Neem de controle over je geest

Neem de controle over je geest
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

De meningen van anderen zijn precies dat – ze komen uit de geest van iemand anders, iemand die andere ervaringen en interesses heeft dan jij. Iedereen heeft iemand in zijn leven die graag zijn mening geeft, anderen beoordeelt en de controle wil hebben over iedereen, en zijn eigen ervaringen op anderen projecteert. Ze vinden dat iedereen hun meningen en grenzen moet delen, dat ze de beste weg ter wereld bewandelen, en dat hun weg de juiste is.

Dat soort mensen proberen je het gevoel te geven dat je minder waard bent dan zij, dat je niet goed genoeg bent. Maar anderen de schuld geven van je eigen problemen en je verantwoordelijk voelen voor andermans problemen zijn slechts twee manieren om de controle over je eigen leven op te geven.

Het kan zijn dat je in het verleden tot een van die groepen hebt behoord, of zelfs tot beide. Verwacht niet van anderen dat ze dingen voor je doen. Als je iets niet zelf doet, hoe kun je dan van iemand anders verwachten dat hij of zij dat doet? Kiezen om de controle te nemen over je eigen geest en je eigen leven, zonder te verwachten dat iemand anders actie onderneemt, is de meest volwassen en intelligente beslissing die je kunt nemen.

Sombere vrouw

Je leert meer over een persoon door waar ze naartoe gaan dan waar ze zijn of waar ze vandaan komen.

Zorg ervoor dat anderen niet de controle over je kunnen hebben

In onze cultuur van onmiddellijke bevrediging zijn inspanning en doorzettingsvermogen de eerste dingen die moeten lijden. We willen zoveel meer dan we al hebben, zonder de tijd te nemen om te plannen of na te denken. De mogelijkheid om bevrediging uit te stellen onderscheidt dromen van grillen.

Doorzettingsvermogen is alles doen wat het kost in de hoeveelheid tijd die het duurt om die dromen te bereiken.

Om de controle te hebben, moet je voor jezelf leven en vergeten wat mensen over je gedrag kunnen zeggen. Als je te veel aandacht besteedt aan de mening van anderen, zul je nooit luisteren naar de belangrijkste mening van allemaal. Alleen de jouwe telt.

Het gaat er niet om arrogant te zijn, maar om je woorden en gedrag niet door anderen te laten bepalen. Om je eigen leven in eigen hand te kunnen nemen, moet je een aanzienlijke hoeveelheid zelfkennis hebben en een sterke overtuiging dat je je eigen belangen moet nastreven. Daarbij moet je natuurlijk zo veel mogelijk proberen om eerlijk te zijn en anderen niet te hinderen in hun eigen bezigheden. Als je je leven leeft om anderen te behagen, zal je kans op succes veel kleiner zijn.

de controle over je geest

“Er wordt vaak gezegd dat deze of gene persoon zichzelf nog niet heeft gevonden. Maar het zelf is niet iets wat je vindt, het is iets wat je creëert.”

-Thomas Szasz-

Niemand weet wat er in je hoofd zit

Net zoals niemand kan voelen hoe je je voelt, kan niemand voor je denken of in je hoofd zitten. Op een gegeven moment leer je wie je bent. Tijdens dit proces erken je dat er kenmerken zijn die je verenigen met en scheiden van iedereen en dan leef je met die beslissing.

Maar vergeet niet dat je altijd je innerlijke dialoog kunt veranderen. Als je “arme ik” en “iedereen is zo gemeen” vervangt door “ik kan het” en “dit zal me sterker maken”, verander je je houding. Het lijkt misschien niet meer dan woorden. Ze geven je wel een definitieve aanzet tot de neurochemische veranderingen die de nieuwe houding in je hersenen teweeg zal brengen.

Niemand kan voor je weten en niemand kan voor je groeien. Niemand kan voor je zoeken en niemand kan voor je doen wat je zelf moet doen. Anderen kunnen daarbij helpen, maar ze kunnen geen vervangers zijn. Niets kan het denken voor jezelf vervangen. Je hebt andere mensen nodig. Maar om te cultiveren en je eigen gedachten onder controle te hebben, kan niemand voor jou beslissen.

Vrouw met wolf

De enige manier waarop je als je ware zelf kunt handelen is door zelfkennis op te doen. Dit zal je uiteindelijk zal laten zien wat je wilt en waarom.

“Er zijn drie dingen die extreem hard zijn: staal, een diamant, en jezelf kennen.”

Benjamin Franklin


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.