Waarom toont je partner je geen genegenheid?

Koudheid en gebrek aan emotionele verbondenheid bij een partner kunnen te wijten zijn aan hun eigen persoonlijke omstandigheden of aan de relatie zelf. We bespreken de redenen waarom je het gevoel kunt hebben dat je partner je geen affectie toont en hoe je het probleem kunt aanpakken.
Waarom toont je partner je geen genegenheid?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Wil een relatie succesvol zijn, dan moeten de partners niet alleen van elkaar houden, maar zij moeten die liefde ook aan elkaar overbrengen. Of, op zijn minst, moeten ze voelen dat er van hen gehouden wordt. Dat lukt niet als je partner geen genegenheid betoont.

Er zijn mensen die beweren dat ze hun partner aanbidden en zich uiterst gelukkig en tevreden voelen met hun relatie. Maar in werkelijkheid voelt hun partner niet hetzelfde. In feite voelen ze zich niet gesteund of gewaardeerd. Als je denkt dat je partner je geen genegenheid toont, is het belangrijk dat je eens goed kijkt naar wat er in jullie relatie gebeurt.

Dit is een complexe situatie die door veel variabelen wordt beïnvloed. Het is heel gewoon om te denken dat je liefde voorbij is, dat je iets verkeerd hebt gedaan, of dat je partner iemand anders heeft gevonden. Het kan echter ook een communicatieprobleem zijn of een persoonlijke situatie die jullie relatie verstoort. Hier zijn enkele redenen waarom dit zou kunnen gebeuren.

Waarom toont je partner je geen genegenheid?

Er zijn veel redenen waarom je het gevoel kunt hebben dat je partner je geen genegenheid toont. Misschien mis je meer lichamelijk contact, een grotere betrokkenheid, of een lievere en meer empathische houding van hem of haar.

In werkelijkheid hebben we allemaal verschillende verwachtingen, vandaar dat onze perceptie ook varieert. Maar je gevoel heeft waarschijnlijk te maken met een van de volgende redenen.

Trieste vrouw
Achter een gebrek aan genegenheid zit vaak ineffectieve communicatie.

1. Jullie taal van liefde is niet dezelfde

Dit is een belangrijk punt dat je jezelf altijd moet afvragen voordat je het ergste gaat denken. Het is een feit dat we allemaal verschillende manieren hebben om genegenheid te uiten. Daarom komt jouw manier misschien niet overeen met die van je partner.

Er zijn bijvoorbeeld mensen die voortdurend knuffels en kussen aanbieden en nodig hebben, terwijl anderen meer tevreden zijn met het gezelschap van hun partner en gedeelde quality time. Op dezelfde manier zijn cadeaus voor sommige mensen synoniem aan genegenheid, terwijl het voor anderen de kleine gebaren en dagelijkse daden van vriendelijkheid zijn die hun partner uitvoert.

Als je het gevoel hebt dat je partner geen genegenheid voor je toont, dan doet hij het misschien in een andere taal dan jij. Dus, leren om je eigen manier van liefde tonen te identificeren en te waarderen zal nuttig voor je zijn.

2. Hechtings- en hechtingsstijlen

De vorm en mate waarin je genegenheid toont hangt voor een groot deel af van je ervaringen in het verleden, met je ouders, vrienden, partners en vorige partners. Inderdaad, al je doorleefde ervaringen vormen je. Niettemin is de hechtingsband die je in je kindertijd tot stand brengt en die je in volwassen relaties herhaalt en bestendigt, bijzonder cruciaal.

Als je partner een vermijdende hechtingsstijl vertoont, zal hij of zij het waarschijnlijk moeilijk hebben om zijn of haar genegenheid openlijk te uiten en kan hij of zij soms teruggetrokken en koud zijn. Dit komt door de angst om kwetsbaar en emotioneel afhankelijk te zijn van een ander mens. Dat betekent echter niet dat ze niet van je houden.

Je kunt ook moeilijkheden ondervinden als je zelf een angstige hechtingsstijl hebt. In dat geval is het waarschijnlijk dat je  voortdurend bevestiging nodig hebt van de genegenheid van je partner en dat je de neiging hebt om je onzeker te voelen bij elke kleine verandering in hun houding.

Als dit het geval is, is het misschien niet zo dat hij of zij je geen genegenheid toont, maar je  onzekerheid geeft je het gevoel dat het nooit genoeg is.

3. Doelstellingen en verwachtingen

Het beheren van realistische en bijgestelde verwachtingen in je relatie is essentieel om leed en frustratie te voorkomen. Als je het gevoel hebt dat je partner niet van je houdt, kan dat komen omdat geen van jullie beiden vanaf het begin duidelijk heeft gemaakt wat jullie van jullie relatie verwachtten.

Misschien is een van jullie meer betrokken dan de ander, of is hij of zij op zoek naar meer commitment. Het kan ook zijn dat de ander bepaalde stappen in de relatie moet nemen maar dit niet wil.

Dit betekent niet dat je partner niet van je houdt. Het beduidt eerder dat hij of zij een ander ritme volgt en een andere perceptie en projectie heeft van jullie relatie. Het verduidelijken van jullie individuele en gemeenschappelijke doelstellingen is dus belangrijk om misverstanden te voorkomen.

4. Stress en persoonlijke omstandigheden

Je bent ook maar een mens. Het is onvermijdelijk dat wat er met je gebeurt op bepaalde gebieden van je leven, uiteindelijk zijn weerslag zal hebben op de mensen om je heen. Als je bijvoorbeeld werkstress ervaart, gezinsproblemen of moeilijkheden van welke aard dan ook op persoonlijk vlak, zal je relatie met je partner er waarschijnlijk onder lijden.

Dit geldt vooral als je partner een persoon is die niet communiceert. In plaats van zijn zorgen met jou te delen, isoleert hij zich en sluit hij zich af. Dit gebrek aan communicatie kan ertoe leiden dat je denkt dat hun verandering in stemming te wijten is aan een gebrek aan liefde. Of dat er een probleem speelt in jullie relatie, terwijl dat in feite niet het geval is.

5. Moeilijkheden in de relatie

Het kan niet worden genegeerd dat, soms, wanneer je partner je geen genegenheid toont, dit komt omdat hij of zij er echt geen zin meer in heeft. Inderdaad, routine, dagelijkse verplichtingen en het verstrijken van de jaren kunnen er vaak voor zorgen dat een relatie verslechtert.

In feite kunnen ze ervoor zorgen dat partners de relatie als vanzelfsprekend gaan beschouwen en er niet meer aan werken. Het gevolg is dat de liefdesvlam dooft en medeplichtigheid omslaat in emotionele afstand.

In zo’n situatie zal er natuurlijk minder genegenheid worden getoond. Het kan echter het signaal zijn dat aangeeft dat de relatie moet worden herwerkt, niet noodzakelijk dat ze moet eindigen.

6. Gebrek aan assertiviteit

Tot slot is het mogelijk dat een gebrek aan genegenheid het gevolg is van een onuitgesproken verlangen om de relatie te beëindigen. Een relatie beëindigen is nooit gemakkelijk. Sommige mensen kiezen voor een passief-agressieve houding, zoals kilte en geleidelijke onverschilligheid.

Bijvoorbeeld uit angst voor conflicten, omdat ze de ander niet willen kwetsen. Of omdat ze niet eens het juiste moment vinden om het te vertellen. In feite hopen ze dat de ander doorheeft wat er aan de hand is en de relatie voor hen zal beëindigen.

Boze vrouw
Proberen je partner te laten aanvoelen wat je voelt en wat je wilt, bemoeilijkt meestal het samenleven.

Neem de leiding

Zoals je ziet, kunnen de gevallen zeer uiteenlopend zijn en de oorzaken divers. Daarom is het niet mogelijk om voor alle situaties één geldige verklaring te geven. Maar wat de onderliggende reden ook is, het is belangrijk deze niet los te laten.

Je niet geliefd, ondergewaardeerd, afgewezen of onbegrepen voelen binnen een relatie is uiterst pijnlijk, uitputtend en schadelijk. Daarom is het essentieel om open en eerlijk met elkaar te communiceren. Stel de ongemakkelijke vragen.

Wees daarnaast bereid om naar de antwoorden te luisteren en veranderingen aan te brengen. Dergelijke veranderingen zullen zich zeker voordoen wanneer jullie beiden je houding aanpassen, onderhandelt en afspraken maakt, of misschien zelfs de relatie beëindigt.

Onnodig te zeggen dat het niet gemakkelijk is om dit proces uit te voeren. Daarom zou je ervoor kunnen kiezen om professionele hulp te zoeken. Dit kan een uitstekend alternatief zijn om je te helpen de situatie te analyseren en vervolgens in staat te zijn de juiste maatregelen te nemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chapman, G., & Campbell, R. (2016). The 5 Love Languages. The secret to love that lasts. Moody Publishers.
  • Feeney, J., & Noller, P. (2001). Apego adulto. Bilbao: Desclée de Brouwer.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.