Lissa Rankin en haar theorie over zelfgenezing

Lissa Rankin en haar theorie over zelfgenezing

Laatste update: 19 augustus, 2018

Zelfgenezing is absoluut geen nieuw concept. Men spreekt al sinds het begin der tijden over zelfgenezing of het vermogen van ons lichaam om zichzelf te genezen. Nu heeft Dr. Lissa Rankin een boek gepubliceerd met de titel Mind Over Medicine: Scientific Proof That You Can Heal Yourself.

In haar boek vertelt ze over het placebo-effect met medicijnen, een onderwerp dat ook erg verwarrend is. De wetenschappelijke wereld is heel duidelijk over het feit dat iemands houding een zelfgenezend effect kan hebben. Het punt is echter dat er niet veel studies bestaan die zich op deze mechanismen hebben gericht.

“Ziekte is een poging tot zelfgenezing. Het is een biologische overlevingsreactie die optreedt als we een oncontroleerbare emotionele gebeurtenis tegenkomen.”

– [vertaling] Christian Flèche-

Wat doet ons lichaam om zichzelf te genezen? Dat is de centrale vraag in het onderzoek van Lissa Rankin. In haar boek vertelt ze over de zes noodzakelijke stappen die het lichaam moet doorlopen om zichzelf vrijwillig te genezen. Ook vertelt ze hoe je het beste een positieve instelling kunt ontwikkelen als het gaat om je lichamelijke gezondheid.

Een symbolisch precedent

In 1957 deed er zich een geval voor met placebo’s dat een model werd voor de studies die we tegenwoordig kennen. Dr. Philip West behandelde een patiënt met de achternaam Wright. Hij had lymfosarcoom, een soort kanker. De ziekte was al vergevorderd en had zich over zijn hele lichaam uitgezaaid. Hij werd terminaal ziek verklaard.

Volgens Lissa Rankin is zelfgenezing mogelijk als we echt naar onszelf durven te kijken

Maar meneer Wright had mensen horen praten over een experimenteel medicijn genaamd Krebiozen. Hij vroeg herhaaldelijk aan zijn arts om de medicatie op hem te proberen. Mr. Wright was echter niet fit genoeg om dit medicijn zomaar te gaan proberen. Toch drong hij er zo hard op aan, bijna tot op het punt van bedelen, dat Dr. West het uiteindelijk toestond, wetende dat hij nog maar een paar dagen te leven had.

Dr. West gaf hem op een vrijdag zijn eerste Krebiozen. De maandag daarop voelde Mr. Wright zich fit en vertoonde hij geen tekenen van pijn of andere symptomen. Toen ze hem onderzochten, kwamen de doktoren er tot hun verbazing achter dat zijn tumor met 50% was afgenomen. Maar het meest fascinerende is dat er niet lang daarna een studie uitkwam die mededeelde dat Krebiozen niet werkte. Toen hij dit las werd meneer Wright weer ziek. Dat is het moment waarop Dr. West besloot hem te misleiden. Hij zei dat er een nieuwe versie van het medicijn was uitgekomen en dat deze veel effectiever was. Het enige wat hij deed was hem gedestilleerd water geven en meneer Wright werd weer beter.

Zelfs met al zijn bewijs weigerden de American Medical Association de bevindingen van Dr. West te accepteren. Ze onthulden het feit dat Dr. West zijn patiënt had bedrogen. Natuurlijk, toen Mr. Wright dat ontdekte, werd hij weer ziek. Deze keer werd hij niet beter. Dit is echter niet het enige voorbeeld. Er zijn talloze soortgelijke gevallen, en dat is waar Lissa Rankin haar boek op baseerde.

Lissa Rankin en haar theorie over zelfgenezing

Wat Lissa Rankin deed was beginnen met het documenteren van de enorme hoeveelheid gevallen waarin het placebo-effect een significante rol speelde. De gevallen die ze tegenkwam waren allemaal gevallen waarin de patiënten lijdden aan allerlei ernstige ziekten zoals kanker, hyperthyreoïdie, diabetes, maagzweren en zelfs kaalheid en HIV.

Zeer geconcentreerde man, want volgens Lissa Rankin is zelfgenezing mogelijk

Ze heeft ook enkele experimenten opgegraven waarbij artsen bijvoorbeeld aan hun patiënten vertelden dat ze chemotherapie zouden krijgen. In werkelijkheid gaven ze hen gewoon een placebo. De mensen verloren echter nog steeds hun haar en moesten keer op keer overgeven nadat ze de medicijnen hadden ingenomen. Al deze voorbeelden deden Lissa Rankin er steevast in geloven dat onze geest de kracht heeft om ons lichaam te genezen.

Ze lieten zien dat, als we erin kunnen slagen om een patiënt te laten geloven dat alles wel goed komt, dit in de meeste gevallen ook zo zal zijn. Zijn lichaam ontvangt die boodschap, die instructie van de hersenen, en het handelt er ook naar. Andersom werkt het echter ook. Als iemand denkt dat hij ziek is, zal hij ook ziek worden.

De verschillende manieren om zelfgenezing te beoefenen

Dr. Rankin deelt meerdere manieren waarop je je lichaam efficiënter kunt maken als het gaat om zelfgenezing. Maar ze zegt dat er eigenlijk maar twee zijn die ze als definitief beschouwt op dit gebied van de geneeskunde.

De eerste manier heeft te maken met preventieve geneeskunde. Oftewel, alle verschillende soorten gezonde praktijken die je in je dagelijks leven kunt uitvoeren. Naast het effect dat het heeft op je lichaam, zal een goede levensstijl er ook voor zorgen dat je je veel gezonder voelt. Mensen met een gezonde levensstijl zullen veel minder snel ziek worden.

Man die een smiley eet, want volgens Lissa Rankin is zelfgenezing mogelijk als je positief blijft

De tweede manier heeft te maken met stress. Volgens Dr. Rankin heeft stress uitermate giftige effecten op zowel lichaam als geest. Het activeert op een negatieve manier de wat Lissa Rankin de hypothalamus-hypofyse-bijnieras noemt. Simpel gezegd reageert dit deel van ons lichaam op bedreigingen. Het probleem is dat je lichaam niet kan zien wat het verschil is tussen een heftige ruzie en een aardbeving. Het ervaart ze allebei op exact dezelfde manier.

Hoewel er geen formele antwoorden zijn op de onderzoeken van Lissa Rankin, zijn de meeste artsen het erover eens dat het placebo-effect echt werkt. Hoewel ze niet precies weten waarom. Het zou beter zijn voor ons allemaal als we meer onderzoeken en studies zouden wijden aan dit onderwerp. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.