Een zittend leven is het probleem van de eenentwintigste eeuw

Een zittend leven is het probleem van de eenentwintigste eeuw

Laatste update: 24 oktober, 2018

Een zittend leven is een gevaarlijke trend van de eenentwintigste eeuw. Mensen die een zittend leven leiden, bewegen heel weinig of niet. Ze verhogen dus hun risico op vele verschillende gezondheidsproblemen. Deskundigen beklemtonen het verband tussen een zittend leven en overgewicht en cardiovasculaire aandoeningen als diabetes. Ze beschouwen deze levensstijl als een plaag van de moderne tijd.

Mensen die heel veel tijd zittend doorbrengen, gebruiken hun gezondheidsproblemen als een excuus om niet te veranderen. Meestal zien ze zichzelf ook niet als mensen die een zittend leven leiden. Ze geloven dat hun lichamelijke conditie hen tegenhoudt om enige lichamelijke inspanning te leveren. De waarheid is waarschijnlijk precies het tegenovergestelde. De kans is immers groot dat de oorsprong van hun gezondheidsproblemen het feit is dat ze chronisch niet actief zijn.

Een zittend leven leiden: wat betekent het?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zijn mensen die een zittend leven leiden, personen die per week minder dan 90 minuten aan lichamelijke activiteiten uitvoeren. Een rapport van de WGO stelt dat meer dan 60% van de volwassen wereldbevolking een zittend leven leidt. Ze berekenen dat ongeveer twee miljoen mensen elk jaar overlijden als gevolg van onvoldoende lichamelijke beweging.

De gevolgen van een zittend leven

Wil je de gevolgen van een zittend leven volledig begrijpen? Laat dan eerst het idee los dat mensen met een zittend leven bankzitters zijn. Dat is inderdaad één voorbeeld van een zittend leven. Er zijn echter veel mensen die de hele dag zitten omdat hun baan of hun persoonlijke omstandigheden dat vereisen. Ze zitten misschien aan een bureau, vullen formulieren in, lezen boeken… Elke opdracht die vereist dat je urenlang in dezelfde houding blijft, is slecht voor je gezondheid.

Eén keer per week gaan winkelen of de vuilnis buiten zetten tellen niet mee als lichamelijke beweging. We omschrijven lichamelijke beweging als het beoefenen van een activiteit waarbij de beweging van alle lichaamssystemen nodig is. Het vereist dus het gebruik van je spieren, het versterken van je botten en een goede werking van de bloedsomloop.

De gevolgen van een zittend leven

Dit fenomeen is dus iets overheersends. Toch kijken we vaak de andere kant op als het over de invloed van een zittend leven op de gezondheid gaat. Dit fenomeen negeren zorgt er echter niet voor dat het verdwijnt. Het is een risicofactor en kan vele chronische ziekten veroorzaken. De gevolgen zijn eigenlijk zo ernstig dat het levensbedreigend kan zijn. Dit zijn enkele van de bijwerkingen die het meest voorkomen:

  • Verzwakking van de botten en de spieren: als je een taal niet beoefent, dan vergeet je hem. Hetzelfde is waar voor de spieren en de botten. Als je ze niet traint, dan worden ze zwak en verliezen ze hun rekbaarheid en kracht. Na verloop van tijd kan dit tot osteoporose en atrofie leiden. Het kan ook het risico verhogen dat je een spier verrekt of een spierscheuring oploopt. Je hebt ook meer kans op spierkrampen.
  • Chronische vermoeidheid: een zittend leven zorgt ervoor dat mensen onmiddellijk moe worden wanneer een fysieke opdracht uitvoeren. Dat geldt zelfs voor eenvoudige dingen als de trap opgaan, voorwerpen optillen, zich bukken enzovoort…
  • Overgewicht: bijna iedereen met overgewicht leidt ook een zittend leven. Wanneer je de calorieën die je inneemt niet verbrandt dan zal je het vet uit je voeding opslaan. Het resultaat is dat je dikker en zwaarder wordt.
  • Hartproblemen en problemen met de bloedcirculatie: overgewicht verhoogt tegelijkertijd het risico op talrijke problemen van de bloedcirculatie en van hart en bloedvaten. Een voorbeeld is een hoge bloeddruk. Er is echter meer. De vorming van cholesterol in de slagaders en in de aderen veroorzaakt een daling van de bloedtoevoer naar het hart. Het resultaat is dat je hart veel harder moet werken om ervoor te zorgen dat het bloed op de juiste manier naar alle lichaamsdelen stroomt. Die extra inspanning kan coronaire aandoeningen en hartaanvallen veroorzaken.
  • Metabool syndroom: deze aandoening is nauw verbonden met een zittend leven. Het omvat risicofactoren en stoornissen die een voorbode zijn van chronische ziekten als ischemische hartklachten en type II diabetes.

Overgewicht bij kinderen

Een zittend leven is niet alleen slecht voor volwassenen. Ook kinderen raken erdoor beïnvloed. dat komt om ze vaak het gedrag van hun ouders imiteren. De ouders brengen dan hun tijd door voor de televisie. Ze bewegen alleen maar van de sofa naar het bed. Dan is het niet ongewoon dat hun kinderen dezelfde gewoonten overnemen.

En dan hebben we het nog niet over de technologie gehad. Kinderen brengen meer tijd zittend voor een scherm door dankzij de technologie. Ze besteden minder tijd aan buiten spelen en meer tijd voor de televisie of met het spelen van videospelletjes. Het is dus fundamenteel dat we kinderen met actieve hobby’s opvoeden. Op die manier groeien ze op tot gezonde volwassenen.

De beste behandeling: lichamelijke activiteit

We zeggen hier niet dat je van de ene dag op de andere een professionele atleet moet worden. Als je een zittend leven leidt, dan ben je waarschijnlijk niet in een goede conditie. Wil je die verbeteren, dan zal je dat geleidelijk moeten doen. Anders zal je lichaam zoveel pijn doen dat je snel zal terugkeren naar jouw zittend leven. Een andere geweldige tip is om samen met een vriend of met je partner te trainen. Dat zal je innerlijke motivatie verhogen om te bewegen.

Het is mogelijk dat je de volgende dag of meerdere dagen na de training stijf bent. Je zal echter ook merken dat je lichaam op de lichamelijke activiteit reageert. Je zal je lichter voelen en met meer energie. Ook je humeur zal verbeteren. Het belangrijkste is dat je langer zal leven en een betere kwaliteit van leven hebt.

Bewegen is de remedie tegen een zittend leven

Sta op van de bank

Hoe kan je actief zijn zonder het huis te verlaten? Voer regelmatig karweitjes uit als schoonmaken, tuinieren of strijken. Je kan je tijd voor de televisie ook gebruiken om enkele lichte rekoefeningen te doen of op je hometrainer te bewegen. Maak een wandeling in je buurt, ga met je kinderen naar school, wandel naar de winkel, ga met de hond wandelen. Dit zijn allemaal geweldige manieren om actief te zijn.

Om te vermijden dat je op het werk voortdurend zit, kan je elk uur een kleine pauze nemen en iets doen waarbij je rechtop moet staan. Je kan bijvoorbeeld een fles water vullen, rekoefeningen doen of na de lunch enkele minuten wandelen. Gebruik de trap in plaats van de lift. Wandel rond in je kantoor terwijl je telefoneert.

Ironisch genoeg is een zittend leven uitputtend. Meestal beseffen we niet dat we een gezondheidsprobleem hebben tot er ernstige gevolgen opduiken. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat we ons bewuster worden van het belang van gezonde gewoonten. We moeten hiermee al vanaf een jonge leeftijd starten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.