De angst om beslissingen te nemen: hoe overwin je het?

Ben je bang om de verkeerde beslissingen te nemen? Hier lees je hoe je deze angst kunt overwinnen en de juiste keuzes kunt maken.
De angst om beslissingen te nemen: hoe overwin je het?

Laatste update: 19 september, 2021

Hoe gemakkelijk vind je het om beslissingen te nemen? Hoeveel tijd besteed je doelloos aan het nadenken? In feite kan de angst om beslissingen te nemen een groot obstakel worden om volledig te leven, vooral als je er te veel tijd aan besteedt. Daarom is het essentieel om deze angst te leren overwinnen als je tevreden wilt zijn met je leven.

Onzekerheid in de besluitvorming kan verschillende oorzaken hebben. Het is echter bewezen dat het het leven op een negatieve manier beïnvloedt. Toch zijn er bepaalde technieken die je kunt toepassen om aan dit probleem te werken en je daardoor beter over jezelf te voelen.

De angst voor het nemen van beslissingen begrijpen

Wanneer we het hebben over angst of angst, worden deze vaak als “negatieve” emoties beschouwd. Deze gevoelens zijn echter gewoon natuurlijke reacties van het lichaam op verschillende stimuli.

In feite komt dezelfde soort reactie voor bij positieve emoties, zoals vreugde. Om deze reden heeft het onderscheid tussen “negatieve” en “positieve” emoties weinig waarde. In plaats daarvan zouden we kunnen spreken van aangename en onaangename gevoelens.

In dezelfde lijn voelt het misschien niet prettig, maar angst heeft eigenlijk een adaptieve functie. Becerra-García et al (2007) voerden zelfs een onderzoek uit waarin ze de adaptieve waarde van angst analyseerden. De auteurs concludeerden dat angst een middel is dat mensen beschermt.

Zou het, dit in aanmerking genomen, haalbaar zijn om te zeggen dat de angst om beslissingen te nemen nuttig is voor mensen? Welnu, de psychologie wijst erop dat angst een aangeleerde reactie is. Dit werd aangetoond door BF Skinner met het klassieke “kleine Albert-experiment.”

Koralek en Costa (2021) voerden een onderzoek uit naar hoe de hersenen gedrag versterken dat beloningen oplevert. In dit geval zou het voordeel zijn om een stimulus te vermijden die als bedreigend of gevaarlijk wordt ervaren.

De angst om te beslissen is dus het resultaat van een cognitieve vervorming die de perceptie creëert dat kiezen een risico inhoudt. Als de proefpersoon het vermijdt, ervaart hij het gevoel van “veiligheid” als beloning.

Vrouw met twijfels

Factoren die de angst om beslissingen te nemen beïnvloeden

Terugkomend op het bovenstaande is er een reeks variabelen die verband houden met de moeilijkheid om beslissingen te nemen. Ten eerste kan iemand met overbezorgde ouders dit probleem ontwikkelen omdat ze hebben geleerd onafhankelijkheid te associëren met gevaar. Dit is een veranderde perceptie bij het kind die is voortgekomen uit het gedrag van hun ouders.

Ten tweede is zelfrespect een andere factor die de angst voor het nemen van beslissingen conditioneert. González, Luz en Mariella (2019) voerden een onderzoek uit waarin ze een verband legden tussen zelfrespect en besluitvorming bij adolescenten van een onderwijsinstelling.

Op basis van hun gegevens concludeerden ze dat er een verband was tussen een laag zelfbeeld en moeilijkheden bij het nemen van beslissingen.

Ten slotte hebben mensen met het Peter Pan-syndroom ook de neiging om de besluitvorming te ontvluchten. In dit geval is de reden hun onvermogen om de gevolgen te aanvaarden die hun acties zouden kunnen hebben.

Hoe de angst om beslissingen te nemen te overwinnen?

Nu je beter begrijpt wat de angst om beslissingen te nemen inhoudt, moet je ook weten dat het mogelijk is om het te overwinnen. Want net zoals je leert om voor bepaalde dingen bang te zijn, kun je deze reactie ook afleren.

Om dit doel te bereiken, moet je een aantal gewoonten kennen die u kunt aannemen en waaraan u kunt werken voor uw verbetering. Onthoud dat consistentie de sleutel is als u een significante verandering wilt aanbrengen.

1. Verhoog je zelfrespect

We hebben al vermeld dat een laag zelfbeeld kan worden geassocieerd met een verminderd vermogen om beslissingen te nemen. Daarom zou een logisch alternatief zijn om na te denken over een beter gevoel over jezelf. Een goede manier om dit te doen, is door een lijst te maken van uw positieve en negatieve eigenschappen om u te helpen je sterke punten te herkennen.

Je kunt ook proberen positieve verwoordingen of uitdrukkingen te gebruiken die een betere perceptie van jezelf bevorderen. Deze oefeningen zullen nuttig zijn bij het opbouwen van een meer realistische en vriendelijkere beoordeling van uzelf. Daardoor voel je je zekerder, stabieler en heb je minder angst om beslissingen te nemen.

2. Erken jezelf als verantwoordelijk voor je eigen leven

Soms heeft de angst om beslissingen te nemen te maken met het feit dat je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven niet erkent. In feite heb je misschien de neiging om anderen om je heen de schuld te geven van de resultaten van je acties. Op deze manier herken je jezelf niet als degene die de leiding heeft over je eigen leven, en daarom vermijd je het nemen van welke beslissing dan ook.

Het is belangrijk dat je jezelf gaat zien als de enige verantwoordelijke voor de richting die je leven inslaat. Als je het roer niet overneemt, zul je op een dag waarschijnlijk beseffen dat je het leven van iemand anders leidt.

3. Accepteer dat fouten bij het leven horen

Veel mensen zijn bang om te kiezen omdat ze niet fout willen zitten of omdat ze bang zijn dat ze niet de beste beslissing zullen nemen. In die zin is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat niet alles jouw verantwoordelijkheid is. Er zijn immers altijd onvoorziene situaties die van invloed kunnen zijn op hoe goed of slecht de omstandigheden uitpakken.

Als er iets misgaat, moet je weten dat je de best mogelijke beslissing hebt genomen met de beschikbare middelen. Dit betekent echter niet dat je een mislukkeling bent of dat elke andere keuze die je in de toekomst maakt, op dezelfde manier zal uitpakken.

Vrouw denkt na

4. Ga naar psychotherapie

Als je het gevoel hebt dat de angst om beslissingen te nemen je verlamt, is het oké om professionele hulp in te roepen. In de therapeutische ruimte is het inderdaad mogelijk om de cognitieve vervormingen die je lijden veroorzaken naar buiten te brengen en aan te pakken.

Op dezelfde manier kan de psycholoog je begeleiden met verschillende technieken zodat je betere beslissingen kunt leren nemen. Het is ook mogelijk om te werken aan je verantwoordelijkheidsgevoel, zelfrespect en elke andere situatie die je raakt.

Onthoud dat het niet kunnen nemen van beslissingen een obstakel is voor je persoonlijke groei. Er is een uitdrukking die zegt: “Als je geen risico’s neemt, drink je geen champagne.”

Dit kan worden toegepast op de angst om beslissingen te nemen. Als je niet de eerste stap zet om je leven te veranderen, zul je je waarschijnlijk voortdurend onzeker en ongelukkig voelen. Onthoud dat het nooit te laat is om over je angst voor het nemen van beslissingen heen te komen en om je beter te gaan voelen over jezelf.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Becerra-García, A. M., Madalena, A. C., Estanislau, C., Rodríguez-Rico, J. L., Dias, H., Bassi, A., … & Morato, S. (2010). Ansiedad y miedo: su valor adaptativo, 39(1), 75-81.
  • González Lezcano, L. A., & Vilca Rios, M. I. (2019). Autoestima y toma de decisiones en adolescentes, Institución Educativa Zoila Hora de Robles-Chepén.
  • Koralek, A. C., & Costa, R. M. (2021). Dichotomous dopaminergic and noradrenergic neural states mediate distinct aspects of exploitative behavioral states. Science Advances, 7(30), eabh2059.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.