7 boeken die helpen om een depressie te overwinnen

7 boeken die helpen om een depressie te overwinnen

Laatste update: 13 september, 2018

Boeken om een depressie te overwinnen kunnen een uitstekend hulpmiddel zijn om met deze soort aandoeningen om te gaan. Ze helpen ons namelijk om onze ergste vijand een beetje beter te begrijpen. Ze kunnen ons meer informatie geven over de reden van ons aanhoudend lijden. Daarnaast kunnen ze ons helpen de juiste strategieën te gebruiken om beetje bij beetje uit die afgrond van duisternis te komen die ons van de wereld scheidt.

Geef toe, weinig aandoeningen zijn zo ingrijpend en verkeerd begrepen als depressie. We worden geconfronteerd met een uitputtende mentale toestand waarin piekeren en negatieve gedachten onze waarden vernietigen. Onze emotionele integriteit. Dit resulteert in zeer complexe en soms zelfs tegenstrijdige fysieke symptomen.

“Je emoties moeten niet verlammend zijn. Je zou jezelf niet moeten verdedigen tegen hen. Ze moeten niet voorkomen dat je alles wordt wat je kunt zijn.”

– Wayne Dyer –

Depressie: een complexe aandoening

De algemene bevolking associeert depressie met stilte, extreme vermoeidheid, lagere verwachtingen, huilen en gebrek aan eetlust. Hoe merkwaardig het ook lijkt, er zijn ook patiënten die de tegenovergestelde symptomen laten zien. Ze kunnen hyperactief zijn en moeten bezig, druk en ondergedompeld in duizend projecten blijven om niet na te denken, om hun gezicht weg te draaien van die grote lege afgrond.

In veel gevallen worden we geconfronteerd met een ziekte met een complexe diagnose. Een soms resistente aandoening waarvoor meerdere strategieën nodig zijn. We moeten echter wel duidelijk zijn dat je kan genezen van een depressie. Om dit te doen moeten we een multidimensionale benadering volgen: het farmacologische niveau moet worden toegevoegd aan het psychologische, en het psychosociale moet worden overwogen, evenals al die strategieën die elke persoon, vanuit zijn standpunt, beschouwt als iets dat kan helpen.

Hiervoor hebben we bijvoorbeeld mindfulness, sport, correct dieet, artistieke therapieën, diertherapieën, etc. Al deze hulpmiddelen staan tot onze beschikking. We hebben ook boeken om een depressie te overwinnen die ongetwijfeld een essentieel onderdeel zijn om beter te begrijpen wat er met ons gebeurt.

Depressie

De beste boeken om een depressie te overwinnen

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat depressie meer dan 300 miljoen mensen treft. Bovendien waarschuwt het dat deze cijfers in de toekomst zullen blijven stijgen als we geen nieuwe benadering van de geestelijke gezondheid nemen. We weten bijvoorbeeld dat het aantal diagnoses bij jongeren stijgt. Elke dag zijn er meer kinderen en adolescenten die een soort stemmingsstoornis ontwikkelen en daarmee zelfmoordpogingen.

We staan daarom voor een medische en sociale behoefte van de hoogste graad. Gezondheidsdeskundigen en verschillende politieke en sociale instanties zijn verantwoordelijk voor het leiden van de veranderingen die nodig zijn om dit toenemende niveau van stemmingsstoornissen te bestrijden. De rest van de bevolking moet ook de verplichting op zich nemen om een dieper begrip van de aandoening te ontwikkelen om deze te detecteren, hetzij in de persoon of in hun persoonlijke cirkel.

Boeken om een depressie te overwinnen zijn zonder twijfel een goed hulpmiddel om dit te bereiken.

1. Vaarwel, depressie, door Enrique Rojas

Dr. Enrique Rojas, hoogleraar psychiatrie en directeur van het Spaanse instituut voor psychiatrisch onderzoek, heeft al meer dan 15 boeken gepubliceerd. Zijn benadering van depressie is eenvoudig, waardevol en zeer diepzinnig.

Met dit boek kunnen we bijvoorbeeld de geschiedenis van depressie begrijpen. Al lang verkeerd begrepen en nog langer verkeerd gediagnosticeerd, nodigt Dr. Rojas ons uit op een reis van psychologisch onderscheidingsvermogen die veel van deze duisternis zal belichten.

Door middel van echte klinische gevallen zullen we de verscheidenheid aan symptomen van depressie ontdekken. We zullen ook de verschillende strategieën zien die worden gebruikt om genezing te bereiken. Dit is zonder twijfel één van de beste boeken om een depressie te overwinnen.

Goodbye depression

2. Depressie bij kinderen en adolescenten, door Victoria del Barrio en Miguel Angel Carrasco

We hebben eerder opgemerkt dat de diagnostiek in de jongere bevolking toeneemt. Er is iets aan de hand. Er is een barst die groeit en die ons ontglipt. Een reeks behoeften die onze aandacht vragen en die we zo snel mogelijk moeten behandelen.

Om dit te bereiken, is er niets beter dan dit boek. Hierin zullen we de laatste ontwikkelingen op dit gebied in de afgelopen 50 jaar ontdekken. We zullen de basis van deze aandoening, de risicofactoren, preventiestrategieën en de verschillende soorten benaderingen begrijpen.

Het is een zeer compleet en nuttig boek voor ouders, opvoeders en professionals in de geestelijke gezondheidszorg die met jongeren werken.

3. Mindfulness en bevrijding van depressie, door Mark Williams

Mindfulness is om verschillende redenen actueel. De filosofie van Williams, zijn meditatietechnieken en het concept van mindfulness zijn erg nuttig voor deze moderne samenleving die zo verzadigd is met prikkels. Waar veel mensen zo ver verwijderd zijn van hun eigen wezen, hun eigen emotionele en existentiële behoeften.

Met dit boek plaatsen we mindfulness als een aanvullende strategie om depressie aan te pakken. We zullen leren om mindfulness in de praktijk toe te passen om meer voldoening uit het leven te halen, nieuwe mentaliteiten aan te nemen en de kwaliteit van onze relaties te verbeteren.

Mindfulness

4. De geheimen van motivatie, door Jose Antonio Marina

Het aansteken van de vonk van motivatie kan ons beetje bij beetje uit de donkere tunnel van depressie halen. Het opnieuw opbouwen van onze illusies, het vernieuwen van onze doelstellingen en het aannemen van een realistische maar positieve visie van onze naaste horizon zijn allemaal sleutels om onszelf elke dag beter te vinden.

Dit is één van de andere boeken om een depressie te overwinnen die niet op de lijst kan ontbreken. Gemotiveerd zijn, deze gemoedstoestand opnieuw ervaren, is een grote stap in de richting van genezing.

5. Cognitieve therapie van depressie, door Aaron T. Beck

Een ander boek dat ongetwijfeld essentieel is. Het is al de 20e editie en wordt beschouwd als een must-read klassieker. Cognitieve therapie is één van de meest effectieve als het gaat om de behandeling van depressie. Op de pagina’s van dit werk, ontleend aan Beck zijn eigen werk en aan samenwerkingen met andere onderzoekers en patiënten, zullen we de interessante stappen voor het hele therapeutische proces ontdekken.

We zullen ook leren om mythen of valse ideeën over de ziekte te onderscheiden van essentiële waarheden die we altijd in gedachten moeten houden.

6. Depressie bij vrouwen, door Emilce Dio Bleichmar

Dit boek om een depressie te overwinnen richt zich specifiek op vrouwen. Het is geschreven door de arts voor geneeskunde en psychoanalyticus Emilce Dio Bleichmar. Hierin zullen we leren waarom dit type aandoening meer voorkomt bij vrouwen, wat de risicofactoren zijn en welke technieken het nuttigst kunnen zijn.

Vrouw die naar buiten staart

 7. Depressie is besmettelijk, door Michael Yapko

Interessant en nuttig. Depressie is besmettelijk leert ons dat deze ziekte soms als een ‘virus’ kan optreden. Dit is iets dat we kunnen zien bij bepaalde gezinnen, gemeenschappen, werkomgevingen en kleine sociale kringen waar het soort communicatie, het emotioneel klimaat of de houding verwoestend kan zijn voor haar leden.

De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt depressie als een epidemie. We moeten het echter ook zien als een ‘virus’ dat soms wordt overgedragen in bepaalde omgevingen zoals het gezin.

Tot slot moeten we vermelden dat deze lijst zeer beperkt is. De hier voorgestelde boeken kunnen echter als uitgangspunt dienen. Ze nodigen ons namelijk uit om de oorsprong van deze ziekte te kennen, hoe ze verschillende bevolkingsgroepen beïnvloeden en welke therapeutische benaderingen het meest effectief zijn. Het is daarom in onze handen om actieve agenten te zijn in dit proces. Ofwel in onze eigen genezing, ofwel in het opsporen van de symptomen in de mensen om ons heen. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.