5 simpele manieren om je zelfvertrouwen te boosten

5 simpele manieren om je zelfvertrouwen te boosten

Laatste update: 22 oktober, 2019

In dit artikel laten we je enkele eenvoudige en effectieve manieren zien om je zelfvertrouwen te boosten. Door dit te doen, kunt je je dagelijks leven met vertrouwen tegemoet treden en je emotionele gezondheid verbeteren.

Zelfvertrouwen of vertrouwen op zich is geen statische kwaliteit. Het is eerder een gemoedstoestand die enige inspanning vereist om het intact te houden als het moeilijk wordt. Het moet geleerd, beoefend en beheerst worden, net zoals elke andere vaardigheid. Als je het eenmaal onder de knie hebt, volgen er echter geweldige resultaten.

5 simpele manieren om je zelfvertrouwen te boosten

1. Speel de rol

In één moment kan je lichaamstaal laten zien of je zelfverzekerd of onzeker bent. Maak je eerste indruk door te laten zien dat je er klaar voor bent en de touwtjes in handen hebt. Als je zelfvertrouwen toont en in jezelf gelooft, zul je je niet alleen veiliger voelen, maar ook anderen zullen je makkelijker vertrouwen.

Ook tonen verschillende onderzoeken aan dat je je beter voelt door het aannemen van de lichaamstaal van een zelfverzekerd persoon. Een zelfverzekerd persoon houdt zijn hoofd recht, gaat rechtop zitten, trekt zijn schouders naar achteren en kijkt rechtstreeks naar de persoon met wie hij praat.

Dit is wat je moet doen. Geef een stevige handdruk en maak oogcontact als iemand met je praat.

Werkoverleg met vriendelijke collega

2. Kleed je zelfverzekerd

Als je er beter uitziet, voel je je je beter. Als je kiest voor kleding en accessoires die je een aantrekkelijk gevoel geven, kun je je zelfvertrouwen boosten.

Kleed je voor de positie die je wilt. Met andere woorden, kleed je voor succes. Wees niet bang om je persoonlijkheid te laten zien door middel van de accessoires die je kiest. Een sieraad, een interessant horloge of een opvallende das kunnen allemaal goede gespreksonderwerpen zijn.

3. Spreek krachtig en met vertrouwen

De volgende keer dat je naar je favoriete spreker luistert, analyseer dan hoe zij hun verhaal brengen. Een goede spreker spreekt met vertrouwen, op een ritmische en constante toon.

In plaats van stopwoorden als “eh” en “mmm” te gebruiken als je tijd nodig hebt om na te denken, kun je gewoon even pauzeren. Dit zorgt voor minder onderbreking van de stroom van wat je vertelt.

Kies voor een assertieve, maar niet-agressieve, manier van spreken die je waardering toont. Op die manier zul je zeker je zelfvertrouwen kunnen boosten. Ook als je serieuzer wilt worden genomen, spreek dan niet op een hoge of nerveuze toon. Je moet ook proberen niet nerveus te lachen.

Een voorbeeld van een geweldige spreker is Neil deGrasse Tyson in de documentaire serie Cosmos: A Spacetime Odyssee. In de afleveringen kunnen we duidelijk zien hoe hij met vertrouwen spreekt, het publiek te allen tijde aanspreekt en hun aandacht vasthoudt.

4. Denk en handel op een positieve manier

Een andere manier om je zelfvertrouwen te boosten is door altijd te kijken naar de positieve kant van de dingen en het vermijden van negatieve opmerkingen. Glimlach en omring jezelf met gelukkige, positieve mensen. Je zult je beter voelen en je collega’s zullen het prettig vinden om om bij je te zijn.

Om het een beetje makkelijker te maken, kun je een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Dit dagboek zal je helpen herinneren een aantal fijne momenten van je dag en wat je bereikt hebt. Je hebt meer rust en meer zelfvertrouwen als je in een dankbare gemoedstoestand verkeert.

Positieve vrouw

5. Onderneem actie

Om je zelfvertrouwen te boosten, moet je verder gaan dan hoe je je kleedt en de houding die je laat zien. Je moet actie ondernemen. Benader een complete vreemdeling op een evenement, of accepteer een project waar je normaal gesproken nee tegen zegt. Oefen het nemen van gewaagde beslissingen en het zal al snel vanzelf gaan.

Gebrek aan actie leidt tot twijfel en angst. Als je echter uit je comfortzone stapt, bouw je vertrouwen en moed op. Als praktische oefening kun je je sterke en zwakke punten opschrijven.

De meeste mensen zullen je vertellen dat je aan je zwakheden moet werken. Eigenlijk zou je echter je sterke punten moeten onderzoeken en er gebruik van moeten maken. Zodra je meer energie in je positieve eigenschappen steekt, zal je zelfvertrouwen vanzelf gaan stralen.

Tot slot: wat je ook doet, houd er rekening mee dat er altijd mensen zullen zijn die je niet leuk vinden. Focus je dus op wat je echt wilt bereiken en maak je geen zorgen over wat anderen van je vinden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.