Ik werd ontslagen omdat ik een depressie had

Velen vertellen me dat ik mijn baas voor de rechter kan dagen omdat hij me tijdens mijn afwezigheid wegens depressie heeft ontslagen. De waarheid is echter dat ik niet de moed heb om dat proces te doorlopen, noch om terug te keren naar die werkomgeving. Dit is mijn verhaal.
Ik werd ontslagen omdat ik een depressie had

Laatste update: 13 februari, 2023

Drie jaar geleden zag mijn leven er heel anders uit. Elke ochtend om acht uur nam ik de auto om naar mijn werk te gaan voor een personeelsbedrijf. Elke avond, om half zes, klokte ik af en ging naar huis. De eerste twee jaar waren prima. Ik vond mijn werk leuk en voelde me echt gemotiveerd. De laatste tien maanden wilde ik echter gewoon verdwijnen omdat ik een depressie had.

Een keer heb ik dat zelfs gedaan. Na een nogal verhitte ruzie met enkele collega’s stapte ik in mijn auto en begon doelloos te rijden. Na een uur stopte ik bij een tankstation. Ik wist niet eens waar ik was. In feite was ik naar een andere provincie gereden. Ik moest mijn partner bellen om me op te halen, want ik voelde me niet in staat om weer achter het stuur te kruipen.

Na dat incident droeg mijn dokter me over aan een psychiater. Hij vertelde me dat ik een dissociatieve episode (Engelse link) had meegemaakt en aan angst en depressie leed. Hij gaf me medicijnen en raadde me aan verlof te nemen van mijn werk, maar dat deed ik niet. Het was zelfbevraging die me tegenhield. Het was echter duidelijk dat het niet lang zou duren voordat ik volledig zou instorten.

Ik kreeg te maken met pesterijen op de werkplek door mijn collega’s. Dit wekte het trauma op dat ik in mijn jeugd had opgelopen door de mishandeling van mijn vader.

Meisje in therapie
Psychologische therapie is essentieel voor zowel de aanpak van depressies als de gevolgen van oneerlijk ontslag.

Ik werd ontslagen omdat ik een depressie had

Ik weet dat mijn verhaal niet ongewoon is en dat veel mensen soortgelijke ervaringen zullen hebben gehad. Misschien vind ik het daarom zo belangrijk om erover te praten, omdat het anderen kan helpen zich minder alleen en meer begrepen te voelen. Het is drie jaar geleden sinds mijn ervaring, en pas nu voel ik me in staat om het te benaderen en er in detail over te praten.

Ik werkte op de HR-afdeling van een groot bedrijf. De baan was stressvol, maar ik werkte er al bijna acht jaar, en ik begreep de dynamiek en wat er van me verlangd werd. Ik was verantwoordelijk voor de werving van personeel, hun opleiding, de salarisadministratie, enz.

Ik was goed in mijn werk. Met interne geschillen en pesterijen tussen collega’s ging ik echter niet zo goed om. Ik kan niet echt zeggen waarom het pesten begon.

Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat ik een collega tijdens een selectieprocedure wees op racistisch en ontmenselijkend gedrag. Daarna werd ik niet alleen hun vijand, maar ze mobiliseerden ook andere collega’s van de afdeling tegen mij. Daar begonnen mijn problemen pas echt.

Op een keer, toen ik met medisch verlof was, zagen mijn collega’s me boodschappen doen. Ze klaagden dat als ik in orde was om het huis te verlaten en te gaan winkelen, het duidelijk was dat ik in orde was en dat mijn toestand een farce was.

Steun vragen en de pesterijen melden hielpen niet

Toen de pesterijen en het pesten begonnen, meldde ik het bij de bedrijfsgeneeskundige dienst. Mijn klachten vielen echter in dovemansoren omdat de bedrijfsgezondheidsdienst was opgenomen in de HR-afdeling en werd geleid door een van die collega’s die mij negeerde en afwees.

Ik sprak met de directeur en mijn manager. Ze vroegen me om een rapport op te stellen, maar dat liep uiteraard op niets uit. Het was op dat moment dat de angst toesloeg, samen met slapeloze nachten, hyperwaakzaamheid en paniek. Elke ochtend, als ik naar mijn werk moest, moest ik overgeven en kon ik niet anders dan te laat komen.

De herinnering aan vroegere trauma’s

Heb je ooit over een bevroren meer gelopen en het ijs onder je voeten voelen kraken? Zo voelde ik me ook. Ik had het gevoel dat elk moment alles onder me zou instorten en dat ik uiteindelijk zou verdrinken. In feite deed deze pestsituatie me wakker worden aan die kindertijd waarin mijn vader me bekritiseerde, tegen me schreeuwde en fysiek mishandelde.

Die ervaring duurde tot ik 5 jaar oud was, toen mijn moeder van hem scheidde en we bij mijn grootmoeder gingen wonen. Ik dacht dat ik de ervaring vergeten was, dat het genezen was en ik het helemaal te boven was gekomen. Het was er echter nog steeds, als een slecht gesloten en nog steeds pijnlijk litteken.

Zonder echt te weten waarom begon ik flashbacks uit mijn verleden te ervaren. De stress werd overweldigend. Op een dag moest ik zelfs naar de eerste hulp omdat ik dacht dat ik een hartaanval kreeg. Maar het was een angstaanval, de eerste van vele.

Tussendoor had ik de dissociatieve ervaring tijdens het autorijden. Toen, vlak voor Pasen, maakte een collega een beweging om mijn borsten aan te raken. De anderen stonden erbij om foto’s te maken en te lachen. Een dag later vroeg ik ziekteverlof aan.

Intimidatiesituaties in werkomgevingen moeten beter worden aangepakt. Het hebben van gespecialiseerde afdelingen in bedrijven zou kunnen helpen deze verwoestende ervaringen te voorkomen en aan te pakken.

Ze geloofden me niet

Geestesziekten zijn niet zichtbaar. Ze zijn niet zichtbaar op een röntgenfoto of een bloedtest. Het probleem met een depressie is dat niemand weet wanneer de lijder zich klaar voelt om weer aan het werk te gaan. In mijn geval werd ik opgejaagd. Mijn baas stuurde me twee weken later een bericht waarin stond op welke dag ik terug moest komen, en begon me taken toe te wijzen.

Op een keer kwam ik een collega tegen in de supermarkt. Later bleek dat ik daardoor het onderwerp werd van een gesprek in de besloten WhatsApp-groep van de HR-afdeling. Ze hadden me geblokkeerd, maar een andere collega die ik ontmoette vertelde me wat ze hadden gezegd.

“Als ze boodschappen gaat doen en de auto neemt, is het duidelijk dat ze uit bed kan komen en dat het goed met haar gaat. Ze wil gewoon haar ziektegeld innen voor niets doen.”

De maatschappij blijft denken dat het hebben van een depressie betekent dat je niet uit bed kunt komen en de hele dag in het donker blijft zitten, zonder te bewegen. Ze beseffen niet dat psychische nood je er niet van weerhoudt te bewegen, je aan te kleden, te eten of zelfs te lachen. Maar deze dingen doen betekent niet dat je in orde bent.

Depressieve vrouw
Ik weet dat mijn ontslag wegens depressie oneerlijk was, maar ik heb niet de moed of de kracht om een juridische strijd te beginnen.

Mijn ontslag was zowel een onrecht als een opluchting

Twee maanden na mijn verlof wegens depressie werd ik ontslagen. Als reden werd niet mijn tijdelijke arbeidsongeschiktheid opgegeven. Dat zou duidelijk volkomen ongepast zijn geweest.

In feite was de rechtvaardiging die het bedrijf gaf mijn slechte prestaties. Ik was consequent te laat, ik haalde mijn doelstellingen niet, ik wist niet hoe ik een team moest vormen met mijn collega’s, en ik was permanent afgeleid.

Tot overmaat van ramp werd het ontslag bijna een disciplinaire maatregel. Ze gaven mij de schuld van mijn gedrag voorafgaand aan mijn verlof, alsof het vrijwillig gedrag was en niet het gevolg van mijn eigen geestelijke gezondheidsprobleem en vooral van de pesterijen.

Nadat ik het nieuws had ontvangen, dacht mijn partner erover om met de vakbond te gaan praten om juridische steun te vragen. Hij stond erop dat ik de situatie aan de kaak zou stellen, om gerechtigheid zou vragen en weer in dienst zou worden genomen.

Het laatste wat ik echter wilde was weer bij dat bedrijf gaan werken. In feite was mijn ontslag een opluchting. Bovendien had ik geen kracht of zin om een juridisch geschil te beginnen.

Op dat moment liet mijn geest dat eenvoudigweg niet toe. Door het hebben van een depressie ben je inderdaad niet in staat om te reageren. Toen ik echter hersteld was, een jaar later, wilde ik verder.

Het enige wat ik nu wil is dat er in elk bedrijf en elke werkomgeving onafhankelijke afdelingen komen, waar werknemers terecht kunnen in gevallen van intimidatie. Er moeten ook gespecialiseerde ruimtes komen voor psychologische gezondheid. Anders zullen ervaringen als de mijne zich elke dag herhalen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.