De wet van aantrekkingskracht: bestaat het echt?

De wet van aantrekkingskracht: bestaat het echt?

Laatste update: 10 mei, 2017

De wet van aantrekkingskracht. Het is heel goed mogelijk dat je hier wel eens van hebt gehoord. We hebben het niet over aantrekkingskracht in de zin van romantische relaties, nee, het gaat hier om een aantrekkingskracht in de zin van persoonlijke ontwikkeling, een methode die gedurende de afgelopen jaren ontzettend succesvol is gebleken.

Ervan overtuigd zijn dat het geluk aan onze kant zal staan in onze ondernemingen. Het hebben van een intens verlangen naar iets, vol optimisme en vertrouwen, hopend dat dit ervoor zal zorgen dat al die gewenste doelen zullen worden verwezenlijkt. Deze ideeën, zo eenvoudig mogelijk uitgedrukt, zouden vorm geven aan het welbekende concept van de ‘wet van aantrekkingskracht’, dat stelt dat we bepaalde energiegolven kunnen uitzenden die in ons voordeel zullen werken.

‘We zijn wat we denken,’ vertelt deze wet ons. We ontwikkelen een mentale toestand door middel van fijne, harmonieuze vibraties die we veroorzaken met onze eigen gedachten. Deze vibraties zijn zowel de oorzaak als de middelen waarmee we dingen verkrijgen.

Is dit mogelijk? En daarnaast, kunnen we erop vertrouwen? Gezien de relevantie ervan, vooral op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, is het het waard om hier op objectieve wijze even dieper op in te gaan.

De basis van de ‘wet van aantrekkingskracht’

De ‘wet van aantrekkingskracht’ is geen nieuw concept. Het heeft zijn wortels in de klassieke theosofie en in de ‘new age’-beweging, die uitgaat van energievelden en krachten die samen het universum opmaken.

We mogen ook de ‘positieve gedachte’ niet vergeten, die welbekende – en verkochte – motivatietheorie, die in staat is ons de energie en het zelfvertrouwen te geven dat we zo hard nodig hebben. Tegelijkertijd heeft de ‘wet van aantrekkingskracht’ ook dimensies die ontzettend geaccepteerd zijn in verschillende psychologische disciplines die je vast al kent:

  • Cognitieve theorie: Een ideaal perspectief voor het leerveld waarin cognitieve processen zoals denk- en geheugenprocessen ons kunnen helpen bij het verwerven van kennis en het teweegbrengen van veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die proberen om te stoppen met roken. Door te visualiseren hoe ze aan de dag beginnen zonder die broodnodige sigaret, kunnen ze een werkelijke verandering opwekken. Met andere woorden, de gedachte helpt ons om ons doel te bereiken, net zoals bij de wet van aantrekkingskracht.
  • Cognitieve gedragstherapie: Het interessante aan deze psychologische benadering is dat het ons leert dat onze gedachten de oorsprong zijn van onze emoties en gedragingen. Nooit andersom. Met andere woorden, we controleren het emotionele veld door onze gedachten te veranderen. Als ik nadenk over het naast me neerleggen van mijn problemen en bovendien vastberaden ben om dit doel te bereiken, dan zal deze gedachte uiteindelijk mijn vermogen zo sturen dat ik het zal verwezenlijken.
De Wet Van Aantrekkingskracht

Een alternatief voor de wet van aantrekkingskracht: actie

Het enige objectieve puntje van kritiek dat we kunnen hebben op de wet van aantrekkingskracht is dat het te veel belang hecht aan energievelden en het essentiële idee dat om iets te krijgen, we ‘erom moeten vragen’. Zij dit aan het universum of die grotere of onzichtbare kracht die ons omringt en tevens met ons verbonden is. Hoewel ook dit natuurlijk waarde heeft, het zorgt tenslotte in ieder geval voor een enthousiaste, positieve en dankbare houding.

Maar zoals we al weten, is het niet genoeg om het alleen maar te vragen. Het zal ons niet veel opleveren om nederig te vragen of onze doelen verwezenlijkt mogen worden als we hier zelf niets voor doen. Het zal altijd juist en nodig zijn om positief te blijven, dit spreekt voor zich, maar deze positiviteit moet wel redelijk en logisch zijn. De oplossingen in ons leven komen niet vanzelf aanwaaien alleen maar omdat we dit denken, willen en hopen.

We zullen de wet van aantrekkingskracht dan ook aannemen als de eerste stimulus voor een verandering van de houding. We denken aan wat we willen, we begrijpen dat we iets moeten veranderen en dat we ons, logischerwijs, moeten inspannen om dit te bereiken, nu moeten we het alleen nog aanvullen met de ‘wet van actie’. Het werkelijke geheim zit hem dan ook eigenlijk in ontdekken wat het is dat je wilt en tegelijkertijd beseffen dat om iets te kunnen bereiken, je iets zult moeten doen, en dit zelfs dusdanig beseffen, dat je ook daadwerkelijk overgaat tot actie. Gelukkig zal de motivatie die achter jouw wensen schuilgaat ervoor zorgen dat je deze stap zo hebt gezet.

Dus stel vast wat voor leven je wilt, voeg je eigen middelen en strategieën toe, werk elke dag naar dit leven toe en zie in dat achter elke prestatie ook onze eigen geweldige kracht schuilt. Een kracht die ons trots maakt dat we onszelf zijn.

De wet van aantrekkingskracht is een geweldig motiverend concept, maar het is altijd goed om de dingen objectief te bekijken, in gedachten houdend dat het ‘concept van de positieve gedachte’ tegenwoordig ook gewoon een waar verkoop item is. Staar je dan ook niet blind op de gedachte alleen, heb altijd vertrouwen in jezelf, en richt je gedachten en handelingen zo dat je werkt aan het leven dat je wenst.

Het leven dat je gelukkig maakt en het waard is om voor te vechten.

Afbeeldingen met dank aan Seoien, Nino kaan


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.