Heb jij een intimiderende persoonlijkheid?

Heb jij een intimiderende persoonlijkheid?

Laatste update: 21 november, 2017

Er is een verschil tussen het hebben van een sterk karakter en het ontwikkelen van een intimiderende persoonlijkheid. Sommige mensen moeten hun hele leven strijden en worstelen. Dit brengt hun karakter tot bedaren, maar het kan ook hun vriendelijkheid vernietigen. Het ergste is dat zij als gevolg van de gevechten die ze voeren, op elk moment defensief gaan optreden. Altijd houden ze hun schild op. Ze voelen zich overal en altijd in vijandig gebied.

We kennen allemaal mensen die er aan de buitenkant stoer uitzien, maar eigenlijk toch een groot hart hebben. Vaak zijn ze op professioneel en sociaal vlak succesvol. Maar er hangt een sfeer van angst rond hen. Ze reageren heftig op dingen. Andere mensen worden uiteindelijk bang van hen.

“Vriendelijkheid en buigzaamheid zijn intiem verbonden met het leven, terwijl hardheid en stugheid verbonden zijn met de dood.”

-Walter Riso-

Mensen met een intimiderende persoonlijkheid beseffen vaak niet welk effect ze op anderen hebben. Ze weten dat ze goede mensen zijn. Daarom begrijpen ze ook niet waarom anderen bang zijn van hun uitermate stoere uitdrukkingen of gebaren. Wil je weten of jij tot deze categorie behoort? Vraag jezelf dan af of je één of meer van de volgende kenmerken hebt.

Een intimiderende persoonlijkheid, omringd door stilte

Blijven de mensen rond jou zwijgen nadat je gesproken hebt? Dan is het tijd dat je jezelf afvraagt of je een intimiderende persoonlijkheid hebt. Het is mogelijk dat je te bruusk bent wanneer je praat. Misschien spreek je te kortaf of te kordaat. Het is ook mogelijk dat anderen zo veel bewondering voor je hebben dat ze bang zijn om je te ontgoochelen.

Man wiens hoofd maar voor de helft zichtbaar is, de andere helft bestaat uit bomen

Het werkt als volgt. Je drukt je mening niet uit, je geeft besluiten. Het is net alsof jij het laatste woord over het onderwerp hebt. Je woorden impliceren dat een antwoord niet toegelaten is en niet overwogen wordt. Dit staat gelijk aan het beëindigen van het gesprek. Je spreekt op een manier dat anderen naar je luisteren. De toon die je gebruikt, straalt autoriteit uit. In deze situatie is niemand gretig om de babbel verder te zetten.

Wanneer je een intimiderende persoonlijkheid hebt, dan kan jouw aanwezigheid de sfeer bepalen. Het kan een anders levendige en actieve bijeenkomst veranderen. Je komt toe en alles wordt stil. Of mensen lijken zich rusteloos te voelen. Misschien besef je dat mensen niet spontaan reageren als jij in de buurt bent.

Voor jouw gevoel is het erg belangrijk om ‘oprecht’ te zijn

Mensen met een intimiderende persoonlijkheid hebben de neiging om te eerlijk zijn. Ze scheppen op over hoe eerlijk ze zijn. Over hun gedachten of gevoelens praten ze niet in verbloemde termen. Maar ze verwarren oprechtheid met onbeleefdheid of gebrek aan tact.

Dit persoonlijkheidstype vindt overdreven vriendelijke manieren meestal verwerpelijk. Hoe ruwer en directer de boodschap, hoe oprechter iets is volgens hen. Zij gaan ervan uit dat iets op een tactvolle manier zeggen hetzelfde is als de waarheid vervormen of verbergen. Want zij zien het verschil niet tussen vriendelijkheid en gevlei.

Man met een zonnebril op wiens gezicht helemaal bedekt is met bloemen want hij heeft geen intimiderende persoonlijkheid

De waarheid is dat wanneer je op een extreme brute manier de ‘waarheid’ vertelt, je andere mensen alleen maar een slecht gevoel geeft. Soms wordt de waarheid op een zodanig brutale manier vertelt dat de luisteraar de inhoud volledig vergeet. Hij of zij onthoudt alleen de manier waarop het verteld is. Uiteindelijk zal men, als je iets op een brute manier zegt, niet luisteren naar wat je zegt.

Wanneer anderen zich zwak tonen, geef jij hen een uitbrander

Als jij een intimiderende persoonlijkheid hebt, dan vind je het moeilijk om de zwakheid en de kwetsbaarheid van anderen te begrijpen. Wanneer iemand je vertelt dat hij een probleem heeft, dan zal je hem vol energie aanmoedigen om het zo vlug mogelijk op te lossen. Je voelt dat de ander een autoriteitspersoon nodig heeft die hem moet zeggen hoe de situatie te overwinnen. Wat ze niet nodig hebben, is een schouder om op te huilen.

Maar het is zo dat mensen op sommige momenten emotionele troost nodig hebben van anderen. We willen niet dat de ander zich slecht voelt over ons. Het enige wat we willen is dat anderen luisteren en er zonder te oordelen zijn voor ons. Wat we niet willen, is iemand die ons zegt wat we moeten doen. Vaak vragen we niet dat iemand anders ons vertelt welke weg we moeten volgen. We hebben alleen wat troost nodig terwijl we ons herpakken.

Afbeelding van een ouderwetse vrouw uit wiens gezicht allemaal strepen komen omdat ze een intimiderende persoonlijkheid heeft

Een intimiderende persoonlijkheid houdt mensen op afstand. Wanneer je je stoer voordoet aan de buitenkant, zal je jezelf uiteindelijk afzonderen en beroven van genegenheid en warmte. Een overmatige defensieve houding keert zich uiteindelijk meestal tegen jou. Misschien ben jij geen ‘Mary Poppins‘ of ‘Moeder Theresa’, maar dat betekent niet dat je tegen iedereen te hard moet zijn. Ook jij hebt veel te delen. Het is dus de moeite waard om eens na te denken over je relatie met anderen en hoe je met hen communiceert.  Wellicht ook interessant voor jou

Kun je je persoonlijkheid veranderen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Kun je je persoonlijkheid veranderen?

Kun je je persoonlijkheid veranderen? Met volharding, tijd en geduld gaat dit zeker lukken. De eerste stap is de wil om te veranderen.