Lezen geeft mijn bestaan betekenis

Lezen geeft mijn bestaan betekenis

Laatste update: 14 december, 2016

Ik ben vele dingen, ik ben iemand die leert om nederig te zijn in het leven, waardoor ik mezelf elke dag opnieuw verrijk. Ik ben ook degene die zich begeeft op de moeilijke weg die het bestaan genoemd wordt, waarbij ik probeer te leren van mijn fouten, mijn overwinningen…

Ik omring mezelf met mijn mensen, ik waardeer het hier en nu, ik gun mezelf dingen, geef toe aan mijn grillen en omhels mijn realiteit met al mijn kracht, terwijl ik mezelf tegelijkertijd laat bekoren door de avondjes met mijn boeken zodat ik in andere levens kan duiken, mezelf in anderen kan verplaatsen. Omdat ook boeken deel uitmaken van mijn bestaan.

Lezen is een vorm van geluk dat binnen het bereik ligt van eenieder met een open geest, eenieder die in staat is zich te ontdoen van zijn dagelijkse zorgen om door de sluis van kennis te gaan, van passie, van verrukking en de meest verheven mysteries van allemaal.

Mensen die van lezen houden zijn dol op de geur van boeken en mensen die dol zijn op lezen zijn altijd enigszins verdrietig als die laatste pagina daar is. Maar dit verdriet is niet blijvend, want voor elke uitgelezen roman wachten er duizenden werelden op ons in de miljoenen bladzijdes in de wereld.

Je bent je ervaringen en alles wat je leest

Lezen

Heb je hier wel eens aan getwijfeld? Als de gretige lezer die jij ongetwijfeld bent, zou je moeten weten dat jouw identiteit, jouw persoonlijkheid en jouw redenen om te bestaan gevormd worden door al jouw ervaringen. De uren die je lezend doorbracht, hebben jou eveneens gevormd tot de authentieke persoon die jij vandaag bent.

Lezen is als een herenhuis met meerdere vensters. Zij die nieuwsgierig zijn en naar buiten durven te hangen zullen levenslessen ontvangen die geen sporen van pijn, maar voetafdrukken van kennis achterlaten.

Als er iets is dat we eveneens duidelijk in gedachten moeten houden, dan is het de manier waarop we tot het lezen van boeken komen. Misschien wekte het je interesse omdat je er thuis mee werd omringd, omdat je het leerde van je ouders. Het is ook mogelijk dat die ene bepaalde titel jou voor altijd drogeerde en de deuren opende naar het onmiskenbare plezier dat lezen is.

Het is zelfs heel gebruikelijk dat die eerste kinderboeken een speciaal plekje in onze herinneringen veroveren. Onvergetelijke ontdekkingen die deel uitmaken van wie wij zijn. We weten dat we van lezen houden, dat ons huis al bijna te klein begint te worden voor die stapels boeken, maar… Heb je weleens stilgestaan bij alles wat boeken voor jou betekenen?

  • Lezen is een vorm van dagelijkse vrijheid die ons een toevluchtsoord biedt weg van alle stress en zorgen.
  • Lezen is een zeer effectieve manier om een cognitieve reserve op te bouwen. Morgen zullen we een brein hebben vol met meerdere verbindingen die net zo sterk zijn als onze sterkste spieren, in staat om de impact van mogelijke dementie te verminderen.
  • Het genot van het lezen is de beste erfenis die wij onze kinderen kunnen nalaten.
  • Boeken maken ons aan het huilen, aan het lachen en vullen ons zelfs met het genot van angst… We waarderen al deze intense emoties echter omdat ze ook een manier van leven omvatten. Ze zijn deel van ons bestaan.
  • Velen denken dat degenen die hun dag lezend doorbrengen de werkelijkheid ontvluchten. Dit is niet waar. Mensen die niet lezen zijn slaaf van hun eigen beperkingen.
Lezen en Fantaseren

Lezen is een uitstekende dagelijkse therapie

We voelen ons allemaal leeg, we maken allemaal moeilijke tijden mee en we ervaren allemaal die existentiële twijfels die we niet altijd kunnen oplossen, ook niet met de hulp van de mensen om ons heen. Boeken kunnen antwoord bieden op die vele vragen die we onszelf stellen en dienen als ons eigen authentieke therapeutische gereedschap.

Als je twijfels ervaart, als je kennis wilt vergaren, beperk jezelf dan niet tot het vinden van het antwoord in een enkel boek. Raadpleeg alle boeken die je binnen je bereik hebt en polijst je kritische bewustzijn. Soms bestaat er niet maar één enkele waarheid, maar zijn waarheden aanpasbaar aan wat we op een bepaald moment nodig hebben.

Lezen is een manier om onszelf in twijfel te trekken. In de schoenen van een ander staan kan ons soms helpen om na te denken over situaties, opmerkingen en houdingen.

Het leven biedt ons ervaringen en lessen, maar boeken zijn de dagelijkse opslagplaatsen van kennis waar we informatie, gegevens en vooral emoties bij elkaar kunnen sprokkelen.

Alle emoties die we ervaren in de pagina’s van een boek zijn een afdruk op onze hersenen die in staat is om voor altijd te blijven. Ze onderwijzen ons, bewegen ons en dwingen ons soms om de realiteit eens met andere ogen te bekijken.

Lezen is ook een uitnodiging tot leven. En daarin ligt een belangrijke therapeutische waarde. Het kan ons uit ons dagelijkse verdriet sleuren door ons nieuwsgierig te maken naar dingen waar we nooit eerder over hadden nagedacht.

Boeken helpen kinderen om volwassen te worden en volwassenen om weer kind te zijn. Ze zijn de sleutel die te allen tijde de deur naar onze privéwereld kan openen, ze zijn onze vrienden op het nachtkastje en de ideale metgezel voor nachten vol kwelling.

Lezend Kind

Lezen opent je ogen, schakelt je gedachten in en laat je hart vibreren. Het is de meest nobele nalatenschap die de mensheid gecreëerd heeft. Het is een opwindend avontuur dat geen einde kent.

–Afbeeldingen met dank aan Jonathan Bean, Vittorio Giardino–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.