Je bent niet verantwoordelijk voor onbeleefde mensen

Je bent niet verantwoordelijk voor onbeleefde mensen

Laatste update: 31 december, 2018

Kwetsend commentaar en soortgelijke houdingen kunnen ons op verschillende niveaus beïnvloeden. Geloof echter niet dat jij verantwoordelijk voor deze dingen bent. Wanneer mensen zich om je heen ongepast gedragen, onthoud dan dat zij dat doen, niet jij. Je bent niet verantwoordelijk voor onbeleefde mensen. Knoop dit vooral in je oren!

Er is niks, maar dan ook niks, dat ervoor zorgt dat het behandelen van een ander op een ongepaste manier, acceptabel maakt. Onbeschaafde gebaren, negatieve boodschappen of simpelweg negatieve houdingen zouden nooit goed gepraat moeten worden.

We geven dit soort dingen echter veel aandacht en staan constant toe dat we beïnvloed worden door het gedrag van anderen richting ons.

Als we daadwerkelijk aandacht geven aan het bovengenoemde gedrag, kunnen de onbeleefde mensen denken dat ze hier iets mee behaald hebben. Ze kunnen zich trots voelen, of zelfs blij met zichzelf.

Ze kunnen gaan denken dat er niks mis is met hun gedrag en dat hun slechte houding simpelweg een spiegeling is van de realiteit, terwijl het tegenovergestelde eigenlijk geldt. Hun gedrag berust nergens op, behalve hun eigen duisternis en interne conflicten.

Je bent niet verantwoordelijk voor onbeleefde mensen

Waarom kun je onbeleefde mensen beter negeren?

Probeer niet te veel aandacht te besteden aan beledigingen, kritiek en ongewenste meningen. Woorden kunnen je alleen beïnvloeden als je het toestaat. Als je onbeleefde mensen toestemming geeft om je te beïnvloeden, sta je ze ook toe om je te kwetsen, zowel in het moment zelf als naderhand.

We kunnen echter allemaal iets leren van de slechte gevoelens en gedachten veroorzaakt door dat soort gedrag. Een algemene waarheid waar je wellicht al van hebt gehoord is dat sommige mensen ons leven intreden om ons te leren vooral niet zoals zij te zijn.

Wederzijds respect en goede bejegening zijn essentiële waarden die je zullen helpen om een gezond, vervullend en vredig leven te leiden. Dit betekent dat mensen die anderen slecht behandelen in principe hun eigen graf graven. Door zich zo negatief op te stellen naar anderen, staan ze zichzelf niet toe vrede te hebben met de wereld.

Meisje op schommel

De beste manier om je zelfvertrouwen te behouden, is door op een veilige afstand te blijven en te negeren

De beste manier om jezelf tegen onbeleefde mensen te beschermen, is door ze te negeren. Emotionele verbintenissen zijn belangrijk en waardevol, dus we zullen goed op onszelf moeten letten als we niet gekwetst willen worden.

Dit is waarom het van vitaal belang is om weg te blijven bij diegenen die ons zelfvertrouwen willen beschadigen en ons inferieur willen laten voelen.

Als je je continu onder mensen begeeft die je enkel en alleen maar neerhalen, kun je ze het beste zo snel mogelijk verlaten. Onbeleefde mensen willen anderen alleen maar kwetsen. Ze richten zich alleen op zichzelf en wat ze willen bereiken. Dit betekent dat ze je hoogstwaarschijnlijk alleen maar zullen blijven kwetsen als je geen duidelijke grenzen stelt.

In die zin kun je je beter concentreren op wat je van hun acties kunt leren in plaats van op hun gedrag zelf. Hierdoor geef je jezelf de kans om op een persoonlijk niveau te groeien. Zo kun je aan je zelfvertrouwen en innerlijke kracht werken.

Meisje met witte duiven

Je bewust worden van iemands ware bedoelingen

Verraad, egoïsme en arrogantie zijn scherpe dolken die veel pijn kunnen veroorzaken. In werkelijkheid is het pijnlijkste deel echter het zien van iemands ware kleuren na ze voorheen als vrienden gezien te hebben.

Zo nu en dan worden we ons bewust van iemands ware bedoelingen wanneer deze persoon niks meer aan ons heeft. We zijn dan nutteloos voor hun, wat vaak frustrerend werkt.

Door onbeleefde mensen te herkennen, stellen we onszelf in staat de situatie te analyseren. Zo kunnen we de reacties en bedoelingen van de ander anticiperen. Dus ons schild neemt de vormen aan van verschillende verdedigingstactieken: het negeren en anticiperen van onbeleefde manieren en negatief beladen woorden.

De bewustwording van de bedoelingen van je zogenaamde vriend kan erg moeilijk zijn (en de verwerking hiervan des te meer). Je rouwt niet alleen wanneer iemand sterft. Je rouwt ook in deze situatie want iemand die erg belangrijk voor je was, verraadt je opeens.

Hoe moeilijk dit echter ook is, probeer dit je niet te laten ontmoedigen. Ga door en analyseer je prioriteiten. Laat deze gebeurtenis niet in de weg staan van het aangaan van nieuwe vriendschappen. Het vaststellen van banden met anderen is wellicht niet het makkelijkste dat bestaat, maar we zijn sociale dieren. Vriendschappen zijn dus echt nodig! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.