Hoe spreek je je uit tegen pesten?

Als een school de veiligheid van zijn studenten niet garandeert, is het belangrijk om van je te laten horen. Scholen moeten veilige omgevingen zijn voor alle studenten en de samenleving moet ze verantwoordelijk houden.
Hoe spreek je je uit tegen pesten?

Laatste update: 28 november, 2021

Weten hoe je je moet uitspreken tegen pesten of hoe je een officiële klacht in moet dienen tegen een onderwijsinstelling is cruciaal om een einde te maken aan het probleem. Pesten is namelijk een ernstig probleem dat studenten op scholen over de hele wereld treft.

Gelukkig heeft de samenleving als geheel de inspanningen opgevoerd om pesten te stoppen, vooral in de afgelopen jaren. Tegenwoordig zijn er stappen die je kunt nemen om kinderen en tieners te helpen beschermen. De meeste scholen hebben ook protocollen voor het omgaan met pesten.

Het is belangrijk om het probleem snel en effectief aan te pakken. Anders kunnen slachtoffers ernstige fysieke en psychische schade oplopen. In de ernstigste gevallen kan pesten ook leiden tot zelfmoord. Het is dus belangrijk om te onthouden dat dit soort gedrag verstrekkende gevolgen kan hebben. De directe slachtoffers zijn nooit de enigen die getroffen worden.

Wanneer niemand zich uitspreekt tegen pesten, raken de pestkoppen gewend aan gewelddadig handelen. Verschillende onderzoeken toonden aan dat als niemand het slechte gedrag van de pestkoppen stopt of verandert, ze gewelddadige volwassenen worden (Olweus, 2011; Temcheff, Serbin, 2008).

Jongetje zit alleen in de speeltuin

Spreek je uit tegen pesten

Tegenwoordig zijn er wetten die scholen verantwoordelijk houden voor het niet beschermen van hun studenten tegen (emotionele) schade zoals pesten. Daarom is de eerste stap om zich tegen pesten uit te spreken te eisen dat scholen maatregelen nemen om kinderen te beschermen en pestkoppen te disciplineren.

Deze stap is erg belangrijk. Als de school niet de juiste maatregelen neemt om zijn studenten te beschermen, kun je namelijk een juridische klacht indienen. Het waarborgen van de bescherming van de minderjarigen is de verantwoordelijkheid van de school. Scholen moeten tenslotte een veilige plek zijn voor alle kinderen.

Er zijn al enkele uitspraken geweest waarbij scholen die kinderen niet beschermden tegen pesten verplicht waren om een geldelijke vergoeding te geven. Een van de belangrijkste zaken was die van mei 2012, waarin een rechter eiste dat een school in Alcorcón, Spanje, €32.000 te betalen aan een gezin van een kind dat gepest werd.

Als een school niet de juiste maatregelen neemt om leerlingen te beschermen, of als wat ze doen niet genoeg is, is het belangrijk de school te melden bij de educatieve afdeling die hier over gaat.

Wat gebeurt er daarna?

Als de situatie in handen van de Onderwijsraad komt, zal het bewijsmateriaal zorgvuldig bekeken worden. Als ze zien dat er bewijs is voor pesten, komen ze tussenbeide om een oplossing te vinden. In de meest ernstige gevallen, waarin een feitelijk misdrijf is gepleegd, zal het gerechtshof erbij betrokken worden.

Pesten omvat vaak crimineel gedrag, zoals bedreigingen of fysieke agressie. Als een kind het slachtoffer is van dit soort misdaad en de bovengenoemde protocollen het probleem niet oplossen, kun je rechtstreeks gebruik maken van het strafrechtelijke systeem.

Afhankelijk van de ernst van de misdaad kan de pestkop in een jeugdinrichting of een soort reclasseringsprogramma worden geplaatst. Vrijwilligerswerk en voorwaardelijke straf zijn ook mogelijke gevolgen, evenals het moeten compenseren van het slachtoffer en zijn familie.

Meestal is degene die pest verantwoordelijk voor het betalen van een boete. Als de pestkop minderjarig is, moeten zijn ouders of verzorgers dit betalen. Als echter blijkt dat de school ook nalatig wordt bevonden, kan deze ook een boete opgelegd worden, om het slachtoffer te compenseren.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te onthouden dat het echte doel is dat het pesten stopt. Het kind in kwestie moet zich veilig voelen op school en vrij van bedreigingen of agressie.

Je uitspreken tegen pesten is heel belangrijk

Wat kun je thuis doen?

Een gepest kind moet zich volledig gesteund voelen door zijn familie. Het kind moet ook zijn familie en andere betrokken volwassenen volledig kunnen vertrouwen. Deze twee factoren zijn cruciaal om het probleem op te kunnen lossen. Kinderen spreken meestal duidelijk en eerlijk als ze zich veilig voelen, dus het is heel belangrijk dat het gezin luistert.

Laat ook niet blijken als je twijfelt over wat je kind je vertelt. Wees kalm en ga voorzichtig te werk. Pesten kan ernstige gevolgen hebben. Een veelvoorkomend gevolg is dat het het zelfbeeld van de leerling negatief beïnvloedt. Het kan ook leiden tot posttraumatische stressstoornis, depressie, en in ernstige gevallen, zelfverminking.

Als gevolg hiervan hebben slachtoffers van pesten mogelijk de hulp van een specialist nodig om er overheen te komen. Ze doen het vaak slecht op school, zijn bang om naar school te gaan of leiden aan een depressie. Als jouw kind of een kind dat je kent een van deze symptomen vertoont, is het belangrijk dat hij of zij professionele hulp krijgt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.