Kies altijd voor optimisme

augustus 2, 2016

Elk leven gaat door bergen en dalen en iedereen wordt geconfronteerd met negatieve gebeurtenissen waarvoor hij of zij niet bewust gekozen heeft. Ze testen als het ware onze kracht en weerstandsvermogen.

Het overlijden van een geliefde, het verliezen van een baan of een relatie die ten einde loopt… Je duikt in een diep dal, maar het loont altijd de moeite op zoek te gaan naar de andere kant van het verhaal, want geloof het of niet, die is er altijd.

Wat is optimisme?

Het woord optimisme is afkomstig van het Latijns woord “optimum” dat “de betere zijde” betekent. Optimisme is de kunst bezitten om altijd de zonnige kant van gebeurtenissen te kunnen bekijken. Het is een levenshouding die je kan aanleren.

Je kent vast wel mensen die altijd standvastig blijven en positief blijven, zelfs in tijden van tegenspoed. Ze focussen op het goede en kunnen een voordeel ontdekken in elke situatie.

“Kan je een situatie niet veranderen? Als je de kracht niet hebt om een situatie te wijzigen die je pijn bezorgt, dan heb je altijd nog de keuze om je houding waarmee je er tegenover staat bij te stellen.”

– Victor Frankl –

Deur Openen

Kan je leren om optimistisch te zijn?

Psycholoog Martin Seligman, directeur van de afdeling psychologie aan de Universiteit van Pennsylvania, ontwikkelde de richting Positieve Psychologie en beschrijft  het zo: “Optimistisch zijn vraagt de wil om voor elk probleem een oplossing te zoeken, om de voordelen en mogelijkheden te ontdekken in elke situatie die zich voordoet in het leven.”

Je hebt er levenskracht en een sterke wil voor nodig. En het vraagt training. Want optimistisch zijn kan je leren. Je kan jezelf trainen om altijd de positieve zijde van het leven te bekijken. Maar hoe doe je dat nu?

Leer van jezelf houden

Hou er geen negatieve gedachten op na over jezelf. Aanvaard je mindere kanten, maar ook je sterke punten. Niemand op deze aardbol is perfect. Mochten we perfect zijn, dan zouden we zelfs helemaal niet menselijk meer zijn.

Draag zorg voor jezelf, elke dag opnieuw. Ga voor gezonde voeding en las dagelijks beweging in. Hou je geest actief door te lezen, te schrijven en altijd open te staan voor nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen.

Je hebt de goedkeuring van anderen niet nodig

Het kan inderdaad de nodige frustraties opleveren als vrienden en familie niet blij zijn met de keuzes die we maken, maar laat dit je handelen en levenspad niet bepalen. Laat het je niet verlammen en verhinderen om te doen waar jij voor wil gaan.

Het is belangrijk voor je eigen welzijn om door te gaan. Volg je buikgevoel en intuïtie om beslissingen te nemen waarbij je je goed zal voelen. Een goed gevoel van zelfvertrouwen is absoluut een noodzakelijk onderdeel van een positieve kijk op het leven.

Leer om ‘nee’ te zeggen

‘Nee’ zeggen is gezond en werkt therapeutisch. Beperk op je agenda de zaken waarvan je niet houdt en die je energie opslorpen. Jij moet deze grenzen leren stellen, want niemand anders zal het voor je doen.

Wees niet bang voor de gevolgen als het mis gaat. Deze angst werkt namelijk verlammend en kan je het gevoel geven jezelf niet meer te zijn.

Leer van je fouten

Gedurende je levensloop maak je vele fouten en faal je regelmatig. Dat hoort bij het leven. Maar leren doen we altijd en het is van het allergrootste belang dat we lessen trekken uit elke gemaakte fout.

“Soms win je en soms leer je.”

– Robert Kiyosaky –

Probeer licht te zien in elk donker moment

Heeft je partner je in de steek gelaten, dan gebeurde dit misschien met een reden. Zie het als ruimte die vrijkomt om een nieuw iemand in je leven te laten of om je de mogelijkheid te geven eventjes van het alleen zijn te genieten en tijd te maken voor jezelf.

Ben je je baan kwijtgeraakt, dan ligt er misschien een nieuwe, leuke functie voor jou in het verschiet. Of je kan gebruikmaken van de vrijgekomen tijd om een nieuwe opleiding te gaan volgen.

Het is jouw keuze met welke bril je naar het leven kijkt.

Niet enkel denken, maar ook doen

Het is echter niet voldoende positief te denken. De volgende stap is ook positief te handelen. Steek de handen uit de mouwen en bouw op een creatieve manier en met een open blik aan je toekomst en levenspad.

Begrijp je emoties

Het is belangrijk je gevoelens onder de loep te nemen en te begrijpen waarom je je schuldig of triest voelt. Na begrip komt controle en zal je in staat zijn om beslissingen te nemen die niet meer gestuurd worden door angst of negativiteit.

Open Blik

De voordelen van optimistisch zijn

Optimisme zorgt voor een betere gezondheid

Optimistische mensen worden minder vaak ziek en genezen ook sneller. Een positieve houding bevordert heel waarschijnlijk de werking van het immuunsysteem, waardoor meer hormonen geproduceerd worden die ziektekiemen en virussen uit het lichaam kunnen verjagen.

Minder stress

Wanneer je optimistisch bent, dan ervaar je minder stress dan wanneer je alles door een pessimistische bril bekijkt. Optimisten geloven in zichzelf, in hun kwaliteiten en hetgeen ze kunnen waarmaken. Ze bezitten zelfkennis, kennen hun minpuntjes en leren van hun fouten. Ze hebben geleerd het leven van de zonnige kant te bekijken.

Betere relaties

Optimisten hebben betere relaties met hun familie, partner, vrienden en collega’s. Ze hebben geleerd goede relaties te onderhouden en hebben geleerd uit elke relatie het beste te halen.

Het geheim zoals Mark Stevenson, de oprichter van L.O.P.O (League of Pragmatic Optimists), ons verklapt:

“Het gaat niet om ‘alles komt wel in orde’, maar om ‘het kan beter’ en er vervolgens naar op zoek gaan.”