Vijf kenmerken van charismatische personen

Vijf kenmerken van charismatische personen

Laatste update: 17 oktober, 2018

Je aanwezigheid, spraak en persoonlijkheid beïnvloeden de manier waarop mensen je zien. Sommigen van ons worden gezien als meer charismatisch en anderen als meer timide. Maar kunnen we onze persoonlijkheid vormgeven? Is het mogelijk om net als charismatische personen dat speciale magnetisme te krijgen?

Het antwoord is ja! Iedereen kan charisma ontwikkelen, als je er maar zelf in gelooft. Wil je weten hoe? Wij geven je enkele tips.

Charismatische personen stralen karakter, elegantie en harmonie uit

Bij het woord ‘charisma’ denken we waarschijnlijk al snel aan bepaalde bekende mensen. Mensen zoals Meryl Streep, Winston Churchill of Barack Obama. Wat hebben ze allemaal met elkaar gemeen?

Meryl Streep

Charismatische personen hebben het vermogen om onze aandacht te trekken en bewondering op te wekken. Iedereen lijkt wel in hun buurt te willen zijn. Ze hebben een uniek magnetisme dat anderen aantrekt, en een betoverend zelfvertrouwen. We willen urenlang met ze praten of gewoon van hun gezelschap genieten.

Het zijn mensen die naar een sociaal gebeuren komen en automatisch het middelpunt van de aandacht worden. Maar niet omdat ze zich uitsloven of gek doen, maar gewoon vanwege wie ze zijn. Wat maakt ze zo speciaal?

5 kenmerken van charismatische personen

Ze brengen vertrouwen over

Het eerste dat je moet doen is zorgen dat anderen weten dat ze op je kunnen rekenen. Als je met ze praat, houd dan het grootste deel van de tijd direct oogcontact. Doe het echter niet de hele tijd door, dit kan intimiderend en ontzettend ongemakkelijk zijn.

“De reden dat we succesvol zijn schat? Mijn algehele charisma natuurlijk.”

-Freddie Mercury-

Je gebaren moeten rust overbrengen. Je bewegingen moeten harmonieus zijn, zonder een greintje nervositeit of zorgen. Als een leider zijn geloofwaardigheid verliest, is het moeilijk voor hem om dit weer terug te winnen. Oefen toespraken of presentaties daarom eerst voor de spiegel. Op deze manier kun je kleine details toevoegen die vertrouwen op je publiek zullen overbrengen.

Ze gebruiken beschaafde, maar begrijpelijke taal

Het is essentieel om te laten zien dat je een geleerd persoon bent met een rijk, gevarieerd vocabulaire. Charismatische personen zijn goede sprekers en weten hoe ze mensen kunnen boeien met wat ze zeggen. Hoe? Ze gebruiken een taal die gemakkelijk te begrijpen en voor iedereen toegankelijk is, maar waar altijd wel uit blijkt dat ze geschoold zijn.

Sla hierin overigens niet door, ook al heb je nog zo goed je huiswerk gedaan. Het gebruik van te ingewikkelde, flitsende of technische woorden kan je arrogant of verwaand laten lijken. Respecteer altijd de beurt van de andere persoon om te spreken, ook als je het totaal niet met hem eens bent. Ook een goed idee is om anderen niet te bekritiseren. Gebruik je vindingrijkheid en creativiteit om een ​​ander perspectief te tonen of dat van hun te verrijken.

Om vriendelijk en goed opgeleid over te komen is het nodig dat je publiek je woorden respecteert en naar je luistert. We raden aan om ‘wij’ te gebruiken in plaats van ‘ik’, zo betrek je anderen bij je gesprek en creëer je gemeenschappelijkheid.

Vrouw met charisma geeft toespraak

Ze praten niet te hard en niet te zacht en gebruiken de juiste toon

Hoe vaak heb je naar politici geluisterd die dingen zeiden die nergens op sloegen, maar die alleen maar werden toegejuicht vanwege de toon die ze gebruikten! Wat er wordt gezegd, is net zo belangrijk als hoe het wordt gezegd.

Het geheim is om niet te aarzelen, om de feiten heen te draaien of slechts één ritme te gebruiken. Pauzeren helpt je om de aandacht van je luisteraar te vangen. Pauzeer na belangrijke onderdelen waarvan je wilt dat je publiek ze onthoudt.

Te snel of te langzaam praten zal wantrouwen of gewoon irritatie opwekken bij mensen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een extreem scherpe of serieuze toon. Om bepaalde sleutelwoorden in je toespraak extra te benadrukken, kun je je volume best wel wat verhogen. Houd het wel altijd natuurlijk.

Ze hebben de juiste houding

De manier waarop je staat is ontzettend belangrijk. Je moet je hoofd omhoog en recht houden, zonder het zijwaarts te draaien. Als je iets wilt benadrukken, kun je je kin iets optillen.

Het is belangrijk om je schouders niet te laten hangen en om ze altijd op dezelfde hoogte te houden. Het is niet nodig om zo stijf te zijn als een paal, maar sta wel rechtop. Deze positie straalt vastberadenheid en non-conformiteit uit, kwaliteiten die charismatische personen hebben. Als ze ontevreden zijn, dan zullen ze hier altijd iets aan doen. Zo leidt hun ontevredenheid altijd tot actie en dus tot verandering.

Ze hebben een bescheiden garderobe

Of kleren echt de man maken weten we niet zo zeker. Jouw kleding kan je echter wel helpen om charismatischer over te komen. Dit betekent niet dat je dure merkkleding moet dragen, maar wel dat je de juiste kleding kiest. Zoals je onderhand misschien wel hebt opgemerkt, gaat het allemaal om moderatie.

Voor vrouwen kan het dragen van lage halslijnen, schoenen met extreem hoge hakken of felle kleuren de aandacht afleiden in plaats van trekken. Het is beter om een ​​sobere stijl te kiezen, iets waar je je op je gemak in voelt. Accessoires kunnen je helpen je look af te maken.

Voor mannen is de beste optie om een ​​klassiek pak te dragen. Met een lichtgekleurd shirt en bijpassende stropdas is het zeker een hit. Of laat je stropdas weg en vervang je jas door een blazer.

Je hoeft geen leider te zijn om charismatisch te zijn, maar de meeste leiders hebben wel degelijk charisma. Hoewel er geen handleiding bestaat voor het ontwikkelen van charisma en sommigen er gewoon mee worden geboren, kan je met een beetje oefening een heel eind komen. Charismatischer zijn opent deuren. Waarom probeer je het niet eens uit? Als je andere resultaten wilt, doe dan eens iets anders!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.