Een emotionele band opbouwen met anderen: twee tips

Een emotionele band opbouwen met anderen: twee tips
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Interpersoonlijke relaties verrijken ons leven. Goed omgaan met anderen, zich belangrijk voelen en speciale relaties hebben, maakt ons bestaan ​​de moeite waard. Helaas worden we niet geboren met deze vaardigheid. In dit artikel vind je daarom enkele tips voor het opbouwen van een emotionele band met anderen.

We kunnen leren hoe we de relaties die we hebben met onze dierbaren kunnen koesteren. We kunnen allemaal charismatische mensen worden. Als je dit aspect van je leven wilt verbeteren, lees dan verder. Dit artikel is voor jou!

1. Bouw een emotionele band op met anderen door actief te luisteren

Een van de manieren om emotioneel contact te leggen met anderen is door te laten merken dat je naar ze luistert. Tijdens een gesprek is het vaak moeilijk om er met je volledige aandacht bij te blijven, er is ook zoveel afleiding! Misschien denk je ook na over wat je hierna gaat zeggen. Ken je dit?

Twee vriendinnen bouwen emotionele band op

Je onverdeelde aandacht geven aan de persoon met wie je praat, zal jullie sterk met elkaar verbinden. De beste manier om dit te doen is door te focussen op het huidige moment. Soms is het misschien moeilijk, maar het toepassen van technieken als mindfulness is een goed idee. Daarnaast zijn er verschillende dingen die je kunnen helpen:

  • Probeer om de ander niet te beoordelen.
  • Onderbreek de ander alleen wanneer het strikt noodzakelijk is. Als je de spreker in de rede valt, kan hij het gevoel hebben dat je niet geïnteresseerd bent in wat hij zegt. Wanneer je wel moet onderbreken, houd het dan kort.
  • In plaats van advies te geven, luister gewoon. Wanneer we advies geven, projecteren we vaak alleen maar onze overtuigingen op de andere persoon.

2. Verander je lichaamstaal

Sommige onderzoeken laten zien dat onze lichaamstaal 80% vertegenwoordigt van wat we overbrengen. Het is dus duidelijk dat het beheersen van non-verbale communicatie een van de beste manieren is om een emotionele band op te bouwen met anderen.

We zijn ons meestal niet bewust van onze lichaamsbewegingen als we praten. Onze aandacht is zo geconcentreerd op wat we zeggen dat we onze lichaamsbewegingen vergeten.

Door de volgende tips toe te passen kun je mogelijk een gedeelte van je aandacht naar je bewegingen sturen:

  • Ontspan. Als je gestrest lijkt, weet de spreker dat je je ongemakkelijk voelt. Je spiegelneuronen zullen een signaal afgeven dat er een dreigend gevaar is dat het moeilijker maakt om je emotioneel open te stellen.
  • Neem een open lichaamstaal aan. Als je je armen gekruist houdt of je rug naar de andere persoon keert, laat je zien dat je je niet op je gemak voelt bij hem. Als je de emotionele band tussen jullie wilt verbeteren, probeer dan een houding aan te nemen die laat zien dat je je op je gemak voelt.
  • Houd goed oogcontact. Onze ogen zijn de meest expressieve delen van ons lichaam. Goed oogcontact maken is erg belangrijk omdat het de andere persoon laat weten dat je geïnteresseerd bent. Kijk daarom 80% van de tijd de persoon in de ogen terwijl hij tegen je praat.
  • Creëer een verstandhouding. Zorgen voor een goede verstandhouding is een zeer nuttige techniek die je kan helpen een emotionele band op te bouwen met anderen. Het bestaat uit het op subtiele wijze imiteren van iemands lichaamstaal. Door dit te doen, krijgen de hersenen van de ander de boodschap dat hij veilig bij je is en dat hij je kan vertrouwen.
Twee collega's bouwen een emotionele band op

Deze twee tips voor het opbouwen van een emotionele band met anderen, kunnen je op weg helpen om je gespreksvaardigheden onder de knie te krijgen. Er zijn echter nog veel meer handige tips te vinden. Ga daarom op onderzoek uit en probeer vandaag nog een aantal nieuwe technieken uit! Wellicht ook interessant voor jou

Het geheim van goede communicatie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het geheim van goede communicatie

Goede communicatie is veel lastiger dan we doorgaans denken. Sterker nog, de meeste conflicten hebben hun oorsprong in gebrekkige communicatie.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.