Vijf gewoonten die je moet opgeven om jezelf te zijn

Vijf gewoonten die je moet opgeven om jezelf te zijn

Laatste update: 23 oktober, 2019

Elk jaar, aan het begin van het jaar, stellen we doelen. We heroverwegen persoonlijke doelen die we graag zouden willen veranderen. En misschien stellen we doelen gericht op ons werk, onze familie, onze opleiding, onze gezondheid etc. We zweren dat we onze nogal negatieve gewoonten zullen opgeven, gewoonten waarvan we hebben vastgesteld dat ze ons tegenwerken – in meer of mindere mate – of die ons weghouden van een doel, een droom of een optimale staat van zijn.

Als we dit nu al meerdere decennia lang doen, dan kunnen deze doelen gepaard gaan met een zeker pessimisme dat voortkomt uit het feit dat we elk jaar hetzelfde doen, maar onze doelen nog altijd niet bereikt hebben. We moeten dit pessimisme echter niet verwarren met het idee dat we geen controle hebben over ons leven. We mogen dan misschien het gevoel hebben dat onze boot aan het afdrijven is, maar dat betekent niet dat we geen enkele invloed hebben op zijn koers. Het betekent ook niet dat het verleden een goede voorspeller is van de toekomst; het feit dat we het één, twee, drie, vier keer hebben geprobeerd, maar het niet een keer bereikt hebben, betekent niet dat het ons de vijfde keer ook niet zal lukken.

Om wat dichter bij het realiseren van onze doelen te komen, bespreken we vandaag vijf gewoonten die je achter je moet laten om de best mogelijke versie van jezelf te kunnen zijn.

1. Straf jezelf niet langer voor wat je niet hebt kunnen bereiken

De tijd heelt alle wonden, maar kan tevens een einde maken aan je dromen, doelen en jouw kans om datgene te ervaren waar je zo naar verlangt. Het leven is kostbaar, omdat het ons leert om te allen tijde flexibel te zijn. Onverwachte verrassingen kunnen ertoe leiden dat we betere mensen worden en dat we uitdagingen overwinnen.

Piekeren

We moeten accepteren dat we niet alles kunnen en dat we gedeeltelijk afhankelijk zijn van het universum. We zijn geen superhelden en zelfs al waren we de meesters van ons eigen lot, dan nog betekent dit niet dat we onzelf keihard moeten beoordelen en dat we mogen vergeten dat er vele omstandigheden zijn die ons beïnvloeden. We kunnen nu eenmaal niet alles controleren.

De liefde, onvoorspelbare situaties en verrassingen overkomen ons voor een reden. Als je jouw plan van aanpak niet kunt uitvoeren, geef dan toe dat je gezegend bent met imperfectie. Geloof me, dit is een van de beste deugden en gewoonten die we maar kunnen hebben, aangezien het ons in staat stelt om de schoonheid van het leven te waarderen.

2. Wees niet langer afhankelijk van de waardering van anderen

Van nature zijn wij sociale wezens, wat inhoudt dat het in ons zit om te delen en te willen leren van onze omgeving en van de mensen van wie we houden. Hun vertrouwen begeleidt ons op de weg die we voor onszelf hebben gecreëerd, maar tegelijkertijd maakt het voortdurend afhankelijk zijn hiervan het moeilijker om onszelf te zijn.

Als we al onze beslissingen baseren op de meningen van anderen, dan duwen we onze innerlijke stem naar de achtergrond. Dit weerhoudt ons ervan om vooruit te komen en het beste van onszelf aan het leven te geven. We ontwikkelen onze innerlijke stem door te vertrouwen in onszelf.

Vertrouw jezelf en luister naar de vele dingen die jouw hart te zeggen heeft, het hart dat jou door en door kent en dat precies weet wat jouw deugden zijn. Vergeet niet dat het natuurlijk is om fouten te maken. Daarvoor zijn we nu eenmaal mensen, omdat we uniek en onvervangbaar zijn. Hierin ligt de grootsheid van onze zielen, in het leren van onze fouten en blijven vertrouwen.

3. Verschuil jezelf niet langer achter een masker

In deze nieuwe fase van je leven, die je zult beginnen zodra jij er klaar voor bent, is het zaak dat je jezelf waardeert, dat je even stilstaat en naar jezelf kijkt, waarbij je eens een andere kant van jouw eigen prisma als referentiepunt neemt. Zoals ik eerder al zei: je moet begrijpen dat onze grootsheid ligt in onze uniekheid, in onze onvervangbaarheid, in tegelijkertijd onvolmaakt en wijs zijn.

Creëer een kracht die uit jou voortvloeit, niet een kracht die jou beschermt zoals een van je fundamentele gewoonten. Je hebt niets nodig om je achter te verschuilen, want zelfs jouw zwakste punten kunnen groeien. Begin jezelf te zijn.

4. Laat alle negatieve dingen die gebeurd zijn los

Ontdek en versterk jouw deugden, geef hierbij gehoor aan wat jij als tekortkomingen beschouwt, maar vergeet niet dat deze jou maken tot wie je bent. Je hebt vele mensen in je leven, mensen die jouw leven waarde geven. Realiseer je hoeveel geluk je hebt om te mogen genieten van het gezelschap van mensen die jij vertrouwt.

Loslaten

Realiseer je dat alles, maar dan ook werkelijk alles, zelfs de meest negatieve gebeurtenis, een goede kant heeft: het accepteren en waarderen van de les die erin schuilgaat. Al deze moeilijke momenten die misschien wel ongemakkelijke emoties teweegbrengen… accepteer ze. Jij bent die mazzelaar die van ze mocht leren en die mocht leven, waardoor hij van ze kon genieten.

5. Houd niet vast aan gedachten die je aan jezelf laten twijfelen

Als de buitengewone mensen die we zijn, hebben we de taak om onze bestemming te vervullen, om de meesters te zijn van ons eigen lot. Deze taak vraagt om de innerlijke wijsheid dat alles van onszelf afhangt en dat we kunnen kiezen wat we wel en niet doen in dit leven.

Twijfelen aan hoe moedig je bent zal er alleen maar voor zorgen dat je je pessimistisch en verslagen zult voelen, dit voordat je ook nog maar bent overgegaan tot handelen. Alles dat je nodig hebt zit in jou en je hebt het geluk om over buitengewone kwaliteiten te beschikken die alleen jij kunt doen ontwaken en gebruiken om jezelf te zijn.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.