Leer de geheimen van oogcontact kennen

Leer de geheimen van oogcontact kennen

Laatste update: 19 mei, 2018

Oogcontact is een krachtig communicatiemiddel. Met onze ogen sturen we bewuste en onbewuste boodschappen die bij allerlei soorten ontmoetingen een grote invloed uitoefenen. Ze maken deel uit van de non-verbale communicatie waaruit wederzijdse waarneming bestaat. Blikken zijn een wereld waarvoor we de tijd moeten nemen. Want we moeten ze ontcijferen en de geheimen van oogcontact leren kennen.

Visueel contact en de interpretatie ervan zijn sterk verbonden met het hersendeel dat we de amygdala noemen. Deze kern van neuronen heeft te maken met de emoties. Eén van de fascinerende aspecten van de geheimen van oogcontact is dat het een subtiele maar tegelijkertijd krachtige taal is.

We zijn ons niet altijd bewust van wat onze blik zegt. Soms beseffen we zelfs niet welke boodschap we overbrengen en welke effecten het op onze communicatie met anderen heeft. En dit is precies de bedoeling van dit artikel. We willen enkele interessante punten van de wonderbare wereld van de blik ophelderen.

“Hij die een blik niet begrijpt, zal een lange uitleg ook niet begrijpen.”

Arabic Proverb

De duur van het oogcontact is een sleutelfactor

De duur van het oogcontact is één van de essentiële elementen in de visuele communicatie. Een persoon die de blik van een ander volledig ontwijkt, is bijvoorbeeld emotioneel in de war.

De totale afwezigheid van oogcontact wijst op een gebrek aan controle over de gevoelens. Het kan anderen een gevoel van ongemak en wantrouwen verschaffen.

Het andere uiterste is de persoon die zijn blik op jou gericht blijft houden en hier niet van afwijkt. Deze vorm van visueel contact toont een verlangen om de controle te behouden en misschien om de andere persoon te domineren. Na enkele minuten kan deze manier van kijken echt intimiderend zijn. Het is één van de sterke geheimen van oogcontact.

Geheimen van oogcontact

De ogen lezen

Alle ogen drukken een gevoel uit, zelfs wanneer ze niet erg expressief zijn. Dit laatste kenmerk geeft het gebrek aan bezieling van de ervaring weer of een gevoel van apathie.

Maar het is niet altijd gemakkelijk om een blik te observeren. Want de andere persoon kan zich raar voelen omdat we hen zo kritisch onderzoeken. Door dit te doen ontdekken we echter sporen van een andere emotionele wereld.

Geheimen van oogcontact

Deskundigen in de lichaamstaal zijn erin geslaagd om meerdere codes te herkennen die versleuteld zijn in de geheimen van oogcontact. Dit zijn enkele van de meest voorkomende interpretaties:

  • Zichtbaar buitensporig met de ogen knipperen verwijst naar onzekerheid en zenuwachtigheid. Mensen geloven niet in leiders die te veel met de ogen knipperen.
  • Naar links kijken is een aanwijzing dat je je iets herinnert. Als je naar rechts kijkt, dan toont dit dat je een nieuwe gedachte of een nieuw idee creëert. Iemand die voortdurend wegkijkt en naar rechts kijkt, kan aan het liegen zijn. Bij linkshandige mensen werkt dit in omgekeerde zin.
  • Wanneer iemand loenst, dan betekent dit dat ze niet geloven wat hun gesprekspartner zegt.
  • Als er interesse is om een goede communicatie met de ander in stand te houden, dan is het gebruikelijk om tijdens het gesprek de wenkbrauwen te fronsen.

Verleiding en instinct – meer geheimen van oogcontact

Een oogopslag speelt ook een belangrijke rol tijdens de verleiding. Deze blikken zijn meestal het begin van wat later een liefdesrelatie wordt. Zelfs als het contact via de telefoon gebeurt, dan weerspiegelen de ogen van de betrokken persoon toch een zekere interesse in de liefde. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat de ogen meer blinken en glanzen en dat de pupillen meer verwijd zijn.

Geheimen van oogcontact

Volgens deskundigen in lichaamstaal kunnen we de interesse in de andere persoon op de volgende manieren meten:

  • Als een persoon jou in de ogen kijkt, de ogen neerslaat en jou dan opnieuw aankijkt, dan is hij waarschijnlijk in jou geïnteresseerd.
  • Wanneer een persoon naar je kijkt, daarna het contact verbreekt en opzij kijkt, dan zijn ze waarschijnlijk niet zeker of ze zich al dan niet tot jou aangetrokken voelen.
  • Als ze oogcontact maken en dan omhoog kijken, dan is de kans groot dat ze zich niet aangetrokken voelen tot jou.
  • Wanneer je per minuut meer dan tien keer met de ogen knippert, dan komt het omdat je je aangetrokken voelt tot de persoon tegenover jou.

Aan de andere kant zijn ook dieren gevoelig voor de blik van mensen. Als ze honger hebben, dan interpreteren ze een blik als een uitdaging. Wegkijken is een manier om de kans op een aanval te verminderen.

We zien dus dat blikken een wereld van eindeloze mogelijkheden zijn. Ze zijn een manier om te communiceren die veel over ons vertelt. Het is de moeite waar om er in ons volgende gesprek rekening mee te houden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • OConnor, J., & Lages, A. (2005). Coaching con PNL. Urano: Barcelona.
  • Poyatos, F. (1994). La comunicación no verbal (Vol. 13). Ediciones AKAL.
  • Satir, V. (2008). En contacto íntimo. Editorial Pax México.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.