De genezende liefde van honden

De genezende liefde van honden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De wetenschap heeft eindelijk iets kunnen aantonen dat velen van ons al wisten: honden kunnen liefde en genegenheid voelen. Honden pikken de emotionele staat van een mens bijna onmiddellijk op. Hun vaardigheid gaat echter een beetje verder dan deze fascinerende connectie. Ze vertonen ook een altruïstische wens om troost te bieden en emotionele angst en verdriet te verlichten. We kunnen dat de genezende liefde van honden noemen.

We zijn er zeker van dat iedereen die één of meerdere honden heeft, het eens zal zijn met de conclusies van een studie die werd uitgevoerd aan de Universiteit van Londen over de genezende liefde van honden. We weten dat deze viervoetige vrienden met hun vochtige neus en trouwe blik in staat zijn om onze vreugde en vooral ons lijden onmiddellijk te herkennen. Ze denken niet twee keer na voordat ze je een lik over je hand geven. Of hun favoriete speeltje aan je voeten gooien. Of op je schoot komen zitten als aanhankelijke kinderen die een glimlach willen.

“Denk je dat honden niet in de hemel zullen zijn? Ik zeg je, ze zullen er veel eerder zijn dan iemand van ons. “

-Robert Louis Stevenson-

De genezende liefde van honden

De liefde van honden is voornamelijk gebaseerd op hun empathisch vermogen. Dat prachtige vermogen om onze gemoedstoestanden te lezen omvat eigenlijk zelfs nog meer verrassende nuances die door deze studie naar voren zijn gebracht. Een voorbeeld hiervan is te zien in een zeer specifiek geval. Benjamin Stepp is een veteraan van de oorlog in Irak en woont samen met een prachtige labrador genaamd Arleigh. Deze jongeman leed aan een traumatisch hersenletsel dat hem elke dag plotselinge aanvallen van pijn bezorgt die zijn benen immobiliseren.

Arleigh kan aanvoelen wanneer deze aanvallen zullen plaatsvinden en gaat onmiddellijk naar haar eigenaar met een zeer specifiek doel voor ogen: hem steunen, liefde geven, zijn angst verminderen en zijn ademhaling beheersen, zodat de pijn zo snel mogelijk kan verdwijnen. De relatie tussen de twee is zo fascinerend dat een etholoog, Natalia Alburquerque, besloot om de zaak te bestuderen. Het is bekend dat honden bepaalde metabolische veranderingen in ons lichaam ‘ruiken’. Deze veranderingen kunnen bijvoorbeeld resulteren in een daling in de bloedsuikerspiegel, epileptische aanvallen en, in dit geval, aanstaande pijn.

Een van de meest verbazingwekkende aspecten van dit alles is echter hoe trouw en altruïstisch deze dieren zijn. Ze willen niets terug. Hun gevoel van bescherming en loyaliteit is zo groot dat alleen al het bieden van verlichting en welzijn genoeg is om hen geluk en voldoening te brengen.

Man die geniet van de liefde van een hond door zich door hem te laten likken

Emotionele overdracht bij honden, een primitieve vorm van empathie

Ethologen en psychologen gespecialiseerd in de dierenwereld wijzen op een zeer belangrijk aspect: we kunnen het menselijke inlevingsvermogen niet vergelijken met het empathisch vermogen van honden. In het laatste geval spreekt men liever van ’emotionele overdracht.’ Een zeer primitieve vorm van empathie die volgens Ted Ruffman, een psycholoog aan de Universiteit van Otago, te vergelijken is met het empathisch vermogen van een kind van drie jaar oud.

We moeten ook rekening houden met het feit dat empathie een complex psychologisch domein is waar zeer geavanceerde cognitieve processen aan het werk zijn. Wanneer we nadenken over empathie bij honden, is het vooral het vermogen om onze gezichtsuitdrukkingen, de toon waarop we spreken en de manier waarop we onze emotionele gemoedstoestand overbrengen op anderen die erg opvallen. Wanneer die emoties echter negatief zijn, veranderen honden opzettelijk hun gedrag en beginnen ze onmiddellijk hulp, steun en troost te bieden.

Dit laatste aspect is ongetwijfeld een onderwerp dat experts altijd heeft gefascineerd. De reden waarom honden zo’n sterke band met ons hebben, is terug te brengen tot onze voorouders, toen de mensheid op zijn primitiefst was. Edward Osborne Wilson is een Amerikaanse entomoloog en bioloog die enkele zeer interessante aspecten uitlegt die uit zijn studies naar voren komen.

Hond die aan een bloem ruikt

Honden en mensen: een eeuwenoude band

Menselijke wezens hebben als sinds de oudheid een zeer hechte emotionele band met honden. Sinds die tijden waarin overleven onze voornaamste prioriteit was. Een van de theorieën van Dr. Osborne is dat de mensen die in sociale groepen met verschillende honden woonden, meer kans hadden om in leven te blijven dan degenen die dat nog steeds niet deden.

Het hebben van één of meerdere honden betekende dat ze meer contact hadden met de natuur en de cycli ervan. En het betekende ook dat ze meer middelen konden vinden om te overleven. Zoals water, dieren om te jagen, eetbare planten enz. Er bestaan dan ook meerdere grotschilderingen die bewijs leveren van een dergelijke band.

Het gezelschap dat deze dieren boden gaf grote voldoening en vormde een band in onze biologische aard.

Het is bekend dat onze hersenen wanneer we in de ogen van een hond kijken oxytocine afscheiden, het hormoon dat affectie, zorg en verbondenheid bevordert.

Deze constante interactie die al zo vroeg in ons bestaan begon, versterkte een verfijnde relatie waarin honden met gemak onze emoties kunnen herkennen en waarin wij deze beestjes zijn gaan zien als ware leden van onze eigen sociale groepen. Empathie bij honden is een realiteit die altijd met ons meegaat.

Een grotschildering van een man en een hond

De liefde van honden: één blik op een hond is al genoeg om ons te laten glimlachen

Onze honden zullen ons nooit vertellen dat we het rustiger aan moeten doen. Of dat we de dingen iets lichter moeten opvatten. Ze zullen niet aanbevelen om van baan te veranderen, om onze partner nog een kans te geven. Of om een vriendschap te verbreken met iemand die ons meer problemen dan voordelen oplevert. Ze zullen ons nooit suggesties doen, zullen ons niet beoordelen of commentaar leveren op onze beslissingen. Jouw hond wil er gewoon zijn. Voor jou en met jou, hij wil je het beste geven in ruil voor niets. Dit is een van de mooiste tekenen van de liefde van een hond.

Hoe vreemd het ook mag lijken, dit is wat ze altijd hebben gedaan sinds ze bij onze voorouders woonden. De Europese jagers-verzamelaars die de meest volgzame wolvenjongen die rond hun nederzettingen snuffelden op zoek naar voedsel, begonnen te temmen. We hebben honden onderdeel van ons bestaan gemaakt en zij ons een onderdeel van dat van hun, in een duurzame en prachtige relatie. Daarom kunnen de meesten van ons niet anders dan glimlachen wanneer ze hun hond in de gaten houden.

We herkennen elkaar, onze natuur is interactief om positieve emotionele reacties te produceren. Onze bondgenoten in het verleden waren ze en ze zijn onze therapeutische bondgenoten in het heden. Ze brengen ons vrede, ze laten ons glimlachen, ze activeren endorfines en oxytocine in ons lichaam. Ze verlichten eenzaamheid en verminderen zelfs de pijn die we voelen.

Conclusie

Tot slot willen we nog zeggen dat iedereen die twijfelt aan de emotionele kracht van honden en hun empathisch vermogen, hiermee hoe dan ook een zeer grote vergissing maakt. We hoeven alleen maar te denken aan die vierpotige anonieme helden aan wie we zoveel te danken hebben: de blindengeleidehonden. Of de honden die dagelijks gehandicapte kinderen of afhankelijke ouderen helpen. En natuurlijk al die geweldige hondenvrienden waar we van houden en die we onbetwistbaar zien als deel van onze familie. Duidelijke voorbeelden van de liefde van honden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.