Vijf sleutels om beter te leren luisteren

Om effectief met een ander te kunnen communiceren, is leren luisteren een van de belangrijkste vaardigheden die je moet hebben. Gelukkig is het een werkbare en verbeterbare vaardigheid. We vertellen je er alles over in dit artikel.
Vijf sleutels om beter te leren luisteren
María Prieto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Prieto.

Laatste update: 27 december, 2022

Luisteren is een essentiële vaardigheid die je kunt (en moet!) cultiveren en versterken. Om authentiek met andere mensen om te gaan, is leren luisteren van extreem belang. Wie wil er uiteindelijk niet met aandacht en interesse gehoord worden? Ik weet zeker dat we dat allemaal doen.

Een echt grote fout die veel mensen maken, is dat ze meer tijd besteden aan praten dan aan luisteren. Ze realiseren zich niet hoeveel effect dit kan hebben op hun relaties, dus blijven ze het doen.

Aandachtig luisteren is dus een deugd die je in staat stelt om de essentie te vatten van wat de andere persoon je vertelt. Het maakt het voor jou mogelijk om de informatie die je ontvangt te analyseren. Door te leren luisteren, kun je zekerder zijn van de beslissingen die je neemt en de meningen die je geeft. Het is een fundamenteel proces om een goede communicatie tot stand te brengen en je relaties te verrijken.

Luisteren impliceert empathie

Vanaf nu is het vrij essentieel om een zekere mate van communicatieve vaardigheden te bezitten, vaardigheden die niet alleen betrekking hebben op praten, maar vooral weten hoe te luisteren naar de mensen om je heen. Maar iets dat voor velen zo eenvoudig lijkt, is dat misschien niet voor jou. Wij begrijpen dat.

Over het algemeen is luisteren een vaardigheid waarbij een verbinding tot stand wordt gebracht met een andere persoon en echte aandacht wordt besteed aan de informatie die ze delen. Met andere woorden, luisteren impliceert empathie. Om deze reden is het een vaardigheid die tijd, oefening en toewijding vereist.

In werkelijkheid zijn de meeste mensen niet strikt geïsoleerd. Wat soms gebeurt, is dat diepe en authentieke communicatie het mogelijk maakt om een meer praktische en functionele communicatie te laten plaatsvinden. Daarin kunnen gevoelens minder belangrijk worden en wordt er minder naar de gesprekspartner geluisterd.

Twee vrienden leren naar elkaar te luisteren

Vijf sleutels om beter te leren luisteren

Psycholoog Daniel Goleman identificeerde actief leren luisteren als een van de belangrijkste vaardigheden bij mensen met een goede emotionele intelligentie. Volgens hem is dit de sleutel tot het managen van relaties met anderen.

Dus als je de kunst van actief leren luisteren wilt ontwikkelen, let dan op de sleutels die we hieronder zullen delen.

Probeer afleiding te vermijden

We worden voortdurend blootgesteld aan meerdere bronnen van afleiding. Bijvoorbeeld externe ruis zoals de geluiden van je digitale apparaten tot interne ruis zoals je gedachten (die erg luid kunnen zijn).

Om goed te luisteren, is het belangrijk om alle soorten afleiding te vermijden, zodat je je aandacht kunt richten op wat de ander zegt. Het gaat erom je te concentreren op het huidige moment, op wat je doet en er voor de ander te zijn.

Stel open vragen

Een open vraag nodigt de ander uit om meer over zijn verhaal te vertellen, omdat het hem motiveert om met meer dan één woord te reageren.

Deze vragen kunnen ruimte scheppen voor een uitgebreider antwoord; ze laten zien dat je meevoelt met de ander en dat je geeft om wat ze tegen je zeggen.

De andere persoon open vragen stellen is essentieel om te leren luisteren, omdat je hem door dit te doen aanmoedigt om je meer informatie te geven.

Probeer niet te onderbreken

Als je het moeilijk vindt om het gesprek niet te onderbreken en nieuwe onderwerpen te introduceren, let dan goed op! Als je je alleen zorgen maakt om over jezelf te praten, zal de ander zich niet erg op zijn gemak voelen. Kortom, ze zullen denken dat je niet geïnteresseerd bent om iets over hen te weten.

Aandachtig en empathisch leren luisteren is dus heel belangrijk. Probeer niet op de loer te liggen om de draad van het gesprek door te snijden. Als je de ander laat praten, laat je hem of haar zien dat je geeft om wat hij uitzendt.

Bovendien is het van vitaal belang om de beurt om te spreken te respecteren, maar vooral aandacht besteden aan wat ze je vertellen is de sleutel tot communicatie en om te voorkomen dat je deel uitmaakt van een monoloog.

Twee vriendinnen praten met elkaar

Oefen actief luisteren

Het is nogal een paradox dat het gebrek aan communicatie en isolatie dat veel mensen tegenwoordig ervaren grotendeels te wijten is aan slecht luisteren. Veel mensen geloven ook dat luisteren een automatisch proces is.

Actief luisteren houdt in wezen in:

  • Aandacht voor de gesprekspartner.
  • Een poging doen om hun boodschap te begrijpen.
  • Het nauwkeurig kunnen ontcijferen.

Actief luisteren verwijst naar het vermogen om niet alleen te luisteren naar de persoon die aan het woord is, maar ook om de gevoelens, ideeën en gedachten te ontcijferen die ten grondslag liggen aan wat ze zeggen.

Zet vooroordelen opzij

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat, wanneer je een persoon voor je hebt, ze niet vrijgesteld zijn van het ontvangen van een oordeel en een mening van jou, ongeacht de kwestie waar je het over hebt.

Door de toespraak van de gesprekspartner in je hoofd te beoordelen, kun je het overzicht kwijtraken van wat ze zeggen. Op die manier negeer je veel van de informatie die ze je geven. Daarom is het belangrijk om te proberen de ander niet te veroordelen of in ieder geval te vermijden om in een negatieve dynamiek van vooroordelen en kritiek terecht te komen.

Kortom, spreken en luisteren zijn beide impliciete processen in elke vorm van communicatie.

Zoals je kunt zien, kan leren luisteren veel zeggen over jou als persoon. Het is een manier om interesse en zorg voor de ander te tonen. Bovendien is het een daad van vrijgevigheid en onbaatzuchtigheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Berlo, D.K. El proceso de la comunicación. Ed. El Ateneo, Buenos Aires, 1987.
  • Roebuck, C,: Comunicación Eficaz, Editorial Blume Empresa, Barcelona, 2000.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.