook interessant voor jou

Lichaamsbeweging om verslaving te overwinnen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Lichaamsbeweging om verslaving te overwinnen

Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging heel goed is voor de gezondheid en het welzijn, maar het kan zelfs verslaving helpen overwinnen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.