Door iemand anders te beoordelen definieer je jezelf

Door iemand anders te beoordelen definieer je jezelf

Laatste update: 01 februari, 2017

Wij zijn mensen, allemaal verschillend en uniek. We hebben allemaal onze eigen gedragspatronen, een bepaalde persoonlijkheid en een belangrijk innerlijk dat aanwijzingen verklapt over wie we werkelijk zijn. Helaas maakt dit het makkelijker voor ons om aan anderen te twijfelen en onszelf toe te staan over anderen te oordelen. Maar in werkelijkheid is het zo dat iemand wanneer hij een ander beoordeelt meer over zichzelf verklapt dan hij eigenlijk wil zeggen over de ander.

Ik respecteer jou zoals je bent en ik beoordeel je niet

Het is moeilijk om het gemak waarmee we anderen beoordelen te ontkennen. We kunnen net zoveel verscheidene mensen ontmoeten als de hoeveelheid schade die we aan kunnen richten door over deze mensen te praten zonder ze eerst beter te leren kennen. En ook wanneer we ze wel kennen, maar niet goed naar ze luisteren.

Het is nu eenmaal zo dat mijn smaken verschillen van die van jou; ik gedraag me sowieso niet precies zoals jij je in mijn plaats zou gedragen en het is ook heel aannemelijk dat bepaalde dingen niet dezelfde invloed hebben op mij als ze zouden hebben op jou.

Vis

Daarom worden gezonde relaties in stand gehouden door middel van respect en tolerantie, ook de relaties die alleen zakelijk zijn. We moeten mensen accepteren zoals ze werkelijk zijn.

Als iemand ooit tegen je heeft gezegd dat je bijzonder bent, dan had deze persoon gelijk. Jij bent bijzonder vanwege de eigenaardige manier waarop je de wereld bekijkt en erin leeft.

Wanneer je iemand beoordeelt, komt dit dus neer op het feit dat je niet begrijpt wie deze persoon is. We weten niet wat iemand allemaal heeft meegemaakt, wat hem heeft gemaakt tot de persoon die hij op dit moment is en hoe erg het hem kan kwetsen om zonder geldige reden bekritiseert te worden.

Ik vind mezelf leuk zoals ik ben en ik wil niet dat iemand mij beoordeelt

Mensen zeggen vaak dat je om iemand anders te kunnen begrijpen even in zijn schoenen moet gaan staan, maar wanneer we iemand beoordelen, doen we dat helemaal niet.

“Je weet wat mijn naam is, maar niet wat mijn verhaal is. Je hebt gehoord wat ik allemaal heb gedaan, maar niet waar ik allemaal ben geweest. Je weet waar ik ben, maar niet waar ik heen ga. Je hebt me zien lachen, maar je weet niet hoeveel ik geleden heb. Beoordeel mij niet.”

-Anoniem-

We voelen ons onbegrepen, ontmoedigd en soms lijdt zelfs ons zelfvertrouwen eronder. We willen graag dat andere mensen positief over ons denken, dat ze zich zorgen over ons maken en ons accepteren. We hebben behoefte aan mensen die van ons houden en die onze uniciteit meer waarderen dan andere secundaire dingen.

Meisje met Ballon

Wanneer we anderen beoordelen, definiëren we onszelf

We hebben het al gehad over het gegeven dat je wanneer je anderen kwaad doet ook jezelf kwaad kunt doen en daarom is het dus net zo belangrijk om te weten wie anderen zijn als om ervoor te zorgen dat anderen weten wie jij bent. Het geheim hierin is dat anderen ons leren kennen aan de hand van onze handelingen.

Als je dus de gewoonte hebt om vaak over anderen te oordelen, dan zal je hierom bekend gaan staan en er ook voor worden beoordeeld. Maar het kan net zo goed zijn dat dit helemaal niet het geval is en dat je het gevoel hebt dat je onterecht wordt beoordeeld.

De persoon die jou op dit moment beoordeelt, geeft hiermee waarschijnlijk echter meer weg over zichzelf dan over jou. En als het je echt blijft storen, probeer je dan te herinneren dat je iemand die jouw pad blijft beoordelen altijd even je schoenen kunt lenen.

“De zelfingenomen schreeuwen oordelen uit over anderen om het lawaai van de dansende skeletten in hun eigen kast te verbergen.”

-John Mark Green-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.