Zes houdingen waarmee je andere mensen afstoot

Zes houdingen waarmee je andere mensen afstoot
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door María Hoyos

Laatste update: 27 december, 2022

Fysiek gescheiden zijn is niet de enige manier om ver van je geliefden af te staan. Soms, ook al staan ze vlak naast je, kan het toch voelen alsof ze er helemaal niet zijn. Als het aankomt op relaties, is fysiek naast elkaar aanwezig zijn alleen niet genoeg om de band te laten groeien. Hiervoor is ook een uitwisseling van affectie, acties en intenties nodig. Daarom is het ook zo belangrijk om voorzichtig te zijn met bepaalde houdingen waarmee je andere mensen afstoot, in plaats van naar je toetrekt.

Je moet ook in gedachten houden dat een dergelijke psychologische afstand het resultaat kan zijn van allerlei verschillende problemen of obstakels, of die nu van jou of van anderen afkomstig zijn. Daarom is het essentieel dat je goed naar jezelf kijkt.

Je moet zien hoe het met je gaat, want het is een geweldige manier om informatie te krijgen. Wiens schuld het is en waarom dergelijke situaties zich voordoen doet er uiteindelijk echter niet toe: pijnlijk blijven ze. Laten we er eens wat dieper op ingaan.

“Het engste aan afstand is dat je niet weet of ze je zullen missen of vergeten.”

Nicholas Sparks

Houdingen waarmee je andere mensen afstoot

Mensen zijn sociale wezens. Dit betekent dat het voor ons niet iets natuurlijks is om uit de buurt te willen blijven van andere mensen. Vaak zijn psychologische problemen dan ook de oorzaak. Als iemand voortdurend weigert om met andere mensen om te gaan, dan kan het zo zijn dat diegene te maken heeft met problemen die je nog niet eerder hebt opgemerkt.

Op klinisch niveau zou depressie hier een reden voor kunnen zijn. Als dat het geval is, kan alleen een specialist helpen.

Er zijn ook andere houdingen die meer te maken hebben met psychologische eigenschappen die ervoor zorgen dat je mensen van je wegduwt. Het zijn misschien geen stoornissen of omstandigheden, maar deze houdingen schaden nog steeds je relaties met anderen. Laten we enkele van deze houdingen waarmee je andere mensen afstoot eens bekijken.

Boos stel zit op de bank

Egoïsme

Volgens het woordenboek van Merriam-Webster is egoïsme het ‘overdreven of exclusief begaan zijn met jezelf of je eigen voordeel, plezier of welzijn, zonder hierbij oog te hebben voor anderen’. Egoïstische mensen geven niets om andermans interesses of verlangens. Deze zullen altijd minder belangrijk lijken dan die van hun.

Dit soort mensen besteedt geen aandacht aan de problemen van andere mensen. Ze kijken gewoon de andere kant op. Het is moeilijk om problemen aan te kaarten bij egoïstische mensen omdat ze elk probleem dat bij hen ontstaat weigeren te erkennen. Sterker nog, meestal krijgt degene die zijn bezorgdheid uit zelf de schuld. Dit leidt bijna altijd tot scheiding, zowel fysiek als emotioneel.

Mishandeling

De giftige houding van de mishandelaar wordt direct weerspiegeld in de persoon die mishandeld wordt. Mishandeling betekent ‘behandelen met wreedheid of geweld, vooral regelmatig of herhaaldelijk’. In gevallen van mishandeling dealt de mishandelde persoon met intens negatieve psychologische ervaringen en heeft deze het gevoel dat de mishandelaar zichzelf verwijdert van het idee dat hij naar voren bracht.

De mishandelaar verwijdert zichzelf eveneens op psychologisch niveau van de persoon die hij mishandelt. Hij schenkt niet langer aandacht aan zijn gevoelens en behandelt hem alsof hij niets betekent.

Dit is echter een hele specifieke situatie. Hoewel het gedrag en de houding van de mishandelaar zijn slachtoffer afstoten, is er nog steeds sprake van een soort verborgen manipulatie die ervoor zorgt dat de band niet verbroken wordt. In principe kunnen we stellen dat dit soort relaties mijlenver verwijderd zijn van een bewuste, aanhankelijke, gezonde band tussen twee mensen.

Minachting

Minachting, rechtstreeks gerelateerd aan mishandeling, kan vele verschillende vormen aannemen. De humor in extreem sarcasme kan bijvoorbeeld gewoon een verlangen verbergen om de ander pijn te doen. Het komt meestal door een gevoel van (intellectuele) superioriteit aan de kant van de persoon die de minachting voelt.

Sterker nog, een veelvoorkomend synoniem voor minachting is ‘afkeer’. Het is een soort van veronachtzaming, het betekent dat je jezelf onderscheidt van de ander. Dat maakt het ook een van die houdingen waarmee je andere mensen afstoot. Mensen behandelen vanuit een plek van superioriteit is niets meer dan een vorm van afwijzing.

Liegen

Dit is een van de meestvoorkomende houdingen waarmee je andere mensen afstoot. Op het moment zelf kan het wellicht onschuldig lijken. Liegen betekent de waarheid verbergen of iets verzinnen. Het is net alsof je een masker opzet om iets te verbergen dat je niet wilt laten zien.

Maar hoe kun je iemand vertrouwen die liegt? Hoe kun je verwachten dat iemand je vertrouwt als je liegt? Het is volkomen logisch dat je door te liegen mensen afstoot. Het is als het boycotten van eerlijkheid, en het doet niets anders dan je banden met andere mensen verslijten. Als je liegt, laat je ze je niet leren kennen.

Vrouw zet verschillende maskers op

Slachtofferrol

De rol van slachtoffer aannemen kan zeer schadelijk zijn voor je relaties. Niet alleen omdat je doet alsof je een slachtoffer bent terwijl dit eigenlijk niet zo is, waarmee je afdoet aan wat het betekent om werkelijk een slachtoffer te zijn, maar ook omdat je ervoor zorgt dat echte slachtoffers hun geloofwaardigheid verliezen. Daarnaast dwing je andere mensen ook nog eens om zich onnodig schuldig te voelen.

De slachtofferhouding is een soort van zelfbedrog. Het is een bewijs dat je niet het vermogen hebt om jezelf in bedwang te houden en je emoties te controleren. Dit soort mensen neemt genoegen met voortdurend klagen en kritiek leveren als een manier om te overleven. Ze geven anderen de schuld voor hun eigen ongeluk of een andere negatieve gemoedstoestand waarin ze zich bevinden.

Manipulatie

Manipulatie, gerelateerd aan minachting en mishandeling, is het resultaat van het gevoel intellectueel superieur te zijn. Manipulatieve mensen proberen de houding van anderen te beïnvloeden voor hun eigen persoonlijk gewin. Ze gaan meestal door met hun bedoelingen juist vanwege dat gevoel intellectueel superieur te zijn.

Wanneer de mensen om hen heen zich echter beginnen te realiseren waar ze mee bezig zijn, zullen ze hen instinctief afstoten.

Zoals je kunt zien, zijn de houdingen waarmee je andere mensen afstoot schadelijk voor elke goede relatie. Daarom is het zo belangrijk om te leren ze te identificeren. Op die manier kun je gezonde en vruchtbare relaties opbouwen met andere mensen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.