Emotionele afstand in een relatie

Emotionele afstand in een relatie kan erg schadelijk zijn. Hier wordt uitgelegd wat het is en of er iets aan gedaan kan worden.
Emotionele afstand in een relatie

Laatste update: 06 november, 2021

Emotionele afstand in een relatie kan meer scheuren veroorzaken dan enig misverstand of welke discussie dan ook ooit kan. Inderdaad, wanneer intimiteit en nabijheid verloren gaan in je relatie, merk je dat je steeds dieper wegzinkt in het drijfzand van ellende. In feite kunnen maar weinig situaties meer verontrustend zijn.

Bovendien kan het je partner veel psychologische onrust bezorgen, vooral als hij of zij nog steeds van je houdt. Ze zullen echter waarschijnlijk niet al te verrast zijn. Ze hebben waarschijnlijk je geleidelijke gebrek aan interesse en emotionele afstand opgemerkt. Hoe de kleine dingen die vroeger zo bijzonder en betekenisvol waren, stilaan hun glans hebben verloren.

John Gottman is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Washington. Hij is een expert in relaties. Hij beweert dat stellen die emotionele gehechtheid behouden, elk meningsverschil, probleem of meningsverschil dat op hun pad kan komen, het hoofd kunnen bieden. Zodra deze gehechtheid er niet meer is, begint alles in te storten.

Emotionele afstand heeft altijd gevolgen. Bovendien moeten deze gevolgen altijd onder ogen worden gezien. Daarom helpt het om te begrijpen wat emotionele afstand inhoudt.

“Ik ben zo geïsoleerd dat ik de afstand tussen mij en mijn pak voel.”

-Fernando Pessoa-

Een man die er ongelukkig uitziet.

Tekenen en mogelijke oorzaken van emotionele afstand in een relatie

Als je een betekenisvolle relatie wilt opbouwen, of het nu met een familielid, vriend of partner is, dan weet je dat je aan de emotionele band tussen jullie moet werken. Het is bijna alsof je een toevluchtsoord bouwt voor jullie tweeën. Een toevluchtsoord voor twee mensen die elkaar kennen, respecteren en geïnteresseerd zijn en voor elkaar willen zorgen.

Het is niet altijd gemakkelijk om dit soort relaties te bereiken. Als het je lukt, ben je sterk genoeg om alles aan te kunnen dat op je pad komt.

Toch is het niet meer dan normaal om je zorgen te maken als je een conflict hebt met je partner. Omdat tegenstrijdige ideeën, ruzie en boos worden altijd een zekere mate van angst veroorzaken in elke relatie. Je zou zelfs kunnen denken dat ze een reden zijn om uit elkaar te gaan.

Als je echter een emotionele band hebt, zul je altijd in staat zijn om dingen tussen jullie op te lossen. In feite kunnen conflicten heel waardevol zijn.

Ze geven je de mogelijkheid om je verschillen te luchten, jezelf uit te leggen aan elkaar, je relatie te versterken en nuttige veranderingen aan te brengen. Dit is allemaal positief, omdat het je helpt bruggen te bouwen en je op elkaar te concentreren.

De kenmerken van emotionele afstand in een relatie

Aan de andere kant gebeurt soms het tegenovergestelde. In deze gevallen onthult het conflict een emotionele afstand in de relatie. Bovendien faalt de communicatie en is er geen emotionele band. Er is gewoon een totaal gebrek aan interesse. Hier zijn enkele kenmerken van deze situaties:

  • Je praat niet meer over gevoelens en emoties. In feite blijf je koste wat kost uit de buurt van deze onderwerpen en verzin je excuses om ze te vermijden omdat je ze zo ongemakkelijk vindt.
  • Er is een emotionele onbalans in investeringen. Je merkt dat je steeds verder weg van elkaar raakt. Het kan echter zijn dat je partner probeert de relatie overeind te houden.
  • Je gedeelde rituelen en gewoontes hebben geen betekenis meer. Die kleine dingen die zo belangrijk waren in jullie relatie, zoals samen in bad gaan, uren praten in bed, elkaar liefdevolle berichtjes sturen op het werk, etc. Ze zijn nu zinloos voor jou.
  • Je voelt geen interesse meer in je partner. Het maakt je niet uit wat ze denken of voelen. Je bent niet geïnteresseerd in hun mening of waar ze zich zorgen over maken. In feite is dit een van de meest pijnlijke tekenen van emotionele afstand in een relatie.
Een ongelukkig stel dat emotionele afstand toont

Wat gedaan kan worden?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor emotionele afstand. Veruit de meestvoorkomende oorzaak is dat je niet meer verliefd bent op je partner.

Je bent echter terughoudend om te vertellen dat je niet meer hetzelfde voelt vroeger. Desalniettemin, als er een andere reden is voor je emotionele afstand, kun je misschien stappen ondernemen om je relatie te herstellen.

  1. Op emoties gebaseerde relatietherapie kan heel nuttig zijn. Drs. James L. Furrow en Susan M. Johnson schreven over dit soort therapie.
  2. Het gaat om het werken aan je communicatieproblemen. Daarnaast verduidelijk je eventuele moeilijkheden die emotionele afstand tussen jullie creëren en doe je wat training in emotioneel management en expressie. Dit helpt je om je relatie om te zetten in een rijkere band waar je in staat bent om je problemen te begrijpen en aan te pakken.

Alle koppels zijn echter uniek. Soms kan de emotionele afstand niet worden overschreden. Vooral als de gevoelens van liefde verdwenen zijn. Als dit het geval is, moet je de pijn echt niet langer verlengen, omdat je alleen maar meer schade aanricht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Furrow, J. L., & Bradley, B. A. (2011). Emotionally focused couple therapy: Making the case for effective couple therapy. In The Emotionally Focused Casebook: New Directions in Treating Couples (pp. 3–29). Taylor and Francis. https://doi.org/10.4324/9780203818046

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.