Onze houding is de grootste kracht voor verandering

Verandering is niet altijd gemakkelijk, maar het is de eerste stap naar een gezonder, voller en gelukkiger leven.
Onze houding is de grootste kracht voor verandering

Laatste update: 28 februari, 2024

Onze houding is de grootste kracht die we bezitten, maar toch negeren we hem zo vaak. We doen er alles aan om het te ontkennen, anderen de schuld te geven voor wat er met ons gebeurt, te klagen over al onze problemen en ons als slachtoffers van onze omstandigheden te voelen.

De vraag die we onszelf moeten stellen is: met welke houding ga ik door het leven? Reflecteren op deze vraag en bekijken of onze houding ons goed doet of niet, zal ons veel beter doen beseffen waarom weinig of niets zo goed gaat als we zouden willen.

Als we onze ogen wijd zouden openen, zouden we zien dat onze problemen niet zo verschrikkelijk zijn als ze lijken.

“Houdingen zijn besmettelijk. Zijn die van jou de moeite waard om op te lopen?”

-Dennis en Wendy Mannering-

Onze houding kiezen in alle omstandigheden

We kunnen kiezen hoe we met onze omstandigheden omgaan, want daar hebben we tenminste altijd controle over. Onze houding is de grootste kracht die we hebben, want daardoor kunnen we veranderen wat er met ons gebeurt – of in ieder geval hoe we ermee omgaan. Accepteren of verwerpen we het? Klagen we of gaan we vooruit?

Laten we zeggen dat je een partner hebt die altijd klaagt. Zijn houding wordt steeds erger. Je wordt bitter. Je weet dat hij een goed persoon is, maar je bent niet gelukkig in je relatie.

Maar je blijft bij hem, zonder iets te veranderen. Ondertussen probeer je je partner te veranderen. Je geeft hem de schuld voor het slechte verloop van de relatie.

Verdrietige vrouw met bloemen

Van buitenaf kunnen we zien wat we moeten doen. We hebben twee opties: ten eerste, onze partner accepteren zoals hij is, van hem houden en hem aanvaarden zonder hem te willen veranderen. Ten tweede, we kunnen de relatie verbreken en onze partner de kans geven om gelukkig te zijn met een ander.

Zoals je kunt zien is onze houding de grootste kracht die we hebben, omdat het ons in staat stelt om uit een situatie te komen die ons niet bevalt. Dit omvat alles: beslissingen nemen voor onszelf, onszelf veranderen, niet wachten tot de ander het doet.

Hetzelfde geldt voor andere soorten omstandigheden. Als we schulden hebben, als we werkloos of ziek zijn of als een familielid overlijdt.

Het is zinloos om te klagen, te schreeuwen hoe oneerlijk alles is, slachtoffer te zijn en om maar te blijven zitten zonder iets te doen.

Het is zinloos om op zoek te gaan naar schuldige partijen waar die er niet zijn, om niet te accepteren wat er op onze weg komt. We stellen zinloze vragen als: ‘Waarom ik? Wat heb ik verkeerd gedaan?’

“Er is niets goed of slecht, maar denken maakt het zo.”

William Shakespeare

Onze houding is de grootste kracht voor geluk

Onze houding is de grootste kracht achter verandering, besluitvorming en een nieuwe koers. Met de juiste houding kunnen we geluk vinden of behouden. Want vergeet niet dat geluk binnenin je zit, ongeacht wat er buiten is.

Dankzij de kracht van onze houding kunnen we zien dat er geen grenzen zijn en dat we ons niet overweldigd hoeven te voelen door onze omstandigheden.

Hoe ernstig een situatie ook is, zoals werkloosheid of schulden, we zullen ermee omgaan en overwinnen. Onze houding is onze levenskracht.

Vrouw op rots

Maar soms temperen onze emoties deze sprankjes hoop. Dingen lijken grotere problemen dan ze werkelijk zijn.

Toch hebben we geen andere keuze dan de situatie te accepteren en door te gaan. Waarom niet vanaf het begin? Waarom voelen we ons onnodig slecht?

Het is belangrijk om onszelf te vertrouwen en niet in onze comfortzone te blijven. Als we dat doen, zal deze alleen maar kleiner worden. Als we erin blijven zitten, zullen we deze smaller zien worden totdat het niet langer comfortabel is. Dan voelen we ons opgesloten door onze eigen omstandigheden.

We hoeven niet bang te zijn voor verandering. Veranderingen zijn in principe kansen, nieuwe beginnen, nieuwe richtingen. We laten iets achter, dat is waar.

Maar wat er komt kan ons ook iets nieuws bieden als we het geduld en de intelligentie hebben om het in ons voordeel te sturen. Een kans om te leren, onszelf te verbeteren, te groeien. Om te beseffen dat we de problemen die op onze weg komen kunnen aanpakken.

Laten we niet vergeten dat die houding de grootste kracht achter verandering is. We kunnen beslissingen nemen om uit een situatie te geraken die ons niet bevalt. We kunnen accepteren wat we niet leuk vinden, stoppen met verzetten en verdergaan.

Als we over de toekomst nadenken, zien we de dingen vaak moeilijker dan ze werkelijk zijn. Met onze houding kunnen we iets dat zo eenvoudig en vitaal is als hoe we naar de toekomst kijken zelf bepalen.

Een kleine mentaliteitsverandering kan een groot verschil maken. Het kan een onoverkomelijke situatie veranderen in een overkomelijke situatie, en een pijnlijke omstandigheid in een kans om sterker te worden.

Twee mensen op een grasveld bij zonsondergang

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.