Geef prioriteit aan dingen die echt belangrijk zijn

Geef prioriteit aan dingen die echt belangrijk zijn

Laatste update: 12 januari, 2017

Elke dag is een nieuwe kans om te groeien, te leren, om ons beter over onszelf te voelen, om prioriteit te geven aan de dingen die ons zullen helpen beseffen wat werkelijk belangrijk is in het leven.

In werkelijkheid is niet elke dag hetzelfde. Sommige dagen zullen zeer productief zijn; je zult je ontzettend actief en energiek voelen. Maar je zult ook andere dagen hebben waarop je je, wanneer de avond valt, gefrustreerd zult voelen omdat je niet alles hebt kunnen doen wat je in gedachten had of omdat je het gevoel had dat je vastzat, alsof je niet wist hoe je vooruit kon komen zonder te struikelen.

Dit gebeurt omdat je je prioriteiten niet goed op orde hebt. Wanneer je prioriteit geeft aan de dingen die je werkelijk zullen helpen groeien, zal het gevoel dat je op de juiste weg zit vanzelf komen. Om te weten welke dingen prioriteit verdienen, zou je in jezelf moeten kijken en moeten ontdekken wat werkelijk belangrijk is voor jou.

Dit hoeven helemaal geen grote doelen te zijn, maar we moeten allemaal prioriteit geven aan de dingen die werkelijk belangrijk voor ons zijn als we vooruit willen komen, productief willen zijn in ons professionele en persoonlijke leven en om altijd onszelf te kunnen zijn.

Uit Raam Staren

Richt je op de dingen die je graag doet

Het is geen goed idee om van je werk of dingen die je niet echt bevredigen je enige prioriteit te maken, omdat je lichamelijke en emotionele gezondheid hierdoor op de lange termijn ernstige schade kan oplopen. Je zou altijd tijd moeten vrijmaken voor jezelf, voor de activiteiten die je leuk vindt, zelfs al zijn dit slechts kleine dingen zoals lezen in je favoriete stoel of elke dag tien minuten mediteren.

Sommige mensen zijn dusdanig gedreven om te werken dat ze aan het einde van de dag niet eens meer weten waar de uitknop zit, waarbij ze zichzelf volledig vergeten. Zelfs als je je baan leuk vindt, is het nodig om op zoek te gaan naar activiteiten buiten werk die jou ook gelukkig maken, activiteiten die je soms zelfs liever doet dan naar je werk gaan.

Denk na over wat echt belangrijk voor je is

Ondergedompeld zijn in activiteiten die geen enkele waarde toevoegen, die altijd gewoon maar doorgaan, kan ervoor zorgen dat je vergeet wat belangrijk is. En geleidelijk zul je je evenwicht verliezen, iets wat ontzettend moeilijk te herstellen is.

Wanneer we anderen helpen, voelen we ons meestal beter, maar we zouden niet moeten vergeten dat ook wij soms hulp nodig hebben. Onze behoeften kunnen worden bedolven door alle drukte en de stress en als we ze geen aandacht geven, kunnen ze ons uiteindelijk overweldigen.

Maak een lijst van dingen die je leuk vindt

Wanneer we een lijstje maken van onze prioriteiten, zijn we vaak geneigd om ons werk op de eerste plaats te zetten, of iets anders waarvan we weten dat we het moeten doen zelfs al vinden we het niet leuk. Dit is een ernstige vergissing. Om prioriteiten te leren stellen, is datgene waarvan we werkelijk genieten het eerste waar we aan moeten denken.

Je zou een lijstje kunnen maken van activiteiten die je nog nooit hebt uitgeprobeerd, plaatsen die je nog wil bezoeken of manieren waarop je eigenlijk ontzettend graag je dagen zou willen doorbrengen. Natuurlijk moeten we allemaal werken om te kunnen overleven, maar om van je werk je prioriteit te kunnen maken, zou je er werkelijk gepassioneerd over moeten zijn.

Lezen

Maak jezelf tot prioriteit

We hebben het geluk dat we kunnen kiezen. Jouw leven kan eruitzien hoe jij dit zelf wilt. Je kunt kiezen voor geluk, maar om het te kunnen vinden, zul je het gevoel moeten hebben alsof je op één lijn zit met jouw werkelijkheid. Het is zo simpel als jezelf realiseren dat je iets aan het doen bent waardoor je al je besef van tijd verliest, omdat het zo goed voelt en je zo verwikkeld bent in de activiteit dat je je er emotioneel mee kunt identificeren.

Wat er werkelijk toe doet als het aankomt op prioriteiten stellen, is dat je rekening houdt met jezelf. Je moet zorgvuldig nadenken over wat werkelijk belangrijk voor je is. Leef je vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je weer naar bed gaat volledig volgens je eigen waarden en doelstellingen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.