Hoe je jezelf kunt beschermen tegen giftige mensen

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen giftige mensen

Laatste update: 13 januari, 2017

Er bestaan veel verschillende soorten giftige mensen: jaloerse mensen, afgunstige mensen, bezitterige mensen, pessimistische mensen, autoritaire mensen, manipulatieve mensen etc. en we moeten dag in dag uit met dit soort mensen omgaan, of het nu op ons werk is, in onze vriendengroep of zelfs binnen onze familie.

Onze houding en ons vermogen om met dit soort mensen om te gaan bepalen of deze mensen een negatieve invloed op ons zullen hebben of niet. Deze mensen onze gedachten binnen laten dringen en onze ademhaling laten belemmeren of hen de kans geven om ongemak in ons op te wekken zijn dingen die we kunnen vermijden als we dat willen. Leer jezelf te beschermen tegen giftige mensen.

“Vaak staan we toe dat roddelige, jaloerse, autoritaire, psychotische, arrogante en middelmatige mensen, over het algemeen giftige mensen, een plekje krijgen in onze meest intieme vriendenkring. We laten de verkeerde mensen toe, de mensen die alles wat we zeggen en doen voortdurend beoordelen, of juist de dingen die we niet doen of zeggen.”

-Bernardo Stamateas-

Zwarte Wolk

De gevoelens die giftige mensen opwekken

Ik voel me slecht wanneer ik tijd met haar doorbreng. Ze geeft me een ongemakkelijk gevoel; Ik ben mezelf niet. Ik zie altijd een verdachte blik op haar gezicht. Als ik iets zeg over zelfs de meest onbelangrijke overwinning in mijn leven, zelfs als deze al tot het verleden behoort en ik er helemaal niet over opschep, merk ik dat ze jaloers en geïrriteerd is en zich ongemakkelijk voelt.

Het voelt alsof ze nooit eens blij is wanneer mij iets overkomt. Ik denk dat ze altijd een soort strijd voert, net als kleine kinderen wanneer ze zeggen… ‘ik ben beter’. En ik heb het gevoel alsof ik hiermee geïnfecteerd raak.

De waarheid is dat ik erg opgelucht ben wanneer zij er niet is. Ik ben mezelf, ik ben gelukkig, ik hoef mezelf of de goede dingen die ik die dag heb meegemaakt niet te verbergen. Dus, hoe doe ik dit dan?

Zij is niet positief voor mij, maar sommige gelijkenissen verbinden ons met elkaar en het is niet makkelijk om mezelf van haar te distantiëren. Op de een of andere manier is ze altijd aanwezig in mijn leven. Ik denk dat ik zelfs geobsedeerd ben met deze situatie.

Dit is het verhaal van iemand die een relatie heeft met iemand die giftig voor haar is. Angst, onzekerheid, ongemak, machteloosheid of verdriet zijn enkele emoties die giftige mensen kunnen opwekken.

Over het algemeen kunnen mensen die zichzelf laten beïnvloeden door giftige mensen of die samenwonen met giftige mensen last krijgen van een soort ongebonden stress, drang en ongemak wanneer ze tijd met deze mensen doorbrengen. Het kan uiteindelijk zelfs een vorm van afhankelijkheid creëren…

“Laat mensen die alleen naar je toekomen om hun klachten, problemen, rampzalige verhalen, angsten en oordelen over anderen met je te delen los. Als iemand op zoek is naar een vuilnisbak om zijn afval in te gooien, zorg er dan voor dat dit niet jouw geest is.”

-Dalai Lama-

Hoe je kunt voorkomen dat giftige mensen invloed op je hebben

Vlinder
  • Maak deze mensen niet meer zo belangrijk. Giftige mensen bestaan, oké, maar geef je ze daarom de kans om jouw vrije tijd te verbitteren? Wanneer je je realiseert dat ze van binnen geen invloed op jou hebben, dat jij controle hebt over de situatie, dan zul je veel gelukkiger zijn met jezelf.
  • Neem afstand. Wat heeft het voor zin om continu ruzie te maken en jezelf uit te putten door deze persoon voortdurend te bespreken met anderen? Vergeet hem/haar, dat is alles. Leid je eigen leven, neem afstand en wens hem/haar het beste toe.
  • Raak gewend aan een leven met hem/haar. Soms is het niet mogelijk om afstand te nemen van iemand. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een familielid, iemand uit je vriendengroep, een collega. Die mensen bestaan en wat dan nog? Bemoei je met je eigen zaken, laat jezelf niet verzeild raken in verhitte discussies en probeer ook niet aardig gevonden te worden door deze mensen. Laat hen lekker zeggen wat ze willen, doen wat ze willen… en probeer tegelijkertijd banden op te bouwen met goede mensen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je vergeet dat er ook nog goede mensen bestaan.
  • Wees voorzichtig met dit soort mensen. Deel jouw geheimen en jouw zaken niet met hen. Bewaar jouw zaken en geheimen voor mensen die je vertrouwt en met wie je graag tijd doorbrengt.
  • Praat niet over ze wanneer ze er niet zijn. Hoe meer je over hen praat, hoe meer ze in je hoofd en ruimte komen en hoe meer tijd ze in beslag zullen nemen. Denk je dat deze mensen dat waard zijn?
  • Vergeef ze. Weet je hoeveel voordelen het jou kan opleveren om anderen te vergeven? Vergeef de giftige mensen in je leven. Het is heel goed mogelijk dat je hoofdpijn of buikpijn hierdoor plotseling zal verdwijnen. Denk je niet dat het eens tijd wordt om aan jezelf en je eigen gezondheid te gaan denken? Denk je niet dat je jezelf domweg straft?
  • Probeer te mediteren of andere vormen van zelfbevrijding te beoefenen. Mediteer, wandel, luister muziek, dit zijn allemaal krachtige wapens die onze geest kunnen ontdoen van negatieve gedachten.
  • Analyseer de invloed die negatieve mensen op je hebben en probeer hier iets aan te doen. Woede, achterdocht, haat, angst? Wees je eigen psycholoog, leer je gevoelens te herkennen en ban ze voor goed uit. Uiteindelijk ben jij namelijk degene die pijn lijdt en een rottijd heeft, realiseer je je dat dan niet?

Wanneer je echt voelt dat giftige mensen geen invloed meer op je hebben, dan zul je in staat zijn oprecht gelukkig met jezelf te zijn en dat is natuurlijk wat er werkelijk toe doet… De mogelijkheid om jezelf te zijn, ongeacht de omstandigheden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.