De moeilijke beslissing om ergens een einde aan te maken

De moeilijke beslissing om ergens een einde aan te maken

Laatste update: 21 maart, 2017

Soms verzetten we ons tegen het beëindigen van iets dat ons leven letterlijk ‘bitter maakt’. Veel van onze ongezonde gedragingen, relaties of gedachtepatronen beantwoorden maar aan één behoefte: om onmiddellijk ongemak te vermijden. We vermijden de confrontatie met de realiteit door ons terug te trekken in onze pijn, wat alleen maar therapeutisch lijkt te zijn omdat het een gewoonte is geworden.

Soms kan het ontwijken van pijn echter leiden tot een ware ramp. We verlengen relaties met mensen die ons vernederen of we worden gevangenen van gewoonten die ons ervan weerhouden om dichterbij datgene te komen dat we op de lange termijn graag willen hebben. Soms moeten we onszelf veranderen en andere keren moeten we simpelweg ergens een einde aan maken. En soms is het zaak dat we beide doen.

Iets beëindigen

We moeten ons bewust zijn van die aspecten van ons leven die niet langer goed voor ons zijn. Om te bepalen of je een eindpunt bereikt hebt, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Hoe vaak geeft een bepaalde persoon je een slecht gevoel? Overspoeld worden door eindeloze rechtvaardigingen en excuses van de andere partij is geen goed teken.
  • Wat voor soort gewoonten zorgen ervoor dat je ondergedompeld bent in een routine die niet geschikt is om te bereiken wat je wilt op de korte termijn en om het ongemak dat je op dit moment ervaart te confronteren?
  • Welke gedachtepatronen zorgen ervoor dat je overspoeld wordt door neuroticisme?

De prijs die je zult moeten betalen voor het niet tijdig een einde maken aan dingen die hierom vragen is hoog: het vernietigt je gevoel van eigenwaarde. Soms is het onvermijdelijk dat we gekwetst en teleurgesteld worden, we kunnen dit niet altijd controleren. Hoe we echter reageren op het moment dat we met deze pijn en degene die deze pijn aanricht geconfronteerd worden, is iets dat we wel degelijk kunnen controleren. Als je kansen blijft geven of bepaald gedrag blijft rechtvaardigen, dan ondermijn je jouw gevoel van eigenwaarde. Je aanvaardt dat je de controle verloren bent, niet alleen over wat je doet, maar ook over wat je jezelf keer op keer zult blijven aandoen.

Vliegen

Het is moeilijk om ergens een einde aan te maken, maar stel je eens voor dat je dit niet doet

Het kan gaan om giftige gewoontes of relaties die al vele jaren duren en waarvan jij het hebt toegelaten dat ze jou verteren door voortdurend jouw emotionele welzijn en dromen tegen te werken. Je weet dat je in eeuwige onrust verkeert.

Het wordt tijd om op gezonde wijze egoïstisch te zijn. Maak korte metten met datgene dat jou pijn doet en neem je leven opnieuw in eigen handen… blijf niet doorgaan met het tegenwerken van je waardigheid. Blijven ontkennen dat iets moet eindigen, zal achteraf veel meer schade aanrichten en je zult alleen maar meer tijd verliezen.

Varen

Als we geen einde maken aan iets dat voortdurend afbrokkelt, zullen we nooit innerlijke vrede vinden. Maak korte metten met datgene dat eigenlijk kort nadat het begon al afgelopen had moeten zijn.

-“Ken je iets dat voor altijd is?

– Ik heb veel veranderd. 

– Zoveel?

– Alles.

Ik heb nog nooit zo’n rood hart gehad.

Het is goed dat ons leven verschillende cirkels kent. Maar dat van mij, mijn leven heeft er maar één gemaakt en deze was niet volledig. Het belangrijkste deel ontbreekt.

Ik heb zijn naam vele malen in mij geschreven. En hier, op dit moment, kan ik niets afsluiten. Ik ben alleen.

Ik blijf hier zolang het nodig is. Ik wacht op de kans van mijn leven, de grootste, en ik heb al vele soorten gehad. Ja. Ik zou me kunnen verenigen met mijn leven door te verenigen met toevalligheden. De eerste en de belangrijkste was de ergste…

-Lovers of the Arctic Circle-

Jouw leven verdient een begin wanneer dit maar nodig is

Het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om zonder angst of schuldgevoel opnieuw te beginnen. Alles in het leven transformeert en verandert en het is de manier waarop we deze veranderingen confronteren die bepaalt of we zullen bloeien of zullen verkeren in een eeuwig drama.

Je kunt vele verhalen hebben op jouw reis, maar te lang in een verhaal blijven hangen dan nodig is belemmert de gezonde beslissing om andere wegen te bewandelen. Het blijven herhalen van dezelfde situaties die jou keer op keer ongemak bezorgen, betekent niet alleen dat je masochistisch bezig bent, maar tevens dat je iemand of iets een macht geeft over jou terwijl deze macht nooit zou mogen worden weggegeven.

Laat los wat je pijn doet, zelfs als loslaten pijn doet

De tijd heeft me doen begrijpen dat loslaten niet hetzelfde is als opgeven. Het getuigt niet van zwakte, maar van kracht en groei … Lees verder »


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.