Muziek in kledingwinkels, hoe beïnvloedt dit ons?

Hoe beïnvloedt muziek ons in kledingwinkels? Wat heeft dit allemaal te maken met sensorische neuromarketing? Kan muziek ons meer geld laten uitgeven? Ontdek het hier!
Muziek in kledingwinkels, hoe beïnvloedt dit ons?

Laatste update: 26 maart, 2021

Ben je ooit wel eens een kledingwinkel binnengelopen en had je het gevoel dat je midden in een nachtclub stond? Nou, je bent niet de enige. De muziek is meestal ritmisch, funky en luid. Maar waarom? Dit heeft te maken met sensorische neuromarketing. Hoe beïnvloedt muziek ons in kledingwinkels?

Zorgt muziek ervoor dat we meer kopen? Is het soort muziek gerelateerd? Wat voor soort muziek wordt er meestal gespeeld? Blijf lezen, want we zullen de mysteries van deze steeds vaker voorkomende praktijk bij modebedrijven, met name bij jeugdmode, ontrafelen.

Muziek in kledingwinkels beïnvloedt wat we kopen

Hoe beïnvloedt muziek ons in kledingwinkels?

Volgens Sánchez (2015) maakt muziek deel uit van alle elementen van de menselijke en sociale dimensie, soms zonder dat we het ons bewust zijn. De realiteit is dat muziek in winkels onze stemming beïnvloedt, wat op zijn beurt de aankoopbeslissingen beïnvloedt.

Bedrijven vertrouwen daarom steeds meer op sensorische marketing (of sensorische neuromarketing). Dit is marketing die onze zintuigen rechtstreeks beïnvloedt en de kooplust stimuleert. Binnen deze vorm van marketing vinden we technieken die gericht zijn op het stimuleren van ons gehoor, in dit geval met behulp van muziek.

Wat duidelijk is, is dat muziek in winkels meestal niet willekeurig wordt gekozen. Dit komt omdat het soort muziek (bijvoorbeeld snelle muziek) koopimpulsiviteit stimuleert.

Maar hoe beïnvloedt muziek ons eigenlijk in kledingwinkels? Het doet dit door onze zelfbeheersing te beperken, onze emoties en gemoedstoestand te beïnvloeden en ons impulsief te laten kopen.

Alleen luide muziek?

Harde, levendige muziek is niet het enige type muziek dat in kledingwinkels wordt afgespeeld. Afhankelijk van de doelgroep zal het soort muziek dat in de winkel overheerst, verschillen.

Dat is de reden waarom ze de neiging hebben om luide, opwindende muziek te gebruiken in winkels die zich richten op het jongere publiek. Als ze zich daarentegen richten op oudere generaties, zullen ze kiezen voor meer ontspannende, rustige muziek, die een staat van rust en ontspanning creëert.

Het is dus logisch dat alles afhangt van het type klant, het type kleding, enzovoort. Wat we hiermee bedoelen is dat de winkel zich aanpast aan de klant om zo de verkoop te stimuleren.

Wie muziek hoort, voelt dat zijn stilte onmiddellijk bevolkt wordt.

-Robert Browning-

Verzadiging van de zintuigen

Harde muziek overbelast onze zintuigen en laat ons minder nadenken bij het nemen van beslissingen (in dit geval kopen). Harde, snelle muziek kan ons impulsiever maken als het om kopen gaat.

Omdat onze zintuigen meer worden overbelast, hebben we niet zoveel ruimte om te overwegen of na te denken. Ons cognitieve aandachtsysteem is verzadigd en er is geen ruimte voor iets anders.

Vooral in kledingwinkels is de muziek vaak vooral gericht op jongeren, die over het algemeen impulsiever zijn dan ouderen. Daarom zal muziek bij iemand die al impulsief is, nog meer invloed hebben op zijn beslissing om dwangmatig te kopen. Muziek beïnvloedt elke persoon anders, hoewel er altijd een grote overeenkomst is in de effecten ervan.

Stimulatie van genot door muziek in kledingwinkels

Naast het stimuleren van koopimpulsiviteit, bevordert muziek ook een aangename zintuiglijke ervaring in een winkel. Als gevolg hiervan voelen we ons goed in de winkel en zullen we er waarschijnlijk meer tijd in doorbrengen, wat op zijn beurt de kans vergroot dat we iets kopen.

Muziek in winkels kan ons humeur verbeteren, zorgen wegnemen en ons aanmoedigen om iets te kopen (en meer te kopen). Daarnaast associëren we de kledingwinkel (of een ander type winkel) onbewust met een positieve beleving. Het goede humeur dat het bij ons oproept, maakt ons loyaler als klanten en we hebben de neiging om terug te komen.

Het soort muziek hangt af van de doelgroep

Sensorische neuromarketing: kunst of manipulatie?

Nu hebben we dus gezien hoe het soort muziek het gedrag bij het kopen beïnvloedt. Misschien gaan we ontmoedigd, besluiteloos of afgeleid een winkel binnen. Dan kan de muziek ons helpen om contact te maken met een emotie, een impulsieve reactie of met een ‘behoefte’ om iets te kopen. Als gevolg hiervan nemen we de beslissing om te kopen.

Dit is waar het bij sensorische marketing allemaal om draait. Het is een wetenschap die de kennis van de neurobiologie van de zintuigen bestudeert, voedt en toepast. Daartoe onderzoekt het de zintuiglijke waarneming nauwkeurig en analyseert het hoe de prikkeling van de zintuigen aankoopbeslissingen beïnvloedt.

Het feit is dat we worden ‘gemanipuleerd’. Er is niets illegaals aan wat ze doen, maar als we ons bewust zijn van de strategieën die ze gebruiken, zouden we voorzichtiger kunnen zijn bij het kopen van dingen die we niet nodig hebben.

Met andere woorden, we moeten leren om meer verantwoordelijk te zijn bij onze aankopen. Is het kunst of manipulatie? Hoe ver liggen de grenzen van marketing? Hoe dan ook, de kracht ervan is onbetwistbaar.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chebat, J.C. y Michon, R. (2003). Impact of ambient odors on mall shoppers emotions, cognition, and spending, a test of competitive causal theories. Journal of Business Research, 56: 529-539
  • Morena, A. (2016). Neuromarketing y nuevas estrategias de la mercadotecnia: análisis de la eficiencia publicitaria en la diferenciación de género y la influencia del marketing sensorial y experiencial en la decisión de compra. Universidad Complutense de Madrid.
  • Valencia, J.P. (2016). Influencia de la música publicitaria en la experiencia de compra. Trabajo de grado de pregrado (Publicista). Universidad Católica de Manizales, Facultad de Ciencias Sociales, Humanidades y Teología.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.